Κυριακή 26 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Οι βασικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο

«Νιτσιάκος» και «Πίνδος» καλύπτουν το 70% της αγοράς

Οι δύο μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον κλάδο της πτηνοτροφίας, που υπολογίζεται ότι ελέγχουν περίπου το 70% της αγοράς, είναι η «Νιτσιάκος» και η «Πίνδος». Η εταιρεία «Νιτσιάκος» διαθέτει ή/και εκμεταλλεύεται εγκαταστάσεις σε Ιωάννινα, Αρτα, Θεσσαλονίκη, Νιγρίτα Σερρών, Αττική, Βοιωτία και αλλού, ενώ απασχολεί απευθείας τουλάχιστον 700 εργαζόμενους. Βάσει επενδύσεων, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 20 ισχυρότερες βιομηχανίες της χώρας και θεωρείται η πέμπτη μεγαλύτερη στον κλάδο των Τροφίμων.

Εκτός από το κοτόπουλο, δραστηριοποιείται και σε άλλα προϊόντα όπως η γαλοπούλα, το κουνέλι, τα άλευρα για ανθρώπινη κατανάλωση και οι ζωοτροφές, οι οποίες έχουν φτάσει να αντιπροσωπεύουν το 40% των συνολικών πωλήσεων. Η εταιρεία εξάγει προϊόντα της σε Ιταλία, Γερμανία και Βαλκάνια. Στην ιστοσελίδα της συστήνεται ως «ο μεγαλύτερος παραγωγός κρέατος κοτόπουλου στην Ελλάδα, εκ των σημαντικότερων επιχειρήσεων εμπορίας δημητριακών και σογιαλεύρου και μέσα στις 10 μεγαλύτερες βιομηχανίες τροφίμων της χώρας με βάση τον τζίρο».

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, είναι συνεχώς ανοδικός: Από 138,95 εκατ. ευρώ το 2011 έφτασε τα 237 εκατ. ευρώ το 2015. Στις 25/2/2016 ανακοινώθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού ότι η «Νιτσιάκος» «αποκτά τον έλεγχο τμήματος (σ.σ. πώληση κρέατος κοτόπουλου) της επιχείρησης με την επωνυμία "ΒΙΟΚΟΤ ΑΕ" που εδρεύει στην Αλεξανδρούπολη (...). Πρόκειται για εταιρεία που ανήκει στον όμιλο "Ζούρα"».

Στις κύριες δραστηριότητες αυτής της εταιρείας περιλαμβάνονται η εκτροφή πατρογονικών μάνων και κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής, η σφαγή κοτόπουλων και άλλων πουλερικών, ο τεμαχισμός κοτόπουλων, η τυποποίηση και επεξεργασία κοτόπουλων, η παραγωγή σκευασμάτων από κρέας κοτόπουλου, η διανομή κοτόπουλων, σκευασμάτων, υποπροϊόντων και άλλων τροφίμων, καθώς και η παραγωγή φυραμάτων. Πριν μπει στο «παιχνίδι» η «Νιτσιάκος», ο όμιλος «Ζούρα» είχε αποκτήσει τα τελευταία πέντε χρόνια, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, την παραγωγική δραστηριότητα των εταιρειών «Αφοί Λειβαδίτης», «Σαραμούρτζη - Χάρμα» και «Γενναδίου».

Διευρυμένος κύκλος εργασιών

Η άλλη μεγάλη εταιρεία του κλάδου, ο όμιλος «Πίνδος», αποτελείται από το συνεταιρισμό «Πίνδος» και την πτηνοτροφική εταιρεία «Αγροζωή», την οποία εξαγόρασε το 2001. Και οι δύο εταιρείες απασχολούν πάνω από 850 εργαζόμενους. Πολλοί ακόμα απασχολούνται μέσω εργολάβων, οι οποίοι το 2015 έφταναν επίσημα τους 185. Οπως ο «Νιτσιάκος» έτσι κι ο όμιλος «Πίνδος» διακρίνεται για τη συνεχή αύξηση του κύκλου εργασιών, παρά τις όποιες διακυμάνσεις: Από 88,5 εκατ. ευρώ το 2000, έφτασε τα 196 εκατ. ευρώ το 2010 και τα 213 εκατ. ευρώ το 2015.

Στο προφίλ του ομίλου, που έχει αναρτηθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σημειώνεται ότι «η "Πίνδος" κατάφερε να αντέξει στις πιέσεις της οικονομικής κρίσης και το 2014 να έχει βελτιωμένα οικονομικά στοιχεία σε σχέση με το 2013, το οποίο ήταν ήδη καλύτερο από το 2012. Η βελτίωση των οικονομικών στοιχείων είναι θετική και στα ποσοτικά επίπεδα της παραγωγής και πώλησης και στις αξίες και στον αριθμό του προσωπικού».

Ακολουθούν μια σειρά άλλες εταιρείες, σχετικά μικρότερες σε μέγεθος. Μεταξύ αυτών είναι οι εταιρείες του ομίλου «Ζούρα» (ΖΟΥΡΑΣ ΦΑΡΜ, ΑΛΚΟΤ, ΒΙΟΚΟΤ, ΕΛΙΖΑ, AGROFER, ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΜΑΪΣΤΡΟΥ). Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι εταιρείες ΖΟΥΡΑΣ ΦΑΡΜ και ΒΙΟΚΟΤ το 2013 είχαν κύκλο εργασιών πάνω από 70 εκατ. ευρώ. Επίσης, η εταιρεία «Αμβροσιάδης», από κύκλο εργασιών 23,5 εκατ. ευρώ το 2007, έφτασε σχεδόν τα 68 εκατ. ευρώ το 2014. Οι εταιρείες «Κελαϊδίτης» και «Μαζαράκι» (εταιρείες συμφερόντων Συρίγου, πρώην ΒΟΚΤΑΣ) από το 2010 έως το 2012 πραγματοποίησαν κύκλο εργασιών από 50 έως 55 εκατ. ευρώ.

Στην εταιρεία HELLENIC QUALITY FOODS ΑΕ (ανήκει στον όμιλο εταιρειών Φιλίππου) ανήκουν οι πρώην «Κανάκης» και «Μιμίκος» και δραστηριοποιείται στις ζύμες και τα κοτόπουλα. Και αυτή η εταιρεία εμφανίζει τα τελευταία χρόνια κύκλο εργασιών που φτάνει τα 80 εκατ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ