Τετάρτη 13 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Φουντώνουν οι λαϊκές αντιδράσεις και οι μάχες

TΡΙΠΟΛΗ.--

Στα κεντρικά γραφεία των δύο μεγαλύτερων εταιρειών τηλεπικοινωνιών στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, εισέβαλαν δεκάδες διαδηλωτές που έφθασαν σε απόγνωση από τις πολύωρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση (ενώ επικρατεί μεγάλη ζέστη και αυξημένη υγρασία), την ανυπαρξία βασικών υπηρεσιών εν μέσω κλιμακούμενης επιδείνωσης της ζωής τους από την ιμπεριαλιστική επιχείρηση του 2011 έως σήμερα και την έλλειψη ρευστότητας στις τράπεζες.

Επίσης, αργότερα μεταδόθηκε η πληροφορία πως μέρος του πλήθους εισέβαλε και στις εγκαταστάσεις της ναυτικής βάσης Αμπου Σίταχ, όπου είχε έως προχτές την έδρα της η (υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ) λιβυκή κυβέρνηση, η οποία πλέον βρίσκεται σε κυβερνητικό μέγαρο της Τρίπολης πέντε χιλιόμετρα μακριά.

Η έλλειψη ρευστού στις τράπεζες της Λιβύης που παρατηρείται εδώ και καιρό προκαλεί τεράστιες ουρές έξω από πολλά υποκαταστήματα, όπου οι περισσότεροι πελάτες δεν καταφέρνουν να πάρουν περισσότερα από 200 δηνάρια Λιβύης, τα οποία δεν αρκούν ούτε για την κάλυψη βασικών αναγκών της καθημερινότητας. Το ίδιο 24ωρο, εντείνονται οι χερσαίες και εναέριες επιχειρήσεις ενόπλων που στηρίζουν την λιβυκή κυβέρνηση «ενότητας» και οι οποίοι έχουν ξεκινήσει επιθέσεις σε βάρος τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στην πόλη της Σύρτης από τις 12 Μάη. Στις αρχές Ιούνη, κατάφεραν να μπουν σε ένα μέρος του κέντρου της πόλης και έκτοτε πολιορκούν τους τζιχαντιστές, επιδιώκοντας την πλήρη ανακατάληψη της πόλης που αποτελεί και το προπύργιο των δυνάμεών τους στη Λιβύη.

Ιατρικές πηγές, που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο εκτίμησαν πως στις συγκρούσεις του τελευταίου διμήνου σκοτώθηκαν πάνω από 240 μέλη των φιλοκυβερνητικών ενόπλων και τραυματίστηκαν πάνω από 1.400 άλλοι. Η ίδια πηγή υποστήριξε ότι κάποιοι από τους τραυματίες έχουν διακομιστεί «στο εξωτερικό, σε κοντινές χώρες όπως η Τουρκία, η Τυνησία και η Ιταλία. Τέλος, έκρυθμη είναι η κατάσταση και στη Βεγγάζη όπου χτες εκπρόσωπος των λιβυκών κυβερνητικών δυνάμεων που συμμετέχουν στη λεγόμενη επιχείρηση "Αξιοπρέπεια"» (του ε.α. στρατηγού Χάφταρ) κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην πόλη μετά την προέλαση ισλαμιστών από τις λεγόμενες "Ταξιαρχίες Αμυνας της Βεγγάζης"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ