Τετάρτη 22 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ - Ζ. Κ. ΓΙΟΥΝΚΕΡ
Εξέπεμψε σήμα κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης και των μέτρων στήριξης του κεφαλαίου

Συνέχεια στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση ζήτησε ο πρόεδρος της Κομισιόν, την προσήλωσή του να προχωρήσει «χωρίς καθυστερήσεις» στη δεύτερη «αξιολόγηση» επιβεβαίωσε ο Αλ. Τσίπρας

Ο πρόεδρος της Κομισιόν προστέθηκε στο μακρύ κατάλογο των παραγόντων της ΕΕ που συγχαίρουν την κυβέρνηση για την προώθηση της αντιλαϊκής στρατηγικής της λυκοσυμμαχίας

Copyright 2016 The Associated

Ο πρόεδρος της Κομισιόν προστέθηκε στο μακρύ κατάλογο των παραγόντων της ΕΕ που συγχαίρουν την κυβέρνηση για την προώθηση της αντιλαϊκής στρατηγικής της λυκοσυμμαχίας
Τα συγχαρητήρια και του προέδρου της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ (μετά από μια σειρά άλλων εκπροσώπων της ΕΕ και του εγχώριου κεφαλαίου), έλαβε χτες ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, για την πορεία υλοποίησης των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που απαιτούνται για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας στην Ελλάδα.

«Σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά (...) Και θα ήθελα να είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε προς την ίδια κατεύθυνση, διότι έχουν ληφθεί οι απαραίτητες αποφάσεις, απελευθερώνονται τα κονδύλια με προορισμό την Ελλάδα και γι' αυτό εκφράζω την ικανοποίησή μου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Εμπλεος κυνισμού, εξήρε το... «κουράγιο» του ελληνικού λαού, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι η στάση του «αναδεικνύει την πρόσδεσή του στο ευρωπαϊκό όραμα», που προφανώς ταυτίζεται με θυσίες δίχως τέλος. Οπως άλλωστε παραδέχτηκε, το «πρόγραμμα σταθεροποίησης» δεν συνιστά απλά και μόνο ένα «πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης», αλλά είναι φτιαγμένο στα μέτρα των αναγκών του κεφαλαίου, είναι «πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της ελληνικής οικονομίας και κυρίως του ευκταίου εκσυγχρονισμού της ελληνικής δημόσιας διοίκησης».

Επιχειρώντας να συσκοτίσει το γεγονός ότι η αντιλαϊκή επίθεση απορρέει από την ίδια τη στρατηγική του κεφαλαίου και της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, ισχυρίστηκε ότι «οι προσπάθειες που ζητούνται από την Ελλάδα και οι οποίες είναι πράγματι δύσκολο να καταβληθούν, δεν είναι προσπάθειες οι οποίες είναι προϊόν προσταγών και επιταγών από τις Βρυξέλλες».

Παρότι φόρεσε τη μάσκα του «καλού», ο Ζ. Κ. Γιούνκερ προϊδέασε για το νέο γύρο επίθεσης, από Σεπτέμβρη, στο πλαίσιο της δεύτερης «αξιολόγησης». Ερωτηθείς για τα Εργασιακά, δήλωσε ότι δεν συμπαθεί τις ομαδικές απολύσεις και ότι «θα πρέπει η εργασιακή νομοθεσία να προχωρήσει προς την κατεύθυνση των καλών πρακτικών που υπάρχουν αλλού». Αυτό που δεν είπε, βέβαια, είναι ότι οι νέες αντεργατικές ανατροπές προωθούνται ακριβώς με την επίκληση των περιβόητων «βέλτιστων πρακτικών», γεγονός που επιβεβαίωσε η πρόσφατη πρόταση του γενικού εισαγγελέα στο Δικαστήριο της ΕΕ, με την οποία ανάβει «πράσινο φως» και για τις ομαδικές απολύσεις...

Δεν παρέλειψε, εξάλλου, να εκφραστεί υπέρ ενός διαφορετικού μείγματος διαχείρισης, με σταθερούς όμως τους αντιλαϊκούς κανόνες, λέγοντας: «Εάν η λιτότητα είναι αποκλειστική επιλογή, τότε δεν θα οδηγεί πουθενά. Θα πρέπει να επαναφέρουμε την ανάπτυξη (...) Με δική μου παρότρυνση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εισαγάγει στοιχεία ευελιξίας στην ερμηνεία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (...) πάντοτε βεβαίως παραμένοντας αυστηρή για την τήρηση των κανόνων. Ωστόσο, θα πρέπει η τήρηση των κανόνων να γίνεται αντικείμενο πολύ πιο ευρείας ερμηνείας».

Μόνη έγνοια η ανάκαμψη του κεφαλαίου

Ο Αλ. Τσίπρας «αναμηρύκασε» τα γνωστά περί «αλλαγής σελίδας», επιβεβαίωσε όμως ότι αυτή αφορά στο κεφάλαιο και όχι το λαό, που θα συνεχίσει να πληρώνει βαρύ τίμημα για την καπιταλιστική ανάκαμψη.

Κόμπασε ότι η ανάκαμψη έρχεται, ότι η κυβέρνηση έχει εκπληρώσει «ένα πολύ μεγάλο μέρος των δεσμεύσεων» και προέτρεψε τους «εταίρους» να πράξουν το ίδιο, κυρίως σε ό,τι αφορά τη «βραχυπρόθεσμη ρύθμιση του ελληνικού χρέους» και το να «οριστούν λεπτομέρειες για τη μεσομακροπρόθεσμη διαχείρισή του».

Απ' την πλευρά του συμφώνησε ότι «η ακραία λιτότητα και η αντιμετώπιση της Ευρώπης από ορισμένα κράτη - μέλη αλά καρτ, δεν βοηθά στο να προχωρήσουμε μπροστά».

Μπροστά στη δεύτερη «αξιολόγηση», δήλωσε προσηλωμένος ότι «πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς καθυστερήσεις», ενώ επιχείρησε να εφησυχάσει το λαό υποστηρίζοντας ότι απόψεις που ακούγονται «προσκρούουν στο ευρωπαϊκό κεκτημένο - εργασιακό και κοινωνικό», όταν στην πραγματικότητα αυτό ακριβώς το αντιλαϊκό κεκτημένο της ΕΕ δείχνει στο λαό τι του ετοιμάζουν.

«Κοινή μας πεποίθηση, όμως, είναι ότι η ανάκαμψη στην Ελλάδα δεν μπορεί να στηριχθεί στη συντριβή της εργασίας, αλλά σε ένα παραγωγικό μοντέλο σύγχρονο και ασφαλές (...) που θα στηρίζεται στην καινοτομία και την υψηλή προστιθέμενη αξία. Στην κατεύθυνση αυτή, αξιοποιούμε, εξάλλου, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, και το πακέτο Γιούνκερ, έχοντας υποβάλει προς δανειοδότηση τα πρώτα 42 επενδυτικά έργα συνολικού ύψους 5,4 δισ. ευρώ. Και ελπίζουμε ότι οι εγκρίσεις για τις χώρες σε κρίση θα είναι γρηγορότερες και κατά προτεραιότητα, ώστε αυτές οι επενδύσεις να δώσουν άμεση ώθηση στην ανάκαμψη των οικονομιών μας και στην πολυπόθητη επιστροφή σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης», δήλωσε, επιβεβαιώνοντας ότι η έγνοια του είναι η ανάκτηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Μάλιστα, προέτρεψε: «Ολοι πρέπει να δώσουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα φιλική προς τον παραγωγικό επενδυτή και ότι η κυβέρνησή μας υλοποιεί κρίσιμες μεταρρυθμίσεις, από τις οποίες θα προκύψει η πραγματική ανάπτυξη».

Σε αυτήν την κατεύθυνση, του «φιλικού κλίματος» για τις μπίζνες του κεφαλαίου, δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση προχωρά μεταξύ άλλων: Στον περιορισμό της γραφειοκρατίας, στην ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, στην οργάνωση και τόνωση της επιστημονικής έρευνας, στη βελτίωση των υποδομών, στη δημιουργία ενός απλού, ξεκάθαρου και σταθερού φορολογικού συστήματος.

«Αυτό, νομίζω, είναι το μεγάλο έργο που έχουμε αναλάβει, αυτές είναι οι προϋποθέσεις της ανταγωνιστικότητας και της δόμησης ενός πραγματικά σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους», κατέληξε.

Στο επίκεντρο της συζήτησης του πρωθυπουργού και του προέδρου της Κομισιόν βρέθηκε και το βρετανικό δημοψήφισμα, με αφορμή το οποίο ο Αλ. Τσίπρας εκφράστηκε υπέρ της ανάγκης λήψης μέτρων που θα εξασφαλίζουν τη στράτευση των λαών πίσω από την αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ: «Είναι γνωστό ότι ψηφίζουμε και οι δύο υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ. (...) Θα πρέπει να προβληματιστούμε όλοι για το οριακό σημείο στο οποίο βρίσκεται σήμερα η ΕΕ (...) Στόχος μας πρέπει να είναι να μπορούμε να πείθουμε τους λαούς μας ότι η κοινή μας προοπτική είναι και αναγκαία και ελπιδοφόρα», ανέφερε.

Συζήτησαν, τέλος, για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, εξαίροντας ξανά τη συμφωνία με την Τουρκία και επαναλαμβάνοντας την ανάγκη μεγαλύτερης έμφασης στην επανεγκατάσταση και τη μετεγκατάσταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ