Παρασκευή 10 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Υποκινούμενοι αποκλειστικά και μόνο από το ρατσιστικό κίνητρο

Ως ρατσιστικό έγκλημα κρίθηκε και επίσημα - με την εφαρμογή του άρθρου 81Α του Ποινικού Κώδικα - η επίθεση ομάδας χρυσαυγιτών υπό την καθοδήγηση του πυρηνάρχη Δράμας της Χρυσής Αυγής, Π. Μπαντέμη, σε βάρος δύο ανυποψίαστων γυναικών, ελληνικής καταγωγής από το Δέλβινο της Αλβανίας, στο Μεταξουργείο (28/10/2011). Υπενθυμίζουμε ότι το Γ' Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδίκασε με βαριές ποινές τους δράστες της επίθεσης: ο Π. Μπαντέμης, πρώην πυρηνάρχης Δράμας της Χρυσής Αυγής, και ο Al. St. James καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 14 χρόνια και 10 μήνες και ο Γ. Φουρνάρος σε κάθειρξη 15 χρόνια και 6 μήνες για τις κατηγορίες της ληστείας κατά συναυτουργία και της απόπειρας ληστείας, επίσης για επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συρροή και για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Η υπόθεση είναι η δεύτερη, μετά την υπόθεση Σαχζάντ Λουκμάν, από τις συσχετισμένες στη δικογραφία της Χρυσής Αυγής, για την οποία οι δράστες καταδικάστηκαν με την επιβαρυντική περίσταση του ρατσιστικού κινήτρου. Οπως αναφέρει ρητά η απόφαση, η οποία δημοσιοποιήθηκε από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, οι κατηγορούμενοι «ήταν υποκινούμενοι αποκλειστικά και μόνο από ρατσιστικό κίνητρο, στοχοποιώντας τες (τις δύο γυναίκες) λόγω της καταγωγής τους ως ανεπιθύμητες αλλοδαπές, συνεπεία δε τούτου τα έννομα αγαθά τους όπως η αξιοπρέπεια, η περιορισμένη περιουσία τους, ακόμα δε και η σωματική τους ακεραιότητα, δεν είχαν γι' αυτούς οποιαδήποτε αξία» και τους κηρύσσει ενόχους με την επιβαρυντική περίσταση του άρθρου 81Α ΠΚ για το ρατσιστικό έγκλημα.

Υπάρχει τέλος και τρίτη απόφαση, που επίσης περιλαμβάνεται στη δικογραφία της δίκης της Χρυσής Αυγής, για την οποία έχει αναγνωριστεί το ρατσιστικό κίνητρο. Είναι και η καταδίκη, από το Β' Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, των χρυσαυγιτών Ν. Παπαβασιλείου και Γ. Περρή, για τον εμπρησμό του μπαρ «Cointreau», ιδιοκτησίας υπηκόου Καμερούν, στην πλ. Αμερικής (13/5/2013).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ