Τετάρτη 29 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Ζητούν επίσπευση της διαδικασίας αποχώρησης...

Ο Κάμερον προσερχόμενος στη Σύνοδο της ΕΕ
Ο Κάμερον προσερχόμενος στη Σύνοδο της ΕΕ
ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.--

Το σχετικά βαρύ κλίμα που δημιουργεί στην ΕΕ το βρετανικό δημοψήφισμα, σε συνδυασμό με την όξυνση των αντιθέσεων μεταξύ διαφορετικών τμημάτων της αστικής τάξης και των μονοπωλίων, μεταφέρθηκε χτες και στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, που σε ψήφισμά του ζήτησε με 395 ψήφους υπέρ, 200 κατά και 71 αποχές, από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να σεβαστεί την επιθυμία των Βρετανών πολιτών μέσω της «ταχείας και συνεπούς εφαρμογής» της διαδικασίας αποχώρησης, με την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ενωση το «συντομότερο δυνατό». (Το ΚΚΕ καταψήφισε το εν λόγω ψήφισμα, που προωθεί την αντιλαϊκή πολιτική της συμμαχίας του κεφαλαίου).

Οι περισσότεροι ευρωβουλευτές σημείωσαν ότι «πρέπει να συμμετέχουν πλήρως» σε όλα τα στάδια των διαφόρων διαδικασιών για τη συμφωνία αποχώρησης και για οποιαδήποτε μελλοντική σχέση. Κάλεσαν το Συμβούλιο της ΕΕ να αλλάξει τη σειρά των προεδριών του, έτσι ώστε η διαδικασία αποχώρησης να μην υπονομεύσει την τρέχουσα διαχείριση των υποθέσεων της Ενωσης, αφού η Βρετανία είχε προγραμματιστεί να αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου το δεύτερο εξάμηνο του 2017...

Ανακοινώθηκε πως θα δρομολογηθούν «αλλαγές» και στην εσωτερική οργάνωση του Ευρωκοινοβουλίου λόγω Brexit, ενώ δεν έλειψαν και οι αναφορές σε μελλοντικές μεταρρυθμίσεις ώστε να καταστεί τάχα η λυκοσυμμαχία της ΕΕ «καλύτερη και πιο δημοκρατική».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι τοποθετήσεις κεντρικών ομιλητών.

Ανοίγοντας την έκτακτη σύνοδο, ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, χαρακτήρισε «γεγονός πρωτοφανές» την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, ζήτησε από τη βρετανική κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει το συντομότερο δυνατόν την κατάσταση και να μην παραταθεί άλλο η αβεβαιότητα. Πρόσθεσε ότι δεν θα γίνουν μυστικές διαπραγματεύσεις και ότι η ΕΕ θα γίνει «πιο κοινωνική», φέροντας σαν επιχείρημα την «ελαστικοποίηση» του συμφώνου σταθερότητας και την προσπάθεια για ενεργειακή ένωση...

Η εμφάνιση του Βρετανού ευρωβουλευτή και αρχηγού του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος UKIP, Νάιτζελ Φάρατζ, προκάλεσε «θόρυβο». Ζήτησε από την ΕΕ «να δώσει στη Βρετανία μία καλή εμπορική συμφωνία κατά τη διαδικασία αποχώρησης», προειδοποιώντας, σε αντίθετη περίπτωση, με τις πιθανές θέσεις εργασίας που μπορεί να χαθούν για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία. Προειδοποίησε ότι η Βρετανία δεν θα είναι η μόνη χώρα που θα αποχωρήσει από την ΕΕ, προκαλώντας τις επευφημίες της αρχηγού του γαλλικού ακροδεξιού «Εθνικού Μετώπου», Μαρίν Λεπέν, η οποία χαρακτήρισε το βρετανικό δημοψήφισμα «υπέροχη νίκη για τη δημοκρατία και χαστούκι σε ένα ευρωπαϊκό σύστημα που βασίζεται ολοένα και περισσότερο στο φόβο, στους εκβιασμούς και τα ψέματα».

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, (Γερμανία) συμπλήρωσε ότι η «Ευρώπη χρειάζεται αλλαγές» και ότι «θέλουμε να βελτιώσουμε και όχι να καταστρέψουμε την Ευρώπη».

«Η ΕΕ δεν μπορεί να γίνει όμηρος της εσωτερικής κομματικής πολιτικής των Συντηρητικών» δήλωσε ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών, Τζιάνι Πιτέλα (Ιταλία).

Ο Βρετανός συντηρητικός ευρωβουλευτής, Σιγέντ Καμάλ, πρόεδρος των «Ευρωπαίων Συντηρητικών και Ρεφορμιστών», (ECR) σημείωσε ότι οι διαπραγματευτές απ' όλες τις πλευρές «πρέπει να προσφέρουν βεβαιότητα» και οι διαπραγματεύσεις «να είναι επωφελείς».

Ο Γκι Βέρχοφσταντ από τη «Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη» (ALDE) κατηγόρησε τους υποστηρικτές του Brexit για ψέματα και ναζιστική προπαγάνδα.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, Γκαμπριέλ Τσίμερ, (Γερμανία) δήλωσε ότι η πολιτική της ομάδα δεν συμφωνεί με το ψήφισμα που κατατέθηκε από κοινού από τέσσερις πολιτικές ομάδες του ΕΚ, διότι δεν κάνει καμία αυτοκριτική.

«Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα να υποβληθεί ένα καινούριο σχέδιο, αλλά μην εκπλαγείτε εάν στη Δανία, την Ιρλανδία και ακόμη και έως την Ελλάδα υπάρξει μεγάλη καχυποψία» υπογράμμισε ο συνεπικεφαλής των Πρασίνων, Φιλίπ Λαμπέρ (Βέλγιο).

Μιλώντας εκ μέρους των μη εγγεγραμμένων, η Νταϊάν Ντοντς (Ηνωμένο Βασίλειο) είπε ότι η απόφαση των Βρετανών «δεν μπορεί να ξαναγραφτεί». Κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι δεν άκουγαν τις ανησυχίες που εξέφραζαν εδώ και χρόνια οι Βρετανοί πολίτες και ότι η Βρετανία «δεν γύρισε πλάτη στην Ευρώπη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ