Κυριακή 26 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η «ανθρωπογεωγραφία» του δημοψηφίσματος

Σε κάθε περίπτωση, η «ανθρωπογεωγραφία» του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση του βρετανικού περιοδικού «The Spectator», δείχνει πως είχε και ταυτότητα και «ηλικία» και κοινωνικοταξική προέλευση. Σε ρεπορτάζ με άρθρο «Ο Μεγάλος Διχασμός της Βρετανίας», υποστηρίζεται πως το δημοψήφισμα αποκάλυψε «το μεγάλο ρήγμα ανάμεσα στη μητροπολιτική ελίτ και τους άλλους».

Αναφέρεται έτσι σφυγμομέτρηση της εταιρείας «YouGov» που καταγράφει πως το 70% των αποφοίτων ΑΕΙ ψήφισαν Βremain, δηλαδή παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ. Υπάρχει, επιπλέον, μία άλλη μεγάλη πλειοψηφία, εκείνη των αποφοίτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπου περίπου το 68% αυτών ψήφισαν Brexit. Και το «Spectator» σημειώνει: «Οι πιο ισχυρές κοινωνικές τάξεις ήταν υπέρ του Remain (παραμονής) κατά 62% και οι ασθενέστερες υπέρ του Brexit».

Γενικά, το προφίλ των ψηφοφόρων του Brexit ήταν ως επί το πλείστον ψηφοφόροι άνω των 45-50 ετών, βασικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που προέρχονταν από τα πιο ασθενή οικονομικά στρώματα της κοινωνίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ηταν ως επί το πλείστον κάτοικοι της περιφέρειας. Ηταν περισσότερο ψηφοφόροι στην Αγγλία και την Ουαλία. Το 61% αυτών των ανθρώπων, λοιπόν, ψήφισε υπέρ του Brexit και το 39% των ίδιων στρωμάτων Bremain.

Αντίθετα, το 59% των αστικών και των μεσαίων στρωμάτων, ηλικίας κάτω των 40 χρόνων, με μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια, κάτοχοι πτυχίων ΑΕΙ και διδακτορικών, προτίμησε το Bremain. Οπως και οι σχετικώς καλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι σε μεγάλα αστικά κέντρα, που έχουν μεγαλύτερη αλληλεπίδραση με μετανάστες και πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα. Είναι χαρακτηριστικό π.χ. ότι το 60% των ψηφοφόρων του Λονδίνου που προσήλθε στις κάλπες ψήφισε Bremain και μόλις το 40% Brexit.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ