Κυριακή 5 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μνημείο... οπισθοδρόμησης

Η αναθεώρηση του Συντάγματος που ολοκληρώθηκε τους πρώτους μήνες του χρόνου και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 17 Απρίλη, κινείται σε οπισθοδρομική κατεύθυνση και ενισχύει τα δεσμά της χώρας σε υπερεθνικούς και ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Η αρχική αυτή θέση του ΚΚΕ για τη διαδικασία της αναθεώρησης επιβεβαιώθηκε από το τελικό αποτέλεσμα των εργασιών της Ζ Αναθεωρητικής Βουλής, που συνιστά πλέον το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας. Μια σύντομη κωδικοποίηση των κυριότερων διατάξεων που αναθεωρήθηκαν, δίνουν την εικόνα του καινούριου συνταγματικού χάρτη:

Θεσμοθέτηση της υποτέλειας

Το περίφημο άρθρο 28 του Συντάγματος που άφορα και θεσμοθετεί τη συμμέτοχη της Ελλάδας στη διαδικασία των ολοκληρώσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χαρακτηρίστηκε από τους εισηγητές του ΚΚΕ ως «το κεντρικό και το σοβαρότερο άρθρο που αναθεωρούμε» και εκεί εστιάστηκε με έντονο τρόπο η κριτική του. Μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος προστέθηκε η ερμηνευτική δήλωση που ορίζει ότι «το άρθρο 28 αποτελεί θεμέλιο για τη συμμετοχή της χώρας στις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης». Πρόκειται δηλαδή για τη θέσπιση της συνταγματικής «ομπρέλας» στην κεντρική επιλογή της προσαρμογής της χώρας μας στην πορεία που έχει χαράξει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Να υπενθυμίσουμε ότι ούτως ή άλλως το συγκεκριμένο άρθρο όριζε πως η Ελλάδα μπορεί να προβεί με απόφαση της Βουλής «σε περιορισμούς ως προς την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας της, εφόσον αυτό υπαγορεύεται από σπουδαίο εθνικό συμφέρον, δε θίγει τα δικαιώματα του ανθρώπου και τις βάσεις του δημοκρατικού πολιτεύματος». Αποτελούσε δηλαδή τη συνταγματική στήριξη των πολιτικών υποτέλειας στους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ.

Οσον άφορα την ποιοτική αλλαγή που επιφέρει στη συνταγματική ρύθμιση η πρόσθεση της παραπάνω ερμηνευτικής δήλωσης, σαφέστατη ήταν η κριτική που άσκησε το ΚΚΕ, τονίζοντας ότι εφόσον ορίζεται η συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, αυτό μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την κατάργηση ουσιαστικά του εθνικού κράτους και την υπαγωγή όλων των αποφασιστικών αρμοδιοτήτων σε υπερεθνικό καθεστώς. Παράλληλα οι βουλευτές του ΚΚΕ επισήμαναν τον αντιδημοκρατικό χαρακτήρα του άρθρου αφού ουσιαστικά χαρακτηρίζεται «αντισυνταγματική» η αντίθεση στην πορεία της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης!

Παράθυρο οικοπεδοποίησης

Η αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, που άφορα στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των δασών, αποτέλεσε ένα από αυτά που προβλημάτισαν ιδιαίτερα στη διαδικασία της αναθεώρησης. Ενδεικτικό είναι ότι από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ προτάθηκαν 3 διαφορετικές προτάσεις διαδοχικά για το θέμα αυτό, ενώ αίσθηση είχε προκαλέσει και η διαφοροποίηση του επίτιμου προέδρου της ΝΔ, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, από την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας. Στο άρθρο που ίσχυε στο προηγούμενο Σύνταγμα οριζόταν ότι «απαγορεύεται η μεταβολή του προορισμού των δημόσιων δασών και των δημόσιων δασικών εκτάσεων, έκτος αν προέχει για την εθνική οικονομία η αγροτική εκμετάλλευση ή για άλλη τους χρήση που την επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον», χωρίς καμιά άλλη διευκρίνιση ή πρόσθεση. Από την πλευρά του το ΚΚΕ, είχε ζητήσει τη διατήρηση της συγκεκριμένης διάταξης και τη μη αναθεώρησή της. Παρ' όλα αυτά στο νέο Σύνταγμα ορίζεται ότι «οι στατικές τεχνικές επιλογές και σταθμίσεις γίνονται κατά τους κάνονες της επιστήμης», επίσης ότι το κράτος δύναται να παίρνει μέτρα «προληπτικά ή κατασταλτικά στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας», ενώ περιέχεται και ερμηνευτική δήλωση που ορίζει την έννοια του δάσους. Το ΚΚΕ είχε καταγγείλει ξεκάθαρα κατά τη διάρκεια της συζήτησης της αναθεώρησης του Συντάγματος πως η αναθεώρηση του άρθρου 24 στοχεύει με σαφήνεια στο «να καταργήσει τις δασικές εκτάσεις» προς όφελος της οικοπεδοποίησης, αφού οι νέες διατάξεις αφήνουν ανοιχτά «παράθυρα» αποχαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκεται ο εξοβελισμός από την όλη διαδικασία του 5ου Τμήματος του Συμβουλίου της Επικράτειας, το οποίο είχε εκδώσει αποφάσεις που εμπόδισαν σε παλιότερες προσπάθειες νομοθετήματα υπέρ του αποχαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων.

Ατομικά δικαιώματα: Μακριά από τις ανάγκες

Το «πακέτο» των άρθρων που αφορούσαν τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα αποτέλεσε πεδίο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος στη συνταγματική αναθεώρηση, ενώ από την πλευρά του ΚΚΕ διατυπώθηκε σειρά προτάσεων, οι οποίες απορρίφτηκαν από την πλειοψηφία της Βουλής και αφορούσαν τη διεύρυνση του δικαιώματος της απεργίας, τη ρητή απαγόρευση της ανταπεργίας παράλληλα με τη συγκρότηση απεργοσπαστικών μηχανισμών, τη θεσμοθέτηση του δικαιώματος της απεργίας στα Σώματα Ασφάλειας, καθώς και στους δικαστικούς λειτουργούς και φυσικά την πλήρη παροχή πολιτικών δικαιωμάτων στους δημόσιους υπάλληλους.

Οσον άφορα τα άρθρα που αναθεωρήθηκαν, την ένστασή του εξέφρασε το ΚΚΕ στην απαγόρευση της διεκδίκησης Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε όλα τα επίπεδα συνδικαλιστικών οργανώσεων στο δημόσιο τομέα και να μη δίνεται η δυνατότητα αυτή μονό στην τριτοβάθμια οργάνωσή τους, την ΑΔΕΔΥ. Παράλληλα, όσον άφορα το θέμα της ιδιοκτησίας των ΜΜΕ, εκ μέρους του ΚΚΕ τονίστηκε ότι δεν υπήρξε προσπάθεια κατά τη διάρκεια της αναθεώρησης του Συντάγματος, ώστε να λυθεί το θέμα της γνωστοποίησης της ιδιοκτησίας μέχρι το επίπεδο του φυσικού προσώπου. Τέλος, όσον άφορα το θέμα των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών, από την πλευρά του ΚΚΕ ασκήθηκε κριτική για το γεγονός ότι στη συνταγματική αναθεώρηση δε διασφαλίζεται ότι τον τελικό αποφασιστικό ρολό δε θα τον έχει η κυβερνητική πλειοψηφία οπότε και είναι φενάκη να μιλά κάνεις για «ανεξάρτητες αρχές».


Γεράσιμος ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ