Τετάρτη 29 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κάρμεν στο Ηρώδειο

Η δεύτερη μεγάλη καλοκαιρινή παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η Κάρμεν του Ζορζ Μπιζέ, θα παρουσιαστεί στις 24, 26, 27, 29 Ιούλη, στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία του Βρετανού σκηνοθέτη και καλλιτεχνικού διευθυντή της Οπερας του Γκέτεμποργκ, Στίβεν Λάνγκριτζ.

Βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα του Μεριμέ, η «Κάρμεν» του Μπιζέ δεν έτυχε της καλύτερης αποδοχής όταν πρωτοπαρουσιάστηκε. Ο Τύπος της εποχής έκρινε την υπόθεση του έργου «ανήθικη», ενώ για τη μουσική υποστηρίχτηκε πως παραήταν εγκεφαλική. Ηταν αδιανόητο το γεγονός ότι περιθωριακές γυναίκες εμφανίζονταν στη σκηνή, όχι μόνο τραγουδώντας και χορεύοντας προκλητικά, αλλά και καπνίζοντας. Η δε κεντρική ηρωίδα παράσερνε στον όλεθρο ένα «καλό παιδί», τον λογοδοσμένο δεκανέα Δον Χοσέ.

Στον ομώνυμο και εξαιρετικά απαιτητικό - σκηνικά και φωνητικά - ρόλο, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει δύο από τις πιο επιτυχημένες Κάρμεν της εποχής μας, την Ρινάτ Σαχάμ και την Ζεραλντίν Σοβέ.

Το ρόλο του Δον Χοσέ, στο πρώτο καστ θα τραγουδήσει ο Ιταλοαμερικάνος τενόρος Λεονάρντο Καπάλμπο και ο Δημήτρης Πακσόγλου. Τον ρόλο του Εσκαμίγιο θα ερμηνεύσει ο Διονύσης Σούρμπης και ο Ομάρ Καμάτα. Στο ρόλο της Μικαλέα η Σαϊόα Ερνάντεθ και η Αννα Στυλιαννάκη. Μαζί τους νεότεροι και καταξιωμένοι μονωδοί της ΕΛΣ: Πέτρος Μαγουλάς, Διονύσης Τσαντίνης, Νίκος Κοτενίδης, Μαρία Μητσοπούλου, Μαρία Κόκκα, Ελένη Δάβου, Διαμάντη Κριτσωτάκη, Κωστής Ρασιδάκις, Γιάννης Σελητσανιώτης, Αλέξανδρος Τσιλογιάννης, Χρήστος Κεχρής.

Συμμετέχει η Ορχήστρα, η Χορωδία, το Μπαλέτο και η Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ. Διεύθυνση χορωδίας Αγαθάγγελος Γεωργακάτος. Διεύθυνση παιδικής χορωδίας Μάτα Κατσούλη.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Γιώργος Σουγλίδης. Τις προβολές σχεδιάζει ο Τόμας Μπέργκμαν, τους φωτισμούς ο Τζουζέπε ντι Ιόριο και την κινησιολογία οι Nταν Ο' Νηλ και Φώτης Νικολάου.

Προπώληση εισιτηρίων στα ταμεία του Θεάτρου Ολύμπια (Ακαδημίας 59 - 61) και στα εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών (Πανεπιστημίου 39).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ