Τετάρτη 13 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ
Προσπάθεια εξωραϊσμού της κρατικής βίας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Προσπάθειες «εθνικής συμφιλίωσης» κατέβαλαν στελέχη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν αλλά και ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους, στη διάρκεια παρεμβάσεων που έκαναν στην κεντρική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ (ώρα Ελλάδας) στο Ντάλας, στη μνήμη των πέντε λευκών αστυνομικών που έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες του 25χρονου Αφροαμερικανού πρώην έφεδρου του αμερικανικού στρατού, Μίκα Τζόνσον, μετά τις δολοφονίες δύο Αφροαμερικανών από τις σφαίρες αστυνομικών.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα, ανεβαίνοντας στο βήμα, αναφέρθηκε στη σύντομη προσωπική διαδρομή των πέντε αστυνομικών που σκοτώθηκαν την περασμένη Πέμπτη από τα πυρά του 25χρονου Μ. Τζόνσον και κάλεσε τους Αμερικανούς «να βρουν νόημα στη λύπη». Με γενικολογίες για τα «θετικά του αμερικανικού έθνους» και τις δυνατότητες που έχει «να ξεπερνά ενωμένο τις δυσκολίες...», με επικλήσεις στη χριστιανική πίστη και «ενέσεις» πατριωτισμού, αμφισβήτησε ότι «οι Αμερικανοί δείχνουν σήμερα περισσότερο διχασμένοι από ποτέ». Ο Ομπάμα, επίσης, δεν μπόρεσε να κρύψει το ρατσισμό και τις κοινωνικές ανισότητες, τη μεγάλη οπλοκατοχή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ένας έφηβος πιο εύκολα παίρνει ένα όπλο από ένα βιβλίο». Αλλά τα απέδωσε γενικά στην ανθρώπινη συμπεριφορά, κρύβοντας ότι αυτή είναι η σαπίλα του συστήματος που υπερασπίζεται, που σπέρνει το θάνατο, την κουλτούρα του παγκόσμιου χωροφύλακα και αιματοκυλά άλλους λαούς.

Κατά τ' άλλα, ο Αμερικανός Πρόεδρος, πριν μεταβεί στο Ντάλας, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τις οικογένειες των Αφροαμερικανών Αλτον Στέρλινγκ και Φιλάντο Κάστιλ που έχασαν τη ζωή τους άδικα στις αρχές της περασμένης βδομάδας σε Μινεσότα και Λουιζιάνα.

Ωρες πριν την εκδήλωση στο Ντάλας, χιλιάδες Αμερικανοί συμμετείχαν σε δεκάδες διαδηλώσεις σε πόλεις της χώρας ενάντια στη ρατσιστική αστυνομική βία, ενώ δεν έλειψαν και πάλι οι συλλήψεις διαδηλωτών.

  • Δύο δικαστικοί επιμελητές σκοτώθηκαν και ένας αστυνομικός τραυματίστηκε από τις σφαίρες Αφροαμερικανού κρατουμένου, όταν αυτός κατάφερε να πάρει το όπλο από αστυνομικό ενώ βρισκόταν μέσα στο δικαστικό μέγαρο της κομητείας Μπέριεν στο Σεντ Τζόζεφ στο Μίσιγκαν. Ο δράστης έπεσε και αυτός νεκρός λίγα δευτερόλεπτα αργότερα από σφαίρες αστυνομικών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ