Τετάρτη 13 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Στην Τερέζα Μέι η «σκυτάλη» της εξουσίας...

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τα ηνία της Βρετανίας ενόψει της πιθανής διαδικασίας για αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ αναμένεται να αναλάβει απόψε η νέα ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος και έως χτες υπουργός Εσωτερικών, Τερέζα Μέι, αφού βεβαίως προηγουμένως ο προκάτοχός της, Ντέιβιντ Κάμερον, υποβάλλει την παραίτησή του το πρωί στη βασίλισσα Ελισάβετ, μετά την πρωινή συνεδρίαση της Βουλής με ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό. Χτες έγινε το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Κάμερον, όπου εκτιμήθηκε ως θετικός ο απολογισμός της θητείας του.

Η Μέι θα γίνει η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας μετά την Μάργκαρετ Θάτσερ (1979-1990) και αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, με το όνομα του υπουργού Εξωτερικών, Φίλιπ Χάμοντ, να φέρεται ως «φαβορί» για τη θέση του επόμενου υπουργού Οικονομικών (αξίωμα που κατείχε έως τώρα ο Τζορτζ Οζμπορν).

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ έσπευσε να καλέσει τη Βρετανία (και εμμέσως τη νέα πρωθυπουργό Τ. Μέι) να ξεκαθαρίσει «γρήγορα» τις προθέσεις της μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιούνη.

Ας σημειωθεί επιπλέον η νέα δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Μάρκ Κάρνεϊ, ότι το αναμενόμενο πλήγμα στη βρετανική οικονομία από την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit τον περασμένο μήνα θα μπορούσε να οδηγήσει την κεντρική τράπεζα «στη λήψη νέων μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας» και σε μία «νομισματική απάντηση».

Απειλές λέει πως δέχεται ο Κόρμπιν

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η αναταραχή και στους αντιπολιτευόμενους «Εργατικούς», μετά την ανοικτή πρόκληση στην ηγεσία του κόμματος από τον Τζέρεμι Κόρμπιν που πρόβαλε η Αντζελα Ιγκλ. Χτες, στελέχη του κόμματος και γνωστοί συνδικαλιστές όπως ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου UNITE, Λεν Μακλάσκι, αποδοκίμασαν τις προσπάθειες της Ιγκλ να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος, χαρακτηρίζοντας τις κινήσεις της «πραξικόπημα». Αλλοι εξέφρασαν ανησυχία ακόμη και για το ενδεχόμενο διάσπασης του κόμματος. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, πάντως, δήλωσε πως δέχεται απειλές για τη ζωή του, ενώ η αστυνομία ερευνά την επίθεση με τούβλο που σημειώθηκε στο κομματικό γραφείο της Αντζελα Ιγκλ στη βορειοδυτική Αγγλία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ