Τετάρτη 13 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΧΑΝΙΑ
Διαμαρτυρία συνδικάτων για το νέο εργατικό «ατύχημα»

Συνολικά 29 «ατυχήματα» σε χώρους δουλειάς, τα δύο θανατηφόρα, έχει καταγράψει η Επιθεώρηση Εργασίας από την αρχή του χρόνου

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, στην Επιθεώρηση Εργασίας και μετά στον αντιπεριφερειάρχη Χανίων, για τα συνεχή εργατικά «ατυχήματα», με αφορμή ένα ακόμα θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» που έγινε προχτές στα Χανιά, στο Βιοτεχνικό Πάρκο Χανίων. Από τις χτεσινές παρεμβάσεις διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά η αποδυνάμωση των Επιθεωρήσεων Εργασίας και η αδυναμία τους να επιτελέσουν με επάρκεια το έργο τους, δηλαδή τον έλεγχο των μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν μόλις τρεις επιθεωρητές εργασίας για όλο το Νομό Χανίων.

Σύμφωνα με στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας, από το Γενάρη μέχρι και σήμερα, έχουν καταγραφεί 29 εργατικά «ατυχήματα» στην περιοχή, εκ των οποίων δύο ήταν θανατηφόρα, ενώ σε όλη τη διάρκεια του 2015 είχαν καταγραφεί 37 εργατικά ατυχήματα, εκ των οποίων τα δύο ήταν θανατηφόρα. Σύμφωνα επίσης με καταγγελίες, ο 25χρονος που σκοτώθηκε προχτές ύστερα από ανατροπή του κλαρκ, δεν είχε άδεια χειριστή του οχήματος.

Η Γραμματεία Χανίων του ΠΑΜΕ, σε ανακοίνωση - κάλεσμα για τη χτεσινή παράσταση, σημειώνει: «Είναι φανερό πλέον πως για να διασφαλιστούν τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου, οι εργοδότες, πέρα από τα μεροκάματα πείνας, θεωρούν πολυτέλεια και τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας(...) Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει τεράστιες ευθύνες τόσο για την κατάσταση στις Επιθεωρήσεις Εργασίας, όσο και για το γεγονός ότι ανοίγοντας τον εργασιακό νόμο, θα ξεθεμελιώσει κάθε κατάκτηση μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς».

Επίσης, σε ανακοίνωση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Παρασκευής και Συσκευασίας Τροφίμων - Αρτοσκευασμάτων - Ποτών - Ειδών Ζαχαροπλαστικής, σημειώνεται σχετικά με το «ατύχημα»: «(...) δεν πρόκειται καμία κυβέρνηση να σώσει εμάς τους εργάτες, αν δεν αποφασίσουμε εμείς να πάρουμε τη μοίρα στα δικά μας χέρια και να διεκδικήσουμε το δίκιο μας. Το πρώτο βήμα να οργανωθούμε στο σωματείο μας. Μαζί θα αντιμετωπίσουμε τους εκμεταλλευτές μας, μαζί θα βγούμε στους δρόμους και θα διεκδικήσουμε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ασφαλείς συνθήκες εργασίας, αλλά και τον πλούτο που παράγουμε καθημερινά. Εργάτη, εργάτρια, σπάσε το φόβο! Οργάνωσε την αντεπίθεση! Δυνάμωσε το Σωματείο σου!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ