Τρίτη 14 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΛΒΑΝΙΑΣ
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για τους λεγόμενους «Τσάμηδες»

Συνεχίστηκε η αντιπαράθεση μεταξύ Αθήνας και Τιράνων για το ζήτημα των λεγόμενων «Τσάμηδων», με αφορμή την ανάρτηση πανό με εθνικιστικό περιεχόμενο κατά της Ελλάδας από Αλβανούς οπαδούς, στον αγώνα Αλβανίας - Ελβετίας, το Σάββατο στο πλαίσιο του «EURO 2016».

Είχε προηγηθεί επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, την προηγούμενη βδομάδα στην αλβανική πρωτεύουσα, όπου επίσης ετέθη το ίδιο ζήτημα από συγκεντρωμένους έξω από το αλβανικό ΥΠΕΞ, όπου θα συναντούσε τον ομόλογό του, Ντ. Μπουσάτι.

Με αφορμή το πανό, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Στ. Κοντονής, έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον γενικό γραμματέα της UEFA, Θ. Θεοδωρίδη, η οποία κοινοποιείται στη FIFA και την ΕΠΟ, θέτοντας το ερώτημα «πώς είναι δυνατό να υλοποιήθηκε η παραπάνω ιταμή ενέργεια, με την οποία καταστρατηγήθηκαν οι αυστηρότατοι σχετικοί κανονισμοί της ΟΥΕΦΑ (...) και ακόμα περισσότερο, πώς συνέβη κάτι τέτοιο εν μέσω εφαρμογής αυστηρότατων ελέγχων ασφαλείας και υλοποίησης ενός ευρύτατου σχεδιασμού λήψης προληπτικών μέτρων για την αποτροπή τρομοκρατικών ενεργειών».

Με την ίδια επιστολή, η ελληνική κυβέρνηση ζητά από την UEFA «τη σαφή καταδίκη της ενέργειας αυτής, την άμεση και αυστηρή εφαρμογή των προβλεπομένων από τους κανονισμούς κυρώσεων (...) και κυρίως τη λήψη μέτρων εκ μέρους σας, ως διοργανώτρια αρχή, προκειμένου να αποτραπούν στο μέλλον παρόμοιες προβοκατόρικες ενέργειες σε βάρος της Ελλάδας».

Σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον γγ της UEFA, Θ. Θεοδωρίδη, προέβη και η πρέσβης της Ελλάδας στη Βέρνη, Χαρά Σκολαρίκου. Παραπέρα, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Ευ. Ευθυμίου, ζήτησε από την UEFA «να λάβει άμεσα μέτρα για την τιμωρία των υπευθύνων». Στο ίδιο μοτίβο, η πρεσβεία της Ελλάδας στο Παρίσι προχώρησε σε παράσταση διαμαρτυρίας προς το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών. Διαβήματα διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν και από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προς τους πρέσβεις της Γαλλίας και της Αλβανίας στην Αθήνα. Λέγεται, ακόμα, ότι έγιναν δύο αυστηρότατα διαβήματα διαμαρτυρίας από τον πρέσβη της Ελλάδας στα Τίρανα, Λ. Ροκανά, προς την ηγεσία του αλβανικού ΥΠΕΞ, από την οποία ζητήθηκε να αποδοκιμαστεί «η θλιβερή, απαράδεκτη και θρασύτατη ενέργεια της ανάρτησης του πανό».

Δίνει συνέχεια το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών

Ωστόσο, το ίδιο το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας έσπευσε να «καλύψει» την ενέργεια της ανάρτησης του επίμαχου πανό.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπός του αλβανικού ΥΠΕΞ Γκλ. Ντερβίσι, ανέφερε: «Οσον αφορά τις δηλώσεις του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για το Τσαμικό, λυπάμαι που το λέω, αλλά εμείς δεν συμμεριζόμαστε την μη ορθολογική τους ανησυχία για την λέξη "Τσαμουριά". Το Τσαμικό είναι ένα ουσιώδες ζήτημα των διμερών σχέσεων και ουσιώδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο χειρισμός του με ρεαλισμό μάλιστα και οι συζητήσεις σε βάθος πάνω σ΄ αυτό, θα ήταν απόδειξη σύνεσης στις σχέσεις μας και αμοιβαίου σεβασμού».

Αλλά και ο Σπ. Ιντρίζι, πρόεδρος του κόμματος των «Τσάμηδων» (PDIU), κυβερνητικός εταίρος του Ε. Ράμα, επέμεινε ότι το «Τσαμικό» τέθηκε σε όλες τις πρόσφατες συναντήσεις του Ν. Κοτζιά στα Τίρανα και προειδοποιεί ότι το θέμα δεν πρόκειται να φύγει από την ατζέντα των διμερών σχέσεων.

Οι τέτοιες τοποθετήσεις οδήγησαν χτες το ελληνικό ΥΠΕΞ να σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι «Μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι η Αλβανία δεν έχει αντιληφθεί την αναγκαιότητα μίας τέτοιας κίνησης (σ.σ: αποδοκιμασίας του πανό), αλλά θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε αυτό να γίνει κατανοητό»...

Μια μέρα νωρίτερα, ο Ν. Κοτζιάς σε συνέντευξή του στο «MEGA» υποστήριζε ότι «εθνικιστικές δυνάμεις και δυνάμεις που προσπάθησαν να επηρεάσουν την αλβανική πολιτική σκηνή δεν είναι καθόλου ευχαριστημένες που βρισκόμαστε εδώ και αρκετό καιρό σε διάλογο με την Αλβανία και προσπαθούν να τον υπονομεύσουν». Αναφέρθηκε δε στον «τουρκικό δάκτυλο» στην Αλβανία, για τον οποίο ισχυρίστηκε ότι η επιρροή του έχει υποχωρήσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ