Παρασκευή 10 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΟ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΣΤΗ ΣΑΜΟ
Τεράστιες οι ελλείψεις στις υποδομές

Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΚΚΕ

Τις τεράστιες ελλείψεις στις υποδομές του Κέντρου φιλοξενίας και κράτησης προσφύγων και μεταναστών της Σάμου διαπίστωσαν τα μέλη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ που επισκέφθηκαν πριν μερικές μέρες το χώρο. Παράλληλα, έστειλαν μήνυμα αλληλεγγύης και στήριξης στον αγώνα αυτών των ανθρώπων για μια καλύτερη ζωή και στο αίτημά τους για την απευθείας μεταφορά τους από τις γειτονικές χώρες πρώτης υποδοχής και την Ελλάδα στις χώρες τελικού προορισμού τους.

Οπως διαπίστωσε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, οι χώροι διαμονής στο Κέντρο εξακολουθούν να είναι ασφυκτικά γεμάτοι, ενώ η διαδικασία χορήγησης ασύλου καθυστερεί καθώς δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες υπηρεσίες. Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη έχει παραδοθεί εξολοκλήρου σε ΜΚΟ, οι οποίες δεν διαθέτουν παιδίατρο και γιατρούς των απαραίτητων ειδικοτήτων. Στις περισσότερες περιπτώσεις απλά μεταφέρουν τους πρόσφυγες και μετανάστες που χρειάζονται ιατρική βοήθεια σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. Το δε συσσίτιο που παρέχεται στους πρόσφυγες, με σύμβαση του υπουργείου Αμυνας, είναι αμφίβολης ποιότητας. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε πως παρέχονται μέχρι και ληγμένα προϊόντα.

Στο μεταξύ, η εικόνα που παρουσιάζει το νησί αντανακλά τη σύγχρονη καπιταλιστική βαρβαρότητα, καθώς από τη μια μεριά είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που προσπαθούν εδώ και μήνες να συνεχίσουν τη ζωή τους, με τις νέες, τρισάθλιες, συνθήκες που τους έχουν επιβληθεί. Από την άλλη, στο ίδιο νησί αγκυροβολούν τα κρουαζιερόπλοια με τις πισίνες, τα νυχτερινά τους κέντρα, την πολυτελή ζωή.

Στην επίσκεψη στο Κέντρο βρέθηκαν ως μέλη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ και ο δήμαρχος Πατρέων, Κ. Πελετίδης, και η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κ. Γεροπαναγιώτη. Σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου με αφορμή την επίσκεψη, σημειώνεται ότι οι διαπιστώσεις που προέκυψαν για τη λειτουργία του χώρου «επιβεβαιώνουν την ορθότητα της απόφασης που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων για δημιουργία ανοιχτών και δημοσίων, προσωρινών χώρων υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών - προσφύγων, που θα λειτουργούν με ευθύνη αποκλειστικά του κράτους, του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ. Σε αυτά τα κέντρα να παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή. Ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, μητέρες και παιδιά, εγκύους, ΑμεΑ, θύματα κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων και εμπορίας οργάνων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ