Σάββατο 30 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ζητά μέτρα για τη σωτηρία του Πάρκου Τρίτση

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Γ. Τσιρώνη

Καμία ουσιαστική δέσμευση για τη χρηματοδότηση του Πάρκου Τρίτση, το οποίο έχει περιέλθει σε τραγική κατάσταση, δεν έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Τσιρώνης, στην αντιπροσωπεία της Περιφερειακής Οργάνωσης Δυτικής Αθήνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ που τον επισκέφτηκε χθες, προκειμένου να του θέσει τα εκρηκτικά προβλήματα που υπάρχουν.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τον Χρήστο Κατσώτη, μέλος της ΚΕ και βουλευτή, τον Μιχάλη Σελέκο, δήμαρχο Χαϊδαρίου, τον Νίκο Μαλαθρίτη, αντιδήμαρχο Πετρούπολης, την Σταυρούλα Τσίτσου, Γραμματέα της ΤΕ Δυτικών Συνοικιών και δημοτική σύμβουλο Ιλίου, τον Θοδωρή Σκολαρίκο, μέλος του Γραφείου της ΠΕ Δυτικής Αθήνας και δημοτικό σύμβουλο Αγίων Αναργύρων - Καματερού και τον Αρη Ευαγγελίδη, έθεσε τα εκρηκτικά προβλήματα του Πάρκου Τρίτση. Εστίασε στην απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο χώρο, ως αποτέλεσμα του διαχρονικού ελλείμματος σταθερής και επαρκούς κρατικής χρηματοδότησης. Τόνισε δε ότι η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να πάρει μέτρα για τη σωτηρία τού πολύ σημαντικού πνεύμονα πρασίνου για τη Δυτική Αθήνα και το Λεκανοπέδιο συνολικά.

Ο αναπληρωτής υπουργός αρκέστηκε να ενημερώσει ότι τις επόμενες μέρες θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο, με το οποίο θα θεσπίζεται το νέο σχήμα που θα αναλάβει τη διαχείριση του Πάρκου, αφήνοντας μετέωρο τον τρόπο χρηματοδότησής του. Είπε αόριστα ότι υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης των υποδομών του Πάρκου από το Πράσινο Ταμείο. Για δε τις λειτουργικές δαπάνες του Πάρκου, ο Γ. Τσιρώνης παρέπεμψε σε ποσό που θα προέλθει από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), δηλαδή από τη χρηματοδότηση που εισπράττουν οι δήμοι και η οποία είναι ήδη εξαιρετικά μειωμένη, αλλά και σε «δραστηριότητες» που θα γίνονται στο χώρο και θα αποφέρουν κέρδη.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επεσήμανε τις σοβαρές ευθύνες των κυβερνήσεων διαχρονικά και της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που δεν έχει διαθέσει ούτε ένα ευρώ για τις ανάγκες του πάρκου, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες, και αρκείται στη «διαφήμιση» του νέου διοικητικού σχήματος, η κρατική χρηματοδότηση του οποίου δεν είναι διασφαλισμένη. Υπογράμμισε ότι πρέπει άμεσα να πληρωθούν οι μόλις 3 εργαζόμενοι του πάρκου, να διατεθεί χρηματοδότηση για τις εξαιρετικά επείγουσες ανάγκες του πάρκου όπως είναι η αποψίλωση, η αναπλήρωση με νερό των λιμνών κ.ά, να εξασφαλισθεί σταθερή, επαρκής και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα και να υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο πυροπροστασίας.

Τέλος, η αντιπροσωπεία δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει σταθερά να συμβάλει στην οργάνωση της πάλης του λαού της Δυτικής Αθήνας για την περιφρούρηση του πάρκου ως χώρου πρασίνου, αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού με ελεύθερη και δωρεάν χρήση.

Μετά το πέρας της συνάντησης, η Σταυρούλα Τσίτσου, Γραμματέας ΤΟ Δυτικών Συνοικιών ΚΚΕ και δημοτική σύμβουλος Ιλίου, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ότι το σοβαρότερο το οποίο είναι η σταθερή κρατική χρηματοδότηση του Πάρκου δεν υπάρχει μέσα στο νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες. Συμπλήρωσε ότι η χρηματοδότηση που ανέφερε ο υπουργός από τους ΚΑΠ θα ανέρχεται στις 100.000 ευρώ, ποσό που σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για τις ανάγκες του Πάρκου. Κάλεσε, τέλος, το λαϊκό κίνημα της περιοχής «να εμπλακεί πολύ περισσότερο με το ζήτημα της διάσωσης του Πάρκου, ώστε αυτό να είναι έξω από επιχειρηματικά συμφέροντα, ελεύθερο και δωρεάν για όλο το λαό».

Σε δήλωσή του, ο Θωμάς Κοτσαμπάς, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πετρούπολης και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ) υπογραμμίζει σχετικά με το Πάρκο Τρίτση:

«Η κατάσταση στο Πάρκο Τρίτση είναι εκρηκτική. Το πάρκο έχει αφεθεί στην τύχη του από τη σημερινή κυβέρνηση που δεν έχει κάνει καμία κίνηση, στοιχειώδους έστω, παρέμβασης ανακούφισης στο Πάρκο. Χαρακτηριστικό της αδιαφορίας της σημερινής κυβέρνησης είναι το γεγονός ότι οι 3 εργαζόμενοι του πάρκου είναι απλήρωτοι από το Μάη του 2015. Με τροπολογία που ψηφίστηκε το Σεπτέμβρη του 2014 από την τότε κυβέρνηση η ευθύνη διαχείρισης του πάρκου πέρασε στην ευθύνη του ΑΣΔΑ, χωρίς να διασφαλισθεί η αντίστοιχη μεταφορά πόρων. Εχει ευθύνες ο ΑΣΔΑ που πανηγύριζε για την ανάληψη της ευθύνης χωρίς να διασφαλισθεί η κρατική χρηματοδότηση. Σήμερα, παρά το γεγονός ότι ο ΑΣΔΑ δεν έχει παραλάβει το πάρκο τυπικά, λόγω μη ολοκλήρωσης του διαχειριστικού ελέγχου, πρέπει να εξαντλήσει κάθε μέσο και δυνατότητα για τη σωτηρία του. Οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ στους δήμους θα είναι και το επόμενο διάστημα στην πρώτη γραμμή για πάρκο ανοιχτό στο λαό, κλειστό στα επιχειρηματικά συμφέροντα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ