Σάββατο 23 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ
«Νέος γύρος» παζαριών και κομπρεμί για τα ζητούμενα του κεφαλαίου

Τη Δευτέρα ανακοινώνονται οι «βασικές κατευθύνσεις» της κυβέρνησης από τον Αλ. Τσίπρα

Με κριτήριο τις θεσμικές προσαρμογές που έχει ανάγκη σήμερα το κεφάλαιο, θα κινηθεί η κυβέρνηση και στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης

Eurokinissi

Με κριτήριο τις θεσμικές προσαρμογές που έχει ανάγκη σήμερα το κεφάλαιο, θα κινηθεί η κυβέρνηση και στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης
Σε συνέχεια της ψήφισης του νέου εκλογικού νόμου και με την «πολιτική» και «κυβερνητική σταθερότητα» που έχει ανάγκη το αστικό σύστημα να εξακολουθεί να είναι βασικό ζητούμενο, την ερχόμενη Δευτέρα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ανοίγει «επίσημα» το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης. Τις «βασικές κατευθύνσεις» θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, με πηγές της κυβέρνησης μάλιστα να κάνουν λόγο για πανηγυρική εκδήλωση που προετοιμάζεται να γίνει στον προαύλιο χώρο του κοινοβουλίου.

Οι μέχρι τώρα δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση και τις «κατευθύνσεις» που θα παρουσιαστούν, χαρακτηρίζονται από αοριστία, δείχνοντας ουσιαστικά ότι από τη Δευτέρα θα εγκαινιαστεί ένα νέος γύρος παζαριών ευρύτερων προεκτάσεων ανάμεσα στα αστικά κόμματα, τα οποία έτσι κι αλλιώς συμπλέουν στην υπηρέτηση των ίδιων αντιλαϊκών στρατηγικών στόχων του κεφαλαίου.

Ταυτόχρονα, είναι βέβαιο ότι η όλη διαδικασία θα αξιοποιηθεί και στην κατεύθυνση του αποπροσανατολισμού από την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής και τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα.

Ενδεικτικά για τα παραπάνω ήταν τα όσα ανέφερε, μιλώντας χτες στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ, ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλής.«Η συζήτηση για το Σύνταγμα», είπε, «δεν πρέπει να περιοριστεί με μία ελιτίστικη λογική ανάμεσα σε δημοσιογράφους, πολιτικούς και συνταγματολόγους», αλλά «να συζητηθεί μέσα στην κοινωνία». Δείχνοντας ότι έρχεται ένα ατέρμονο «πάρε - δώσε», σημείωσε ότι θα πρέπει τα κόμματα, οι κοινωνικοί και οι επιστημονικοί φορείς, τα πανεπιστήμια να ανοίξουν ένα διάλογο, π.χ. για 4-5 μήνες... Στη συνέχεια, όπως πρόσθεσε, «με μία διακομματική επιτροπή που θα συσταθεί στη Βουλή, να συγκεντρωθούν όλες αυτές οι προτάσεις, ώστε να κάνουμε πιο ουσιαστικό διάλογο στο πλαίσιο της αναθεωρητικής Βουλής».

Σε συνέντευξή της, εξάλλου, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη («Παραπολιτικά 90,1»), έκανε σαφές ότι η πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις, αλλά με τις «βασικές κατευθύνσεις που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός», να ανοίξει ένας διάλογος που «θα συνεχιστεί και θα εμβαθυνθεί σε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα».

«Βεβαίως», διευκρίνισε, «όταν λέω για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν εννοώ δύο χρόνια», αλλά όπως είπε «προφανώς κάποιοι μήνες θα απαιτηθούν για να γίνει αυτή η συζήτηση, με τη σοβαρότητα που απαιτείται»...

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στη Βουλή για τον εκλογικό νόμο

Στο μεταξύ, με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας επί των άρθρων ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τον εκλογικό νόμο.

Το ΚΚΕ ψήφισε επί της αρχής «παρών» στο νομοσχέδιο (δεδομένου ότι διατηρεί το πλαφόν 3% για την είσοδο στη Βουλή). Οσον αφορά στα άρθρα, ψήφισε «ναι» στο άρθρο 1 (ψήφος στα 17), στο άρθρο 2 (κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών), στο άρθρο 4 (διευθέτηση γραφειοκρατικών ζητημάτων) και στο άρθρο 5 (εφαρμογή του νόμου από τις επόμενες εκλογές). Καταψήφισε το άρθρο 3, που διατηρεί το πλαφόν 3%.

Σε ό,τι αφορά τα άλλα κόμματα, επί της αρχής, υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ενωση Κεντρώων. Κατά ψήφισαν ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) και Ποτάμι. Η Χρυσή Αυγή απείχε από την ψηφοφορία.

Οσον αφορά την ονομαστική ψηφοφορία, από τους 281 παρόντες βουλευτές, για το άρθρο 1 «υπέρ» ψήφισαν 180, «κατά» 81 και 20 «παρών». Για το άρθρο 2 «υπέρ» ψήφισαν 179 βουλευτές, «κατά» 83 και 19 «παρών». Για το άρθρο 3 «υπέρ» ψήφισαν 163, «κατά» 101 και 17 «παρών». Το άρθρο 4 ψηφίστηκε από 179 βουλευτές, «κατά» ψήφισαν 86 και 16 «παρών». Για το άρθρο 5 «υπέρ» ψήφισαν 179 βουλευτές, «κατά» 86 και «παρών» 16.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο βουλευτής Γ. Δημαράς, που προέρχεται από τους Οικολόγους Πράσινους, διαφοροποιήθηκε ψηφίζοντας «παρών» στο άρθρο 3 που αφορά τη διατήρηση του πλαφόν 3%. Διαφοροποιήσεις εντοπίστηκαν και στο Ποτάμι: Οι βουλευτές Σπ. Λυκούδης, Σπ. Δανέλλης και Γρ. Ψαριανός ψήφισαν «παρών» στο άρθρο 2. Οι βουλευτές του ίδιου κόμματος Γ. Αμυράς και Γ. Μαυρωτάς ψήφισαν «παρών» στο άρθρο 1 και ο Αχμέτ Ιλχάν «παρών» στα άρθρα 1 και 3.

Ο Θ. Θεοχαρόπουλος, επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, υπερψήφισε και τα 5 άρθρα. Να σημειωθεί ότι η επίσημη θέση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τα άρθρα, όπως αυτή εκφράστηκε από τον ειδικό της αγορητή Κ. Σκανδαλίδη, ήταν το «παρών».

Οσον αφορά τους ανεξάρτητους βουλευτές, ο Στ. Παναγούλης υπερψήφισε το άρθρο 1 και ψήφισε «παρών» στο άρθρο 2. Ο Χ. Θεοχάρης καταψήφισε όλα τα άρθρα. Ο Ν. Νικολόπουλος ψήφισε «υπέρ» και ο Λ. Γρηγοράκος υπερψήφισε το άρθρο 1.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ