Τετάρτη 1 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πάνω από 1 δισ. για διαφήμιση του ευρώ

Περισσότερα από 1 δισ. δραχμές θα τσεπώσουν οι επιτήδειοι που θα αναλάβουν να μας ενημερώσουν για το ευρώ και αυτό μόνο για ένα μικρό μέρος της διαφημιστικής καμπάνιας που θα ξεδιπλωθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Με γενναία ποσά έχουν ήδη επιδοτηθεί και θα συνεχίσουν να επιδοτούνται και διάφοροι άλλοι «φορείς» που θα αναλάβουν με το αζημίωτο την «ενημέρωση» των Ελλήνων για το ευρώ.

Τα παραπάνω αποφασίστηκαν μετά από συνεργασία των υπηρεσιών του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και της λεγόμενης «Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής για το ευρώ». Η διαδικασία επιλογής «αναδόχου» για την εξειδίκευση της διαφημιστικής καμπάνιας έχει ξεκινήσει. Τα χρήματα που θα διαθέσει το δημόσιο για «ενημέρωση των πολιτών» θα μοιραστούν ανάμεσα στη διαφημιστική εταιρία (1,65 εκατ. ευρώ) και σε διάφορους «ενδιάμεσους φορείς, κυρίως επαγγελματικές οργανώσεις» (1,35 εκατ. ευρώ ), που δεν κατονομάζονται, για την... «ανάπτυξη επικοινωνιακών δράσεων».

Χαρακτηριστικό της μεθοδολογίας που ακολουθούν είναι και το γεγονός ότι έχουν ήδη επιδοτήσει με αδιευκρίνιστα ποσά τα «δίκτυα της ΕΕ στην Ελλάδα, όπως Ευρωπαϊκά Κέντρα Πληροφόρησης, Δίκτυο Ευρωπαϊκών Κέντρων Αγροτικής Ενημέρωσης», το Δήμο Λάρισας «για την πιλοτική εφαρμογή του ευρώ», καθώς και τη ΔΕΘ για τη διοργάνωση ειδικής έκθεσης.

Παράλληλα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ανακοίνωσε και κάποια «μέτρα» για την «προστασία των καταναλωτών από την κερδοσκοπία», τα οποία μόνο σαν ανοιχτός εμπαιγμός των καταναλωτών θα μπορούσαν να εκληφθούν. Ετσι η εγκύκλιος του ΥΠΕΘΟ για πάγωμα των τιμολογίων από τις ΔΕΚΟ κατά την περίοδο της μετάβασης προσκρούει στα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας των ΔΕΚΟ που θεσμοθέτησε η ίδια η κυβέρνηση, καθώς και στην ελεύθερη βούληση των διοικήσεων των ΔΕΚΟ να αποφασίζουν για την τιμολογιακή πολιτική τους χωρίς να χρειάζονται τη συγκατάθεση της κυβέρνησης. Στο ίδιο πνεύμα η κυβέρνηση υπέγραψε πρόσφατα μνημόνιο - συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα, υποθέτοντας πως ο ΣΕΒ, τα μεγάλα πολυκαταστήματα και σούπερ μάρκετ κλπ. θα συγκρατήσουν τις τιμές...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ