Τετάρτη 20 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην υπηρεσία ασύλου χτες οι Τούρκοι αξιωματικοί

Δημοσιεύματα στην Τουρκία εμφανίζουν τους οκτώ αξιωματικούς να εμπλέκονται στην επίθεση ενάντια στον Ερντογάν στη Μαρμαρίδα

Στην υπηρεσία ασύλου στη Νέα Χιλή Αλεξανδρούπολης μεταφέρθηκαν χτες το πρωί οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, για να πραγματοποιηθεί η πρώτη καταγραφή των στοιχείων τους, στο πλαίσιο της προβλεπόμενης διαδικασίας για την εξέταση από την αρμόδια επιτροπή του αιτήματος χορήγησης πολιτικού ασύλου, το οποίο υπέβαλαν ηλεκτρονικά το βράδυ του Σαββάτου. Η διαδικασία περιλαμβάνει τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, τη φωτογράφησή τους και τη λήψη στοιχείων βάσει ενός προκαθορισμένου ερωτηματολογίου από τον αρμόδιο υπάλληλο στον καθέναν από τους αιτούντες άσυλο.

Η αιτιολόγηση της υποβολής του αιτήματος χορήγησης πολιτικού ασύλου θα γίνει στη δεύτερη συνέντευξη, που θα έχει διάρκεια 2-3 ώρες για τον καθέναν, σύμφωνα με τη συνήγορό τους, Ιλ. Μαρινάκη, μία εκ των τριών συνηγόρων των κατηγορουμένων. Η συνήγορός τους επανέλαβε ότι οι κρατούμενοι εξακολουθούν να φοβούνται για τη ζωή τους, συναίσθημα που, όπως είπε, εντείνεται ολοένα και περισσότερο, καθώς πληροφορούνται όλα όσα συμβαίνουν και μεταδίδονται από τα ΜΜΕ.

Οι οκτώ κρατούμενοι θα δικαστούν αύριο, Πέμπτη, το μεσημέρι, στο αυτόφωρο, μετά την τριήμερη αναβολή που πήραν για να ετοιμάσουν καλύτερα τις καταθέσεις τους. Να υπενθυμίσουμε ότι επτά κατηγορούνται για παράνομη είσοδο στη χώρα, ηθική αυτουργία σε παράνομη πτήση και ο πιλότος του ελικοπτέρου βαρύνεται για εκτέλεση παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο.

Συμμετοχή στην επίθεση στον Ερντογάν;

Δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας «Star» ισχυρίζεται ότι οι οκτώ ανήκουν στην ομάδα των 40 κομάντος που συμμετείχαν στην επιχείρηση κατά του ξενοδοχείου στη Μαρμαρίδα, όπου διέμενε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, λεπτομερή έλεγχο στα κινητά τηλέφωνα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών έκαναν οι ελληνικές αρχές. Οπως διαπίστωσαν, υπήρχαν δεκάδες αναπάντητες κλήσεις και στα οκτώ κινητά από συγγενείς τους. Σε καμία, όμως, από τις κλήσεις δεν είχαν απαντήσει, ενώ οι αρχές διαπίστωσαν ότι τις επίμαχες ώρες της απόπειρας του πραξικοπήματος, οι Τούρκοι χειριστές του ελικοπτέρου προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν με ένα συγκεκριμένο τηλεφωνικό αριθμό.

Οπως αποκάλυψαν στις ελληνικές αρχές, πρόκειται για το διοικητή της μονάδας τους, συνταγματάρχη στο βαθμό, ο οποίος όμως δεν ανταποκρινόταν στις κλήσεις τους. Οι κρατούμενοι υποστήριξαν ότι έτσι υποψιάστηκαν πως κάτι συμβαίνει και επιχείρησαν να διαφύγουν από την Τουρκία από τη στιγμή που δέχτηκαν πυρά από αστυνομικούς.

Αξίζει να σημειωθεί, σύμφωνα με όσα είδαν τη δημοσιότητα τη Δευτέρα, ότι στην αίθουσα του δικαστηρίου παρουσιάστηκε Τούρκος δικηγόρος από την Κωνσταντινούπολη, για να ζητήσει την έκδοσή τους στην Τουρκία. Σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου, ονομάζεται Δρ. Ραμαζάν Αριτσέκ και είναι δικηγόρος, μέλος Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης νομικών στην Κωνσταντινούπολη, που ήρθε αυτοβούλως στην Αλεξανδρούπολη μαζί με δύο ακόμη συναδέλφους του, προκειμένου να ζητήσει την έκδοση των «πραξικοπηματιών», όπως τους χαρακτήρισε, στην Τουρκία.

Οι συνήγοροι των κρατούμενων υποστήριξαν ότι, με υβριστικούς χαρακτηρισμούς και απειλές κατά της ζωής τους, τους επιτέθηκαν άτομα που εμφανίστηκαν και μιλούσαν τουρκικά και φέρονται να είναι μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.

Στο δικαστήριο, επίσης, βρέθηκαν ως παρατηρητές ο υποπρόξενος του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής, Τοβούτ Οτζάμ, με ένα μεταφραστή και δύο δικηγόρους της μειονότητας, οι οποίοι, σύμφωνα με την υπεράσπιση των οκτώ στρατιωτικών, έδειξαν ιδιαίτερη σπουδή για την καταγραφή των ονομάτων τους, που εκφωνήθηκαν από την έδρα, γεγονός που θορύβησε τους κατηγορουμένους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ