Σάββατο 2 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
Στο επίκεντρο του επιχειρηματικού ενδιαφέροντος οι ΑΠΕ

Υπογράφηκε σχετική συμφωνία συνεργασίας

Eurokinissi

Συμφωνία συνεργασίας για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ελλάδα υπέγραψαν χτες ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας, Ζ. Γκάμπριελ και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης.

Η συμφωνία που αφορά κυρίως τα μη διασυνδεμένα νησιά με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτροδότησης (32 από τα 53 νησιά με περισσότερους από 1.000 κατοίκους) - η οποία ήρθε μία μέρα μετά τη συνάντηση που πραγματοποίησε ο Π. Σκουρλέτης με δεκάδες εκπροσώπους γερμανικών εταιρειών που συνοδεύουν τον Γερμανό αντικαγκελάριο - αποτελεί το θεμέλιο των επενδύσεων που σκοπεύουν να διενεργήσουν γερμανικοί όμιλοι στους τομείς της «ενεργειακής εξοικονόμησης» και των ΑΠΕ, ειδικά στη νησιωτική Ελλάδα. Το γερμανικό ενδιαφέρον εντοπίζεται στα αιολικά πάρκα αλλά και στην κατασκευή δικτύων διασύνδεσης της παραγόμενης ενέργειας στο ηπειρωτικό σύστημα. Με δεδομένη την τεχνογνωσία των γερμανικών εταιρειών στον τομέα αλλά και τις συνολικότερες σχέσεις του κεφαλαίου των δύο χωρών, οι γερμανικοί όμιλοι αποκτούν σοβαρό πλεονέκτημα για την απόκτηση ισχυρών συμβολαίων στην Ελλάδα και την αποκόμιση αντίστοιχα υψηλών κερδών...

Σε κάθε «ενεργειακό μείγμα» τα «πολλαπλά οφέλη» αφορούν στο κεφάλαιο

Σε αυτό το πλαίσιο, στο ενεργειακό συνέδριο με τίτλο «Ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα και τη Γερμανία - Προοπτικές για το 2020 κι έπειτα», που πραγματοποιήθηκε χτες στην Αθήνα, ο Ζ. Γκάμπριελ υπερασπίστηκε φυσικά την περαιτέρω ανάπτυξη των τεχνολογιών ΑΠΕ στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι μπορούν να δημιουργήσουν πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας. Εμφανίστηκε, επίσης, θερμός υποστηρικτής αλλαγής του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής των νησιών στην Ελλάδα, από το πετρέλαιο που χρησιμοποιείται σήμερα, στις ανανεώσιμες πηγές, ενώ υποστήριξε πως η ενίσχυση του μεριδίου των ΑΠΕ στο εγχώριο «ενεργειακό μείγμα» θα μειώσει και το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Ανέφερε, ακόμη, πως η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει πολλαπλά οφέλη από την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ακολουθώντας το παράδειγμα της Γερμανίας, η οποία, όπως είπε, σήμερα «εξάγει το 80% της αιολικής ενέργειας». Η αλήθεια, βέβαια, είναι πως στην Ελλάδα η ραγδαία και άναρχη ανάπτυξη των ΑΠΕ από το 2009 μέχρι σήμερα, εξαιτίας του συστήματος των υψηλότατων κρατικών επιδοτήσεων που απολάμβαναν, εκτίναξε το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, δίχως να έχουν κάποια αξιόλογη συνδρομή στη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ σε κάθε περίπτωση και σε κάθε «ενεργειακό μείγμα» τα «πολλαπλά οφέλη» αφορούν στους επιχειρηματικούς ομίλους στον κλάδο της Ενέργειας και όχι στους εργαζόμενους σε αυτόν και συνολικά το λαό...

Ο δε υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, αναφέρθηκε στο νέο «αναπτυξιακό νόμο», λέγοντας πως στις ευνοϊκές διατάξεις του μπορούν να ενταχθούν και επιχειρήσεις του χώρου της Ενέργειας που θέλουν να επενδύσουν σε μικρά υδροηλεκτρικά, μονάδες ανανεώσιμων πηγών, βιοκαυσίμων, συστήματα τηλεθέρμανσης και τηλεψύξης κ.ά.

Σε ανάλογο ύφος, ο Π. Σκουρλέτης υποστήριξε την ανάγκη ανάπτυξης περισσότερων εγκαταστάσεων ΑΠΕ και πιο γρήγορης εγκατάλειψης της χρήσης λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρισμού, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση προωθεί αυτήν την πολιτική καθώς ενθαρρύνει τις σχετικές επενδύσεις.

Αναφέρθηκε, επίσης, στο νέο σύστημα που υιοθέτησε η κυβέρνηση για την άμεση επιδότηση των επιχειρηματιών του κλάδου, βάσει της οποίας συνεχίζεται το καθεστώς των εγγυημένων τιμών προς τις ΑΠΕ, υποστηρίζοντας ότι η νέα πολιτική στήριξής τους μέσω αποζημιώσεων και ενισχύσεων «αίρουν τις πρότερες στρεβλώσεις της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας». Στην πραγματικότητα, βέβαια, οι όποιες μειώσεις στις ταρίφες προς τις ΑΠΕ έγιναν υπό το βάρος των υψηλότατων ελλειμμάτων που είχαν δημιουργηθεί στο σχετικό λογαριασμό του ΛΑΓΗΕ, τα οποία εξ αντικειμένου ήταν αδύνατο να καλυφθούν, ενώ στην κατεύθυνση «κουρέματος» των οφειλών και μείωσης των αποζημιώσεων πίεζαν και οι «θεσμοί».

Τέλος, ο Π. Σκουρλέτης ανακοίνωσε ότι το υπουργείο επεξεργάζεται νέες ρυθμίσεις για την ανάπτυξη της γεωθερμίας και της βιομάζας, ενώ δρομολογεί νέα προγράμματα, όπως το «Εξοικονόμηση κατ' οίκον».

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, στελέχη γερμανικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους παραπάνω τομείς, δήλωσαν την ετοιμότητά τους να «συνδράμουν» για την επιτυχία των κυβερνητικών σχεδιασμών...

Επιγραμματικά, αξίζει να αναφέρουμε πως, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν από εκπροσώπους γερμανικών επιχειρήσεων, σήμερα στη Γερμανία το 30% των ενεργειακών αναγκών καλύπτεται από τις ΑΠΕ, καθώς υπάρχει υψηλότατη και με χαμηλό κόστος κρατική χρηματοδότηση προς τις επιχειρήσεις του χώρου. Παράλληλα, μέσα στην επόμενη δεκαετία υπάρχει επενδυτικό πρόγραμμα περί τα 25 δισ. ευρώ γενικά στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και των διασυνδέσεων με τις γειτονικές χώρες, καθώς η Γερμανία μετατρέπεται σε ενεργειακό κέντρο της Ευρώπης, επιδιώκοντας να αξιοποιήσει την υδροηλεκτρική ενέργεια των Σκανδιναβικών Χωρών και να τη μεταφέρει στα γειτονικά της κράτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ