Κυριακή 26 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Να πάρουν οι εργαζόμενοι την κατάσταση στα χέρια τους

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις επιχειρήσεις συμφερόντων «Ζούρα»
Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις επιχειρήσεις συμφερόντων «Ζούρα»
Οι ταξικές δυνάμεις στα Τρόφιμα - Ποτά και στον κλάδο της πτηνοτροφίας δίνουν τη μάχη για την οργάνωση των εργαζομένων και πρωτοστατούν στην ανάπτυξη των αγώνων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μάχη που δίνουν οι εργαζόμενοι σε εργοστάσια του ομίλου «Ζούρα», με το επιχειρησιακό τους σωματείο και τη στήριξη της κλαδικής Ομοσπονδίας.

Σε όσα τμήματα υπήρχε συσπείρωση στο ταξικό σωματείο, δεν πέρασαν οι μειώσεις στους μισθούς, ούτε η εντατικοποίηση της εργασίας, εφαρμόστηκαν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς. Σε ορισμένα τμήματα (κρέμασμα) καταργήθηκε η εργολαβική εργασία και όσοι δούλευαν στον εργολάβο προσλήφθηκαν στην εταιρεία. Στις κινητοποιήσεις που αποφασίζονται συλλογικά, οι εργαζόμενοι παίρνουν ευθύνη στην οργάνωση και στην περιφρούρησή τους.

Την περίοδο αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια της εταιρείας «Νιτσιάκος» να απαλλαγεί από τα δικαιώματα των εργαζομένων που απασχολούνταν στα σφαγεία του «Ζούρα» στην Τανάγρα Βοιωτίας, τα οποία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει η ίδια. Στόχος της νέας εταιρείας είναι να λειτουργήσει τα σφαγεία χωρίς τους παλιούς εργαζόμενους, για να απαλλαγεί ταυτόχρονα και από τη δράση του επιχειρησιακού σωματείου.

Μπροστά στις αντιδράσεις του σωματείου και των ίδιων των εργαζομένων, ο νέος εργοδότης δε διστάζει να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο. Οπως καταγγέλλεται από εργαζόμενους και συνδικαλιστές, διαδίδει ότι δεν ανοίγει τα πτηνοσφαγεία, επειδή «δεν τον αφήνει το ΠΑΜΕ». Μάλιστα, τα διαδίδει αυτά στην περιοχή των Ιωαννίνων, προσπαθώντας να συκοφαντήσει τους αγώνες του ταξικού κινήματος και να υπονομεύσει την κοινή δράση με τους μικροπτηνοτρόφους της περιοχής.

Το επιχειρησιακό σωματείο στον όμιλο «Ζούρα» δίνει απάντηση στην εργοδοτική επιθετικότητα και ταυτόχρονα προσπαθεί να οργανώσει τη μάχη της Συλλογικής Σύμβασης, έχοντας καταθέσει σχέδιο που προβλέπει αυξήσεις στους μισθούς. Αντίστοιχα, η Ομοσπονδία έχει καταθέσει στον ΣΕΒ Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και για τους εργαζόμενους στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, με την οποία κατοχυρώνονται μισθοί και δικαιώματα, όπως είχαν διαμορφωθεί με την τελευταία κλαδική Σύμβαση. Στόχος είναι να γίνει η μάχη των Συμβάσεων υπόθεση των εργαζομένων του κλάδου και η υπογραφή της να αποτελέσει βάση για παραπέρα διεκδικήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ