Τετάρτη 13 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Διεργασίες και παζάρια εν μέσω συγκρούσεων...

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Σαν εξέλιξη που θα μπορούσε να «διευκολύνει» τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο «ζήτημα τερματισμού του πολέμου στη Συρία» αντιμετώπισε χτες στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, τις διεργασίες για την ομαλοποίηση των σχέσεων Τουρκίας και Ρωσίας.

Οπως σημείωσε ο Ρώσος αξιωματούχος, η ομαλοποίηση των ρωσο-τουρκικών σχέσεων θα βοηθήσει τις δύο χώρες να βρουν «αποτελεσματικούς νέους τρόπους να επιλύσουν τη συριακή κρίση», αν και παραδέχτηκε ότι οι δύο χώρες «έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στο ζήτημα της Συρίας». Παράλληλα, ο Ρώσος πρέσβης στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, Βιτάλι Τσούρκιν, μιλώντας στο ρωσικό ραδιοσταθμό «ΗΧΩ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ», εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, θα θελήσει να κλείσει τις κρίσεις σε Ουκρανία και Συρία πριν τελειώσει την προεδρική του θητεία το Γενάρη του 2017. Προέβλεψε, μάλιστα, ότι η κρίση στην Ουκρανία «έχει περισσότερες πιθανότητες να αποκατασταθεί από την κρίση στη Συρία». Και ο Τσούρκιν πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος Ομπάμα και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, θέλουν να αφήσουν τον κόσμο «σε καλύτερη κατάσταση απ' όταν προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν διαφορετικές διαδικασίες».

Αυτά ενώ αύριο αναμένεται η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ, Τζον Κέρι, και Ρωσίας, Σ. Λαβρόφ, στη Μόσχα, με βασικό θέμα όσα διαδραματίζονται στη Συρία και τις πιθανότητες για την επανάληψη των ενδοσυριακών έμμεσων διαπραγματεύσεων στη Γενεύη.

Κλιμάκωση των βομβαρδισμών στην Παλμύρα

Το ίδιο 24ωρο, στην Παλμύρα της Συρίας τα ρωσικά βομβαρδιστικά κλιμάκωσαν τις επιχειρήσεις ενάντια σε θέσεις τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», έπειτα από την κατάρριψη ρωσικού στρατιωτικού ελικοπτέρου στο τέλος της περασμένης βδομάδας, στη συγκεκριμένη περιοχή, από ισλαμιστές μισθοφόρους, με αποτέλεσμα το θάνατο δύο Ρώσων πιλότων.

Στις χτεσινές επιχειρήσεις συμμετείχαν τουλάχιστον έξι ρωσικά βομβαρδιστικά τύπου «Tu-22M3», που απογειώθηκαν από αεροπορική βάση της Ρωσίας και χτύπησαν θέσεις του «Ισλαμικού Κράτους» ανατολικά της Παλμύρας, καθώς και στις περιοχές αλ Σουκχνέχ και Αράκ.

Νέες επιθέσεις στη Βαγδάτη...

Ενα 24ωρο μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Αστον Κάρτερ, για την αποστολή 560 Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ, στο πλαίσιο επιχείρησης για την ανακατάληψη της Μοσούλης και την εκδίωξη των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», νέα αιματηρή επίθεση σημειώθηκε στη Βαγδάτη, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 12 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 32.

Δεν υπήρξε άμεση ανάληψη ευθύνης για την έκρηξη του αυτοκινήτου που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση στη συνοικία Ρασιντίγια, ωστόσο οι ιρακινές αρχές στρέφουν τις υποψίες τους σε τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» που εξαπολύουν συχνά τέτοιο τύπο επιθέσεων στη Βαγδάτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ