Πέμπτη 21 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Νεκροί τρεις Γάλλοι κομάντος από πυρά τζιχαντιστών...

...ενώ η κυβέρνηση του Γάλλου Προέδρου, Φρ. Ολάντ, κλιμάκωσε χτες τις αεροπορικές επιδρομές στη Λιβύη

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Την κλιμάκωση της δράσης των Γάλλων ιμπεριαλιστών και στη Λιβύη παραδέχτηκαν ουσιαστικά χτες οι γαλλικές αρχές, ανακοινώνοντας το θάνατο τριών Γάλλων κομάντος την Κυριακή, κατά τη συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου στο χωριό Μαγκρούν, 70 χλμ. δυτικά της Βεγγάζης στην ανατολική Λιβύη. Επιβεβαίωσαν έτσι για πρώτη φορά την ανάπτυξη εκατοντάδων Γάλλων κομάντος στη Λιβύη με πρόσχημα την καταπολέμηση τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».

Η είδηση ανακοινώθηκε χτες νωρίς το πρωί από το Γάλλο υπουργό Αμυνας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, που εξήρε «το θάρρος και την αυταπάρνηση αυτών των στρατιωτικών που βρίσκονταν στην υπηρεσία της Γαλλίας» και στη συνέχεια από το Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, που ισχυρίστηκε ότι οι τρεις Γάλλοι κομάντος «έπεσαν στο καθήκον», στο πλαίσιο μίας «εξαιρετικά επικίνδυνης αποστολής».

Η εξέλιξη έχει ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου του γεγονότος ότι μέχρι πρότινος η κυβέρνηση Ολάντ είχε αναγνωρίσει μόνο «αναγνωριστικές πτήσεις» γαλλικών στρατιωτικών αεροσκαφών πάνω από τη Λιβύη για «συλλογή πληροφοριών». Σημειώνεται, ωστόσο, ότι από την αρχή του τρέχοντος έτους, μέρος του γαλλικού Τύπου είχε αναφέρει τη δράση εκατοντάδων ξένων κομάντος στη Λιβύη, κυρίως στο πλευρό του ε.α. στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, όχι μόνο από τη Γαλλία αλλά και από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γερμανία και την Ιταλία...

Η επιβεβαίωση της δράσης των Γάλλων κομάντος στη Λιβύη συνέπεσε χτες με την κλιμάκωση των γαλλικών αεροπορικών επιδρομών στην περιοχή Τζιλιντίγια της Λιβύης, σύμφωνα τουλάχιστον με πληροφορίες της ηλεκτρονικής εφημερίδας «Libya Observer», που επικαλείται μέλη της «Ταξιαρχίας για την Υπεράσπιση της Βεγγάζης». Κατά τις επιδρομές αυτές, φέρεται πως σκοτώθηκαν τουλάχιστον 13 ένοπλοι της οργάνωσης.

Η έκθεση του Μπαν για τους τζιχαντιστές

Στο μεταξύ, δημοσιοποιήθηκαν χτες περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με την τελευταία έκθεση του γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού για την κατάσταση στη Λιβύη, όπου εκτιμά ότι είναι πλέον «πιθανή η ήττα των τζιχαντιστών» του «Ισλαμικού Κράτους» στην περιοχή.

Ο Μπαν εκτιμά, ακόμη, επικαλούμενος στοιχεία χώρας - μέλους του ΟΗΕ που δεν κατονομάζεται, πως σήμερα στη Σύρτη (αλλοτινό προπύργιο του «Ισλαμικού Κράτους» στη Λιβύη) βρίσκονται λιγότεροι από 1.000 τζιχαντιστές και ότι οι περισσότεροι από τους κάποτε 7.000 τζιχαντιστές μισθοφόρους μετέβησαν σε άλλες περιοχές και μικρότερες πόλεις της Λιβύης ή σε άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής όπως η Τυνησία. Σημειώνει, ακόμη, ότι δεκάδες Τυνήσιοι τζιχαντιστές έχουν επιστρέψει στη χώρα τους και σχεδιάζουν να εξαπολύσουν εκεί νέες επιθέσεις και πως η συνέχιση του διχασμού των πολιτικών δυνάμεων στη Λιβύη κάνει τη χώρα «ελκυστική» σε ξένους μισθοφόρους που στρατολογούνται από το «Ισλαμικό Κράτος» και την «Αλ Κάιντα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αεροπορικές επιδρομές από τις ΗΠΑ (2016-08-02 00:00:00.0)
Εντείνονται οι προετοιμασίες για νέα επέμβαση (2016-04-06 00:00:00.0)
Φουντώνουν οι προετοιμασίες για επέμβαση (2016-03-09 00:00:00.0)
Αποστολή 20 Αμερικανών κομάντος ...απωθήθηκε (2015-12-19 00:00:00.0)
«Ξαναγυρίζει στον τόπο του εγκλήματος»... (2015-12-06 00:00:00.0)
Πιθανές διαπραγματεύσεις μετά τη ρωσική διαμεσολάβηση (2015-01-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ