Πέμπτη 14 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ
Το νοσοκομείο - επιχείρηση είναι ο νέος εργολάβος

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις με τις ατομικές συμβάσεις των εργαζομένων που απασχολούνταν στα εργολαβικά συνεργεία

Το τελευταίο διάστημα, στους χώρους των δημόσιων νοσοκομείων υπάρχουν σοβαρές εξελίξεις στα συνεργεία καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης. Πολλή συζήτηση γίνεται για τις νέες ατομικές συμβάσεις που δύνανται να συνάπτουν τα νοσοκομεία με αυτούς τους εργαζόμενους, οι οποίοι, πολλά χρόνια τώρα, δουλεύουν ανελλιπώς σε υπηρεσίες κρίσιμες για τη λειτουργία των νοσοκομείων και εξυπηρετούν ζωτικές ανάγκες, αλλά βρίσκονται από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 κάτω από καθεστώς στυγνής εκμετάλλευσης.

Με αποφάσεις των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ τότε (αλλά και όλων των μετέπειτα κυβερνήσεων), αντικαταστάθηκε σταδιακά το μόνιμο προσωπικό σε αυτούς τους κλάδους με εργολαβικούς εργάτες.

Είναι πασίγνωστο πως οι εργολάβοι εισπράττουν από το δημόσιο νοσοκομείο τουλάχιστον τα τριπλάσια από αυτά που αποδίδουν στους εργαζόμενους (περίπου 1.500 - 1.700 ευρώ ανά εργαζόμενο). Πληρώνουν με 350 - 550 ευρώ (ανάλογα με τα νυχτερινά και τις αργίες), άμα, όποτε και αν (δεν υπάρχει μήνας που να πληρώνουν στην ώρα τους), ενώ συχνά τα ένσημα που αποδίδονται στο ΙΚΑ είναι λιγότερα από τα πραγματικά.

Εννοείται πως οι συνάδελφοι των συνεργείων δουλεύουν συνεχώς κάτω από τρομοκρατία, εξευτελισμούς, απειλές και αυταρχισμό. Ο κάθε εργαζόμενος έχει πλέον καταλάβει τον παρασιτικό ρόλο των εργολάβων. Αυτά τα τρωκτικά που απομυζούν τον ιδρώτα των εργαζομένων, τα δεδουλευμένα τους, πρέπει να ξεκουμπιστούν από το νοσοκομείο.

Εργαζόμενες στην Καθαριότητα του ΠΑΓΝΗ διαμαρτύρονται στην 7ηΥΠΕ και στη διοίκηση του νοσοκομείου για τους όρους δουλειάς και τις ατομικές συμβάσεις
Εργαζόμενες στην Καθαριότητα του ΠΑΓΝΗ διαμαρτύρονται στην 7ηΥΠΕ και στη διοίκηση του νοσοκομείου για τους όρους δουλειάς και τις ατομικές συμβάσεις
Μόνο την προηγούμενη βδομάδα, στον «Ευαγγελισμό» η εργολαβική εταιρεία προχώρησε σε απολύσεις, έχει τους εργαζόμενους απλήρωτους κάθε τρεις και λίγο και για μήνες. Εξελίξεις που μόνο μετά την αποφασιστική δράση και πολύμορφες κινητοποιήσεις του σωματείου ανακλήθηκαν. Στο Σισμανόγλειο, η διοίκηση λύνει τη σύμβαση με τον παλιό εργολάβο και συνάπτει άλλη με νέο, απολύοντας ουσιαστικά 100 εργαζόμενους στην Καθαριότητα προκειμένου να προσλάβει νέους πιο φτηνούς κι ευέλικτους «σκλάβους» κάτω των 25 ετών.

Η νέα ελεεινότητα με τους «ατομικούς εργολάβους»

Από το Νοέμβρη του 2015, με εγκύκλιο τότε του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γ. Κατρούγκαλου, επιχειρήθηκε να μετατραπούν οι ατομικές συμβάσεις με τον εργολάβο σε ατομικές συμβάσεις με το νοσοκομείο. Δηλαδή, το νοσοκομείο να γίνει εργολάβος, γλυτώνοντας όμως το ΦΠΑ που απέδιδε νοικιάζοντας υπηρεσίες!

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με την τελευταία σχετική εγκύκλιο (22/3/2016) του υπουργείου Υγείας, κάνει γνωστό πως πλέον, κάθε φορέας στην Υγεία μπορεί να απασχολεί τον κάθε εργαζόμενο στην Καθαριότητα ως ατομικό εργολάβο.

Δηλαδή μία νέα ελεεινότητα, που δεν είναι σχέση εξαρτημένης εργασίας, με ΦΠΑ και κρατήσεις στα Ταμεία που πρέπει να πληρώσει ο εργαζόμενος, χωρίς ΒΑΕ, χωρίς «δώρο», χωρίς πρόσθετη αποζημίωση για νυχτερινά και αργίες, ενώ παράλληλα δεν προβλέπονται και άδειες (κανονικές, αναρρωτικές), αφού κάθε απουσία θεωρείται «ανενεργός» εργασιακά χρόνος! Και με οριστική λήξη τους (άρα απόλυση) το Δεκέμβρη του 2017.

Επιπλέον, προβλέπεται ότι το νοσοκομείο - εργολάβος πληρώνει εφόσον επαρκούν οι πιστώσεις του. Αρα, η παραπομπή είναι σαφής: «Φέρτε έσοδα στο νοσοκομείο (από μπίζνες, εταιρείες και ασθενείς - πελάτες), για να 'χει να πληρώνει»!

Υπάρχει πείρα. Στο Δρομοκαΐτειο οι εργάτες της Καθαριότητας που έχουν προσληφθεί στο νοσοκομείο με ατομικές συμβάσεις είναι επί μήνες απλήρωτοι. Το ίδιο έχει ισχύσει σε Κυκλάδες, Δράμα, Καλαμάτα. Τα στελέχη των διοικήσεων των νοσοκομείων αρθρογραφούν και διαφημίζουν αυτό το νέο αίσχος, ενώ ήδη σε μεγάλα νοσοκομεία όπως το «Αττικό» και το Κρατικό της Νίκαιας, είναι σε εξέλιξη η διαδικασία των ατομικών συμβάσεων. Εχουν, επίσης, ήδη γίνει ατομικές συμβάσεις στα συνεργεία της φύλαξης στην «Πολυκλινική» και την καθαριότητα του Οφθαλμιατρείου («Ευαγγελισμός»).

Ο ρόλος παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού

Πρωτοπόροι στη διαδικασία διαφήμισης κι εδραίωσης αυτών των συμβάσεων στάθηκαν κάποιοι εργατοπατέρες στην ΠΟΕΔΗΝ (πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), αλλά και σε αρκετά σωματεία. Με ανακοινώσεις που εξυμνούσαν τις ατομικές συμβάσεις, πολλές φορές με τρόπο φαιδρό, όπως «το νοσοκομείο λάμπει κι οι καθαρίστριες αγαλιάζουν», βοήθησαν αποφασιστικά να υπογραφούν οι ελεεινές αυτές συμβάσεις.

Ηδη, πριν ακόμη βγει η εγκύκλιος, έσπευσαν να πουν πως τώρα δήθεν θα δοθεί λύση στο πρόβλημα των χιλιάδων εργολαβικών εργαζομένων, είπαν πως «επιτέλους πετιούνται οι εργολάβοι έξω κι αυτό είναι μια νίκη»... κι έτρεξαν να βάλουν πλάτη στην πιο άθλια εκμετάλλευση των εργαζομένων στην Καθαριότητα! Δεν είναι πρώτη φορά που επιλέγουν να γίνουν ο ιμάντας που θα φέρει πιο κοντά τις νέες αντιδραστικές αλλαγές.

Οτι κάτι σάπιο υπάρχει και σ' αυτό το ...«βασίλειο» φαίνεται, λοιπόν, και από τη στάση των εκπροσώπων του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού, που εκτός των άλλων, όλα τα προηγούμενα χρόνια λύσσαξαν για να μη γράφονται στα σωματεία οι εργαζόμενοι στα εργολαβικά συνεργεία, έσερναν στα δικαστήρια τα σωματεία που το έκαναν, δεν κούνησαν το μικρό τους δαχτυλάκι ενάντια στην αυθαιρεσία των εργολάβων και όταν το ΠΑΜΕ έκανε παρεμβάσεις, το κατηγορούσαν ότι «φτιάχνει την εκλογική του δεξαμενή».

Η ύπουλη στάση των δυνάμεων του τυχοδιωκτισμού

Πιο προσεκτική και ύπουλη είναι η στάση των δυνάμεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ - ΛΑΕ. Ενώ στα λόγια ψελλίζουν κάτι για μόνιμη - σταθερή δουλειά, την ίδια ώρα προβάλλουν σαν «ελιγμό» την πίεση στις διοικήσεις για να φύγει ο εργολάβος και να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι «ατομική σύμβαση με δικαιώματα» (!) Παρουσιάζουν την ατομική σύμβαση ότι δήθεν είναι καλύτερη από τον εργολάβο (στο πλαίσιο της γνωστής λογικής του λιγότερο κακού).

Η κριτική που κάνουν στην κυβέρνηση είναι κυρίως ότι «πετάει το μπαλάκι στις διοικήσεις» και δεν προχωράει άμεσα στο διώξιμο των εργολάβων και όχι ότι θέλει να επιβάλει στη θέση των εργολάβων μία άθλια ελαστική εργασιακή σχέση. Ολες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις (πρώην και νυν κυβερνητικοί, τυχοδιώκτες) «κάνουνε τις πάπιες» στο αίτημα για μόνιμη σταθερή δουλειά ή στην καλύτερη των περιπτώσεων το θεωρούν σαν κάτι μακρινό, για τη «δευτέρα παρουσία».

Η μόνη πραγματική λύση, όμως, είναι ακριβώς αυτή, δηλαδή σταθερή και μόνιμη δουλειά, με πλήρη εργασιακά - ασφαλιστικά δικαιώματα με μόνιμο προσωπικό, τόσο που να αντιστοιχεί στις πραγματικές ανάγκες των νοσοκομείων. Εξω τώρα όλοι οι εργολάβοι. Οχι στα νέα δεσμά των εξευτελιστικών ατομικών συμβάσεων. Να σταματήσει κάθε μορφή τρομοκρατίας και καταστολής ενάντια στα συνδικαλιστικά δικαιώματα. Να πληρωθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα.

Με αυτά τα αιτήματα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ συνεχίζουν να παλεύουν και να οργανώνουν την κινητοποίηση των σωματείων μαζί με τους εργαζόμενους στα συνεργεία, σήμερα Πέμπτη, στις 1.30 μ.μ., έξω από το υπουργείο Υγείας.


Γ. Σ. - Τ. Ε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ