Σάββατο 23 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ελληνίδα επικεφαλής στην αποστολή της λυκοσυμμαχίας στο Κόσσοβο

Η πρώην μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην ΕΕ, πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, διορίστηκε από την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, επικεφαλής της ευρωενωσιακής αποστολής EULEX στο Κόσσοβο.

Επισήμως, αποστολή της ΕULEX, έδρα της οποίας είναι η Πρίστινα, είναι να συνδράμει τις δικαστικές αρχές και τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου του Κοσσόβου, το οποίο δημιουργήθηκε ως κράτος - προτεκτοράτο μετά την επίθεση ΝΑΤΟ και ΕΕ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας.

Η Αλ. Παπαδοπούλου είχε διατελέσει πρέσβης στην ΠΓΔΜ την περίοδο 2007 - 2012 και κατόπιν μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην ΕΕ για ένα χρόνο (2014 - 2015). Η απόσυρσή της στη συνέχεια από το υπουργείο Εξωτερικών και η μετάθεσή της στην Ουρουγουάη είχε προκαλέσει και ενδοαστική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε κάθε περίπτωση, είναι η πρώτη φορά που Ελληνας γίνεται επικεφαλής αποστολής της ΕΕ, σε μια εξέλιξη που φαίνεται να «κουμπώνει» με την πρεμούρα της ελληνικής αστικής τάξης να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο σε σχεδιασμούς της ΕΕ και άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, διεκδικώντας τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση.

Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι η Αλ. Παπαδοπούλου διορίστηκε στη συγκεκριμένη θέση παρότι η Ελλάδα επισήμως δεν έχει αναγνωρίσει το Κόσσοβο.

Ωστόσο, δεν περνά απαρατήρητο ότι η τοποθέτησή της στην Πρίστινα έρχεται ένα μόλις χρόνο μετά την επίσκεψη εκεί του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, όπου στις 14/7/2015 δήλωνε ότι «το Κόσσοβο και η Ελλάδα μπορούν να δημιουργήσουν και να αναπτύξουν όλες τις μορφές συνεργασίας, με ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα».

Σε αυτή τη βάση, προσκαλούσε τότε στην Ελλάδα τον Κοσσοβάρο Αλβανό ομόλογό του, Χ. Θάτσι (πρώην πρωθυπουργό και αρχηγό του ΟΥΤΣΕΚΑ επί πολέμου του ΝΑΤΟ το 1999). Επίσης, ανακοίνωνε ότι θα προχωρήσει η ίδρυση Γραφείου (τύπου πρεσβείας) του Κοσσόβου στην Αθήνα. Η Ελλάδα εκπροσωπείται διπλωματικά στην Πρίστινα από το εκεί Γραφείο Συνδέσμου.

Παραπέρα, ο Ν. Κοτζιάς έλεγε ότι ως ελληνική κυβέρνηση «στηρίζουμε το Κόσσοβο στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της συνεργασίας με τις ευρωατλαντικές δομές και θεσμούς. Ημασταν η πρώτη χώρα της περιοχής των Βαλκανίων που έγινε μέλος του ΝΑΤΟ και στη συνέχεια της ΕΕ. Ως εκ τούτου, έχουμε την τεχνογνωσία, έχουμε τις δυνατότητες και μπορούμε να προσφέρουμε τη βοήθειά μας, όποτε αυτό μας ζητηθεί».

Μάλιστα, τότε, σερβικά ΜΜΕ, μεταφέροντας εντός εισαγωγικών δηλώσεις του Ν. Κοτζιά, υποστήριζαν ότι υποσχέθηκε πως «εντός του υπάρχοντος πλαισίου συνεργασίας, η Ελλάδα θα υποστηρίξει την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, αλλά και την ένταξή του σε άλλους διεθνείς οργανισμούς, όπως η ΙΝΤΕΡΠΟΛ και η ΟΥΝΕΣΚΟ»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ