Τρίτη 26 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
Εντείνονται οι περίπλοκοι ανταγωνισμοί στην Ανατολική Μεσόγειο

Το Κυπριακό εγκλωβίζεται στις «αναβαθμισμένες» επιδιώξεις των αστικών τάξεων της περιοχής και ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων

Από παλιότερη επίσημη επίσκεψη του Κύπριου Προέδρου στο Ισραήλ
Από παλιότερη επίσημη επίσκεψη του Κύπριου Προέδρου στο Ισραήλ
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Εντατικές διεργασίες γύρω από τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και συμβιβασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η πλουτοκρατία της Τουρκίας διατηρεί αναμφίβολα σημαντική θέση, κατέγραψε η νέα επίσημη επίσκεψη που έκανε στο Ισραήλ προχτές Κυριακή ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λακκοτρύπη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη.

Υποδεχόμενος τον Ν. Αναστασιάδη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ανέφερε πως «η Κύπρος και το Ισραήλ είναι δύο μικρές δημοκρατίες στην Ανατολική Μεσόγειο. Μοιραζόμαστε κοινές προκλήσεις αλλά και κοινές ευκαιρίες στη συνεργασία για την ασφάλεια, το φυσικό αέριο, την αντιμετώπιση επειγουσών καταστάσεων, στο εμπόριο, στον τουρισμό και σε πολλούς άλλους τομείς». Από τη μεριά του, ο Κύπριος ηγέτης υποστήριξε ότι μετά από «πολλή δουλειά» των τελευταίων ετών, οι δυο χώρες ήρθαν πιο κοντά και πλέον «είναι αξιόπιστοι εταίροι, που συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις, σε μια ευρεία ατζέντα θεμάτων» προσθέτοντας πως «αυτή η κοινή γλώσσα μάς καθιστά ικανούς να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλον σε αυτούς τους καιρούς των προκλήσεων, καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τόσες επιθέσεις κατά των κοινών μας αξιών».

Η Κοινή Δήλωση

Στην Κοινή Δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μόλις ολοκληρώθηκε η συνάντηση των δύο ηγετών, επισημαίνεται ότι συζητήθηκε «ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αντανακλούν τις στενές και πολύ σημαντικές σχέσεις που απολαμβάνουν οι δύο χώρες». Ακόμα, «οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν τα κοινά συμφέροντά τους για περιφερειακή σταθερότητα και συμφώνησαν να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τις πηγές του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας».

Κεντρικό θέμα στη συνάντηση ήταν οι εξελίξεις στις ενεργειακές συνεργασίες στην περιοχή, αφού ρητά σημειώνεται πως συζητήθηκε «το θέμα συνεκμετάλλευσης αναφορικά με τα κοιτάσματα Αφροδίτη και Yishai» και καταλήχθηκε ότι μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβρη οι υπουργοί Ενέργειας των δύο πλευρών θα επιδιώξουν την ολοκλήρωση των σχετικών συζητήσεων, ενώ καθαρά οι διεργασίες στα Ενεργειακά συνδέονται και με την επίλυση του Κυπριακού, καθώς έτσι μόνο θα οικοδομηθούν οι απαραίτητες «γέφυρες» για να προχωρήσουν και οι επιχειρηματικές συνεργασίες στην περιοχή. Στην Κοινή Δήλωση αναφέρεται σχετικά: «Στο πλαίσιο της εξερεύνησης και της ανάπτυξης ενεργειακών πηγών στην Ανατολική Μεσόγειο, οι δύο ηγέτες κατέληξαν ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως η επίλυση των εκκρεμούντων θεμάτων μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας θα διευκόλυνε τα μέγιστα τον ρυθμό της ανάπτυξης μελλοντικών έργων που θα προχωρήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως επίσης θα ενίσχυε κατά πολύ τη σταθερότητα στην περιοχή. Συνεπώς, το Ισραήλ έχει έντονο ενδιαφέρον για την επίλυση του θέματος αυτού».

Τα παραπάνω διατυπώνονται μερικές εβδομάδες μετά την «αναθέρμανση» των σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή τα σχέδια πολλών για μεταφορά - πώληση φυσικού αερίου από το Ισραήλ και όλη τη Ανατολική Μεσόγειο προς την αγορά της Ευρώπης (και όχι μόνο) μέσω Τουρκίας.

Επίσης, δεν είναι η πρώτη φορά που και η Λευκωσία εφιστά την προσοχή στη σημασία που θα έχει η λύση του Κυπριακού για τη «διάνοιξη» διαφόρων οδών συνεργασιών στην περιοχή, με συμμετοχή και της Τουρκίας. Χτες το πρωί, μιλώντας στο ΡΙΚ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ν. Χριστοδουλίδης, εξήγησε σχετικά πως «η ομαλοποίηση των σχέσεων Ισραήλ - Τουρκίας και μια ενδεχόμενη ενεργειακή συνεργασία αναβαθμίζει τον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας». Τόνισε ότι «για να γίνει αυτή η συνεργασία και να περάσει αγωγός από την Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη χρειάζεται η συγκατάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας» και ότι «δεν μπορεί να γίνει οτιδήποτε που θα ξεφεύγει από το πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας... Ενας αγωγός από το Ισραήλ προς την Τουρκία αποτελεί τεράστια επένδυση και δεν μπορεί να γίνει αν δεν υπάρχει νομική σαφήνεια και αν ξεφεύγει από το πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας».

Να σημειωθεί, τέλος, ότι οι ηγέτες Κύπρου και Ισραήλ συζήτησαν - σύμφωνα και με την Κοινή Δήλωση - και για τη διμερή συνεργασία στην «αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων», θέμα για το οποίο τα επιτελεία των δύο χωρών έχουν εντολές να ολοκληρώσουν τις συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ