Σάββατο 11 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΝ - ΡΩΣΙΑ
Κοινό σχέδιο ενάντια στους ισλαμιστές

ΔΑΜΑΣΚΟΣ-ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Την κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων με στόχο «όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις» που δρουν στη Συρία και τη διακοπή κάθε πολιτικής ή στρατιωτικής υποστήριξης, αποφάσισαν οι υπουργοί Αμυνας Συρίας, Ιράν και Ρωσίας στη διάρκεια τριμερούς Συνόδου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην Τεχεράνη.

Ειδικότερα σε δηλώσεις του ο «οικοδεσπότης» της συνάντησης, Ιρανός υπουργός Αμυνας, στρατηγός Χοσεΐν Ντεγκχάν, δήλωσε πως ο ίδιος και οι άλλοι δύο ομόλογοί του είναι «αποφασισμένοι να δώσουν καθοριστική μάχη ενάντια σε όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις». Τόνισε πως ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί «μπλοκάροντας ή εμποδίζοντας αυτές τις ομάδες να πάρουν πολιτική υποστήριξη, όπλα που θα τους βοηθήσουν να πραγματοποιήσουν ευρύτερες επιχειρήσεις». Το Γαλλικό Πρακτορείο, αναμεταδίδοντας τις δηλώσεις του Ιρανού υπουργού, σημείωσε πως η μάχη κατά της τρομοκρατίας στη Συρία θα δοθεί «στη βάση αμοιβαίου προγράμματος και συγκεκριμένων προτεραιοτήτων με συγκεκριμένο, συντονισμένο τρόπο».

«Το πρώτο βήμα προς την αποκατατάσταση της ασφάλειας στην περιοχή είναι μία συνολική εκεχειρία και ανθρωπιστική βοήθεια» είπε ο Ιρανός υπουργός, συμπληρώνοντας ότι στην ίδια συνάντηση συζητήθηκε επιμέρους η υποστήριξη του συριακού στρατού.

Πριν από τη συνάντηση των τριών υπουργών, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας είχε σημειώσει σε ανακοίνωσή του ότι θα συζητούνταν «η λήψη μέτρων προτεραιότητας στην ενίσχυση της συνεργασίας των τριών υπουργείων Αμυνας στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, του Μετώπου Νούσρα». Επίσης σημείωσε ότι μετά τη συνάντηση ο Ρώσος υπουργός Σεργκέι Σόιγκου θα πραγματοποιούσε ξεχωριστές,διμερείς συναντήσεις με το Σύρο ομόλογό του, στρατηγό Φαχντ Τζάσεμ ελ Φρέιτζ, και τον Ιρανό, στρατηγό Χ. Ντεχγκάν. Βεβαίως οι κινήσεις αυτές, ή παλιότερα και με το Ιράκ, που συνεργάζεται ταυτόχρονα και με τις ΗΠΑ, απορρέουν από τις επιδιώξεις των αστικών τάξεων να κερδίσουν θέσεις στο μοίρασμα του πλούτου και σφαιρών επιρροής σε μια κρίσιμη γεωστρατηγικά περιοχή.

Τέλος, χτες για πρώτη φορά από το 2012 κατέφτασε στο προάστιο Νταράγια της συριακής πρωτεύουσας, Δαμασκού, ανθρωπιστική βοήθεια σε τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης για τουλάχιστον έναν μήνα, με τη μεσολάβηση της Συριακής Αραβικής Ερυθράς Ημισελήνου και του ΟΗΕ. Η βοήθεια αναμένεται να ανακουφίσει προσωρινά τους περίπου 4 με 8 χιλιάδες κατοίκους της Νταράγια που έχουν βασανιστεί και μαρτυρήσει από τις κακουχίες και τις ελλείψεις βασικών αγαθών στη διάρκεια του καταστροφικού πολέμου. Νωρίτερα, οι συριακές αρχές είχαν ανάψει «πράσινο φως» για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας σε άλλες 19 περιοχές της χώρας που τελούν υπό πολιορκία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα επίθεση ισραηλινών αεροσκαφών (2019-12-24 00:00:00.0)
Οξυνση της κόντρας ΗΠΑ - Ρωσίας (2016-09-20 00:00:00.0)
Προβληματισμοί και διεργασίες μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός (2016-09-14 00:00:00.0)
Εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης προσκαλούνται στη Μόσχα (2015-11-04 00:00:00.0)
Επιδρομή στη μεθόριο Συρίας - Λιβάνου (2015-01-20 00:00:00.0)
Ανεβάζει τους τόνους και τις πιέσεις η Γαλλία (2012-06-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ