Σάββατο 23 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Σχέδια αναβάθμισης στους άξονες του κεφαλαίου

Σχέδια αναβάθμισης των δυνατοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) προωθούνται από τα αρμόδια κλιμάκια, με βασικό στόχο τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της ντόπιας αστικής τάξης, ώστε να διεκδικήσει μεγαλύτερα κομμάτια από τη λεία στο ενδοαστικό παζάρι.

Σε αυτήν τη βάση, κατά ανώτατες στρατιωτικές πηγές, η ΠΑ «επενδύει» σε συνεκπαιδεύσεις και διεθνείς συνεργασίες. Ενδεικτικά αναφέρθηκαν στην άσκηση «Ηνίοχος», στην οποία πέρσι συμμετείχαν δυνάμεις κι από ΗΠΑ και Ισραήλ, ενώ αντίστοιχες προσκλήσεις έχουν σταλεί και για την επόμενη τέτοια άσκηση, όπως και σε χώρες της Ευρώπης. Λέγεται, δε, ότι συνεχίζεται η στρατηγική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα με ΗΠΑ, Ισραήλ αλλά και Αίγυπτο, στην προσπάθεια του εγχώριου κεφαλαίου να οικοδομήσει άξονες συνεργασίας με άλλα κεφάλαια της περιοχής και το υπερατλαντικό κέντρο, μέσα και από τη λεγόμενη στρατιωτική διπλωματία.

Στο ίδιο φόντο, σχεδιάζεται στο επόμενο Συνέδριο Αεροπορικής Ισχύος της ΠΑ (Φλεβάρης 2017), κεντρικός ομιλητής να είναι ο Τζ. Σταυρίδης, πρώην ανώτατος ΝΑΤΟικός αξιωματούχος και φερόμενος ως υποψήφιος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ στο πλευρό της Χίλαρι Κλίντον, όπως επίσης να προσκληθούν ως ομιλητές σημαντικοί παράγοντες από ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Ανάλογους στόχους, γεωστρατηγικής αναβάθμισης της ντόπιας αστικής τάξης, υπηρετούν και τα σχέδια περί αναβάθμισης της Αεροπορικής Βάσης Καλαμάτας, σε Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης, που θα πουλά τέτοιες υπηρεσίες σε Πολεμικές Αεροπορίες άλλων χωρών. Στο ΓΕΑ αναφέρουν το παράδειγμα της Ιταλίας όπου λειτουργεί τέτοιο κέντρο και πουλά τέτοιες υπηρεσίες σε αεροπόρους από Ολλανδία, Αυστρία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία. Για να γίνει ποντάρουν σε χρηματοδότηση (και μετέπειτα «συνεκμετάλλευση») από ξένες εταιρείες, με την πλάτη ισχυρών κρατών (φωτογραφίζονται οι ΗΠΑ). Για το ζήτημα, αναφέρουν, θα χρειαστούν διακρατικές συμφωνίες και ήδη γίνονται σχετικές συζητήσεις πάνω σε προτάσεις που έχουν ήδη υποβληθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ