Τετάρτη 13 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΗΠΑ
«Κατανόηση» Νούλαντ για τις σχέσεις της Σερβίας με τη Ρωσία

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

«Κατανόηση» για την ανάγκη συνέχισης των παραδοσιακά ισχυρών σχέσεων της Σερβίας με τη Ρωσία έδειξε το βράδυ της Δευτέρας στο Βελιγράδι η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, στο πλαίσιο περιοδείας της στα Δυτικά Βαλκάνια που ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή.

Η Νούλαντ σημείωσε σε δηλώσεις της πως οι ΗΠΑ «είναι υπερήφανες που έχουν εταίρο τη Σερβία» και «δεν βλέπουν αντίφαση ανάμεσα στο να διατηρεί το Βελιγράδι καλές σχέσεις και με τη Ρωσία και με τις ΗΠΑ». Μετά τη συνάντησή της με τον Σέρβο πρωθυπουργό, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, η Νούλαντ πρόσθεσε με νόημα: «Δεν βλέπουμε καμία αντίφαση να έχει η Σερβία καλή σχέση με τη Ρωσία και καλή σχέση με τις ΗΠΑ... Ποτέ δεν ζητάμε από φίλους ή συμμάχους να διαλέξουν».

Η αξιωματούχος εξέφρασε την υποστήριξη της Ουάσιγκτον «στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας», τονίζοντας το σημαντικό ρόλο της χώρας «στην περιοχή, την περιφερειακή συνεργασία και συμφιλίωση». Σε επόμενο σημείο, άσκησε πιέσεις σε Βελιγράδι και Πρίστινα, προκείμενου «να συνεχιστεί ο διάλογος» μεταξύ τους.

Μεταξύ άλλων, η Αμερικανίδα υφυπουργός πραγματοποίησε ξεχωριστές συναντήσεις με τον πρώτο αντιπρόεδρο της σερβικής κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ιβιτσα Ντάσιτς, με την πρόεδρο της σερβικής βουλής και αντιπροσωπεία του Κοινοβουλίου Μάτζα Γκότζκοβιτς, με εκπροσώπους ανεξάρτητων αρχών, μεταξύ των οποίων και αυτή της Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ