Τετάρτη 22 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα άλλα αστικά κόμματα για εκλογικό νόμο και Σύνταγμα

Προτάσεις που εντάσσονται στην προσπάθεια παραπέρα ενίσχυσης και θωράκισης του αστικού πολιτικού συστήματος καταθέτουν και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, προσπαθώντας παράλληλα να συσκοτίσουν αυτόν το χαρακτήρα των προωθούμενων αλλαγών.

Στη ΝΔ απορρίπτουν σε αυτήν τη φάση κάθε αλλαγή στον εκλογικό νόμο, με εξαίρεση το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι με τις προτάσεις της θα φέρει «ακυβερνησία».

Ταυτόχρονα, από τη Συγγρού διαμηνύουν ότι «ο Αλ. Τσίπρας θα χάσει με τον ίδιο εκλογικό νόμο που κέρδισε δύο φορές», θέλοντας να αξιοποιήσουν την όλη συζήτηση ως δείγμα ηττοπάθειας της κυβέρνησης και προσπάθειας να ανακόψει τον «αέρα νίκης» που θεωρούν ότι έχει η ΝΔ. Στο ίδιο πλαίσιο, επιμένουν πως η πρωτοβουλία της κυβέρνησης έχει στόχο να «στερήσει τη νίκη και την αυτοδυναμία από τη ΝΔ».

Παράλληλα, αναμένεται να εντείνουν τις πιέσεις τους προς τα άλλα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης, προκειμένου να αντιπαρέλθουν την προσπάθεια του Μαξίμου να εμφανίσει ως απομονωμένη πολιτικά τη ΝΔ, καθώς είναι το μόνο αστικό κόμμα που θέλει, επισήμως, τη διατήρηση της ενισχυμένης αναλογικής ως έχει.

Ενδεικτική της επιχειρηματολογίας τους είναι η χτεσινή τοποθέτηση του αντιπροέδρου του κόμματος, Κ. Χατζηδάκη:«Σήμερα έχουμε μια κυβέρνηση που έχει προκύψει από εκλογικό σύστημα με bonus και μετά βίας είναι βιώσιμη. Το σύστημα απλής αναλογικής συμφέρει τη χώρα; Σ' αυτό πρέπει να απαντήσουμε. Τι συμφέρει στην Ελλάδα! Στην Ελλάδα δεν συμφέρει η ακυβερνησία!»...

Αντιθέτως, ενόψει της αυριανής συνάντησης Τσίπρα - Μητσοτάκη, από τη ΝΔ εμφανίζονται διατεθειμένοι για συναινέσεις στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης.

Σε τοποθέτησή του, εξάλλου, στη «Real News», ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Ευ. Μεϊμαράκης, χαρακτηρίζει «προβληματική» την ισχύουσα διάταξη για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς η μη εκλογή συνεπάγεται διάλυση της Βουλής και εκλογές. Με στόχο την πλήρη αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής από τη διενέργεια εκλογών, προτείνει τα κόμματα να προτείνουν υποψήφιους Προέδρους, να ακολουθούν όπως και σήμερα οι τρεις ψηφοφορίες στη Βουλή και σε περίπτωση μη εκλογής Προέδρου, η πρόταση των κομμάτων με τους ίδιους υποψηφίους να τίθεται σε λαϊκή ετυμηγορία.

Στο ΠΑΣΟΚ, με ανακοίνωσή τους, αναφέρουν: «Η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για να χρησιμοποιείται ως άλλη μια κίνηση αποπροσανατολισμού και αντιπερισπασμού από τον κ. Τσίπρα. Οταν με το καλό και με την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος των ημερών καταλήξουν σε συγκεκριμένη πρόταση, θα τοποθετηθούμε. Τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού. Υπενθυμίζουμε ότι εμείς έχουμε παρουσιάσει και από το 2014, αλλά και πρόσφατα τις απόψεις μας».

Φαίνεται, πάντως, ότι το κόμμα είναι θετικό τόσο στην πρόταση του υπουργού Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλή, για εκλογικό σύστημα με μπόνους 30 εδρών στο πρώτο κόμμα ή στο συνασπισμό κομμάτων που θα ξεπερνά το 40% και διατήρηση του πλαφόν εισόδου.

Στο Ποτάμι προτείνουν ένα κατά βάση πλειοψηφικό σύστημα, που ομοιάζει στο γερμανικό: Οι βουλευτές μειώνονται σε 255 (250 από στην Ελλάδα και 5 από την ομογένεια) και εκλέγονται με δύο τρόπους: Οι 140 σε αντίστοιχες μονοεδρικές, με σταυρό από ενιαία λίστα υποψηφίων και οι 110 με λίστα σε ευρείες περιφέρειες. Καθιερώνεται σύστημα διπλής ψήφου (δυνατότητα ψήφου σε άλλο κόμμα στη μονοεδρική και άλλο κόμμα στην ευρεία περιφέρεια). Το πρώτο κόμμα λαμβάνει bonus 1 έδρα για κάθε 2% των ψήφων. Σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Διατήρηση του ορίου εισόδου του 3%. Δυνατότητα bonus και σε συνασπισμούς κομμάτων.

Ο Στ. Θεοδωράκης, μιλώντας στο «thetoc.gr», εξέφρασε την αντίθεσή του στο σύστημα της απλής αναλογικής, λέγοντας ότι το Ποτάμι δεν θα ψήφιζε κάτι τέτοιο, γιατί «η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί και όχι να διαλυθεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ