Κυριακή 5 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
15ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ - ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Ανοίγει τις πύλες του

Σε λίγες μέρες, το 15ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών ανοίγει τις πύλες του για να υποδεχτεί τους χιλιάδες νέους, που θα καταφτάσουν από όλες τις πλευρές του κόσμου για να συζητήσουν, να διασκεδάσουν, να ανταλλάξουν σκέψεις και ιδέες, να αθληθούν, να τραγουδήσουν και να χορέψουν μαζί.

Ετσι από την Τετάρτη, 8 Αυγούστου, έως τις 16 Αυγούστου, στην πρωτεύουσα της Αλγερίας, το Αλγέρι, θα μεταφερθεί ο θεσμός αυτός της παγκόσμιας προοδευτικής νεολαίας, συνενώνοντας τις καρδιές και τις γροθιές χιλιάδων νέων στο ρυθμό της αντιιμπεριαλιστικής επίθεσης και αλληλεγγύης, κόντρα στους εχθρούς των ονείρων και της ζωής τους.

Το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Αφρικανική Ηπειρο, στην αραβική περιοχή, θα αποτελέσει ευκαιρία για τη νεολαία και τους φοιτητές του κόσμου να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους με το λαό της Αλγερίας και με την πάλη όλων των Αφρικανικών και Αραβικών λαών για εθνική και οικονομική ανεξαρτησία, εθνική κυριαρχία, αυτοδιάθεση, ειρήνη, ανάπτυξη και κοινωνική πρόοδο.

Η πάλη της νεολαίας και των φοιτητών για να αντιμετωπίσουν διάφορες προκλήσεις ενθαρρύνθηκε και δυνάμωσε από την επιτυχία του 14ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών που πραγματοποιήθηκε στην Αβάνα της Κούβας το 1997. Τέτοιες προκλήσεις αφορούν την απειλή της παγκόσμιας ειρήνης και της ασφάλειας από την ιμπεριαλιστική κυριαρχία, την επέμβαση και τους ανταγωνισμούς, την αφαίρεση των βασικών δικαιωμάτων των λαών από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, καθώς και την εκμετάλλευση και την καταπίεση.


Το ελπιδοφόρο μήνυμα για το παγκόσμιο προοδευτικό, εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα που βγήκε από το 14ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών ήταν η διαφύλαξη της ενότητας του κινήματος της νεολαίας και των φοιτητών στην πάλη, ενάντια στον κοινό εχθρό, τον ιμπεριαλισμό.

Και μόνο το γεγονός της συνέχισης του θεσμού του Φεστιβάλ, ενός θεσμού που συνδέθηκε με τις πιο προοδευτικές ιδέες των λαών και της νεολαίας που έβγαιναν νικητές στη μάχη με το φασισμό, είναι κάτι που γεμίζει με υπερηφάνεια κάθε προοδευτικό άνθρωπο. Ακόμα περισσότερο, τους νέους που θέλουν να βάλουν τη σφραγίδα τους στην πάλη των λαών, ενάντια στα νέα δεινά που έφερε η ενδυνάμωση του καπιταλισμού μετά την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος στη Σοβιετική Ενωση και τις άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, για τους ίδιους τους λαούς τους και για τους εργάτες και νέους σε όλο τον κόσμο.

Οι νέοι και οι νέες που θα συγκεντρωθούν στην Αλγερία τις επόμενες μέρες, που θα συζητήσουν, θα ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις για μια σειρά ζητήματα, θα διασκεδάσουν, θα χορέψουν και θα τραγουδήσουν, είναι σίγουρο ότι θα ενώσουν τις φωνές τους, για να «παγκοσμιοποιήσουν την πάλη για Ειρήνη, Αλληλεγγύη, Ανάπτυξη, ενάντια στον Ιμπεριαλισμό!», για έναν καλύτερο κόσμο.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ