Σάββατο 23 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Για συνεννοήσεις στην Αθήνα ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών

Με άξονες το Κυπριακό και τα «τρίγωνα συνεργασίας», στο φόντο των εξελίξεων στην Τουρκία

Από τη χτεσινή συνάντηση του Ν. Κοτζιά με τον Γ. Κασουλίδη

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνάντηση του Ν. Κοτζιά με τον Γ. Κασουλίδη
Στην Αθήνα βρέθηκε χτες για επαφές με την πολιτική ηγεσία ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κασουλίδης, για συνεννοήσεις με άξονες τα θέματα του Κυπριακού, τις εξελίξεις στην Τουρκία και τα «τρίγωνα συνεργασίας» που στήνουν Αθήνα και Λευκωσία με άλλες αστικές τάξεις της Ανατολικής Μεσογείου, με έμφαση στο Ισραήλ και τα θέματα Ενέργειας και διαμετακόμισης καυσίμου.

Συγκεκριμένα, ο Κύπριος υπουργός συναντήθηκε με τον Ελληνα ομόλογό του, Ν. Κοτζιά. Στο διάλογό τους μπροστά στις κάμερες, στην αρχή της συνάντησης, ο Ν. Κοτζιάς ανέφερε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Γ. Κασουλίδης μεγάλωσαν με το ζήτημα του Κυπριακού, «και αυτό πρέπει να το τελειώσουμε», επισήμανε, «όσο γίνεται πιο γρήγορα». Σε αυτό το πλαίσιο, έκανε λόγο για τα βαθιά νερά ενός θέματος που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα, σαν «απερχόμενη εγγυήτρια δύναμη», προσθέτοντας με νόημα «οριστικά απερχόμενη».

Ο Κύπριος υπουργός υπογράμμισε το «οριστικά απερχόμενη» και το συνέδεσε με το θέμα της ασφάλειας στο νησί, η οποία όπως είπε θα εγγυάται μια δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Στις δηλώσεις τους αργότερα, ο Γ. Κασουλίδης είπε ότι δούλεψαν πάνω στις ιδέες και υποθέσεις εργασίας που πρέπει να κατατεθούν στις διαπραγματεύσεις με την τουρκοκυπριακή πλευρά για την ασφάλεια όλων. Επέμεινε ότι δεν χωρούν πια συνθήκες εγγυήσεων, άρα και εγγυήτριες δυνάμεις, ούτε τουρκικά στρατεύματα κατοχής. Πρόσθεσε ότι συζήτησαν και για τις εξελίξεις στην Τουρκία, καθώς και τις λεγόμενες τριμερείς συνεργασίες.

Από την πλευρά του, ο Ν. Κοτζιάς - «προσπερνώντας» το γεγονός ότι βάση των διαπραγματεύσεων είναι ένα νέο διχοτομικό σχέδιο, τύπου «Ανάν» - ανέφερε ότι έχουν γίνει σοβαρά βήματα προς την κατεύθυνση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, ότι πρέπει να καταργηθεί το καθεστώς των εγγυήσεων και να αποσυρθούν τα στρατεύματα κατοχής. Για δε τις συνεργασίες που επιδιώκουν Αθήνα και Λευκωσία στην Ανατολική Μεσόγειο, παρέπεμψε και στη Συνδιάσκεψη που σχεδιάζει το ελληνικό ΥΠΕΞ για το Σεπτέμβρη στη Ρόδο, με τη συμμετοχή 7 ευρωπαϊκών μεσογειακών κρατών και επτά αραβικών, με στόχο όπως είπε τη διαμόρφωση μιας δομής ασφάλειας και σταθερότητας στη Μεσόγειο.

Με τον Κυρ. Μητσοτάκη

Νωρίτερα, ο Γ. Κασουλίδης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη.

Υποδεχόμενος τον Κύπριο υπουργό, ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις παραδοσιακές σχέσεις στενής συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου, τονίζοντας ότι σήμερα αυτές είναι ακόμη πιο επιβεβλημένες, κάνοντας ειδική αναφορά στις δυσάρεστες και ανησυχητικές εξελίξεις, όπως είπε, στην Τουρκία.

Από την πλευρά του, ο Γ. Κασουλίδης τόνισε πως η Κύπρος αντιμετωπίζει πρώτα - πρώτα την ανάγκη να βρεθεί λύση στο κυπριακό πρόβλημα, για να πρωτοπορήσει στη σταθερότητα σε μια τόσο ασταθή περιοχή. Παρακολουθούμε, σημείωσε, το τι συμβαίνει την Τουρκία με αγωνία. Ταυτόχρονα, όμως, κατέληξε, έχουμε και ρόλο να διαδραματίσουμε για την καταπολέμηση των ασύμμετρων απειλών που συμβαίνουν στη γειτονιά μας.

Κατά πληροφορίες από το περιβάλλον της ΝΔ, η κυπριακή πλευρά εμφανίζεται αισιόδοξη ότι μπορεί μέχρι τα τέλη του έτους να έχουν καταλήξει οι διαπραγματεύσεις σε ένα πλαίσιο λύσης, που να τεθεί σε δημοψηφίσματα στην Κύπρο στις δύο κοινότητες το 2017. Επίσης, ότι η κυπριακή ηγεσία είναι σήμερα πιο αισιόδοξη για πρόοδο από ό,τι ήταν 1,5 μήνα πριν, στην επίσκεψη τότε του Κυπρίου Προέδρου Ν. Αναστασιάδη στην Αθήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ