Σάββατο 30 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΟ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ «SOFTEX» ΣΤΑ ΔΙΑΒΑΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αντιδράσεις προσφύγων με αφορμή το θάνατο 29χρονης

Επίσκεψη στο χώρο από αντιπροσωπεία της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή Γιάννη Δελή

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν την περασμένη Πέμπτη 28 Ιούλη πρόσφυγες και μετανάστες από το κέντρο φιλοξενίας της «Softex» στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, με αφορμή το θάνατο 29χρονης στο κέντρο φιλοξενίας από επιληπτική κρίση. Οι πρόσφυγες αρχικά προχώρησαν σε αποκλεισμό του δρόμου στη Συμμαχική Οδό κοντά στις φυλακές Διαβατών, στη «Softex» και στη συνέχεια με πορεία έφτασαν μέχρι το κέντρο της πόλης. Κατήγγειλαν ότι δεν υπήρχε γιατρός στις εγκαταστάσεις για να την επαναφέρει άμεσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η άτυχη κοπέλα έπαθε ανακοπή καρδιάς και όταν στο σημείο έφτασε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και γιατρός, διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Πάντα σύμφωνα με τις πληροφορίες, η 29χρονη, που έπασχε από επιληψία, έπαθε επιληπτική κρίση. Οι πρόσφυγες και μετανάστες διεκδικούν να υπάρχει ιατρικό προσωπικό στις εγκαταστάσεις.

Χτες, αντιπροσωπεία της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Γιάννη Δελή, επισκέφθηκε το κέντρο «φιλοξενίας» προσφύγων στο εργοστάσιο της πρώην «Softex». Η αντιπροσωπεία διαπίστωσε πως οι περίπου 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες στοιβάζονται σε σκηνές, σε έναν ακατάλληλο χώρο, πρώην βιομηχανικό, όπου δεν έχουν δημιουργηθεί υποδομές για να καλυφτούν στοιχειώδεις ανάγκες υγιεινής, ενώ δεν έχει εξασφαλιστεί ούτε επαρκής σίτιση.

Σε δηλώσεις του ο Γιάννης Δελής τόνισε:

«Η κατάσταση εδώ των προσφύγων είναι ιδιαίτερα άσχημη. Παραμένουν έγκλειστοι και εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα χωρίς να μπορούν να πάνε ούτε στις χώρες που θέλουν (η μεγάλη πλειοψηφία τους δεν θέλει να μείνει στην Ελλάδα) αλλά ούτε και στη χώρα τους (πόλεμοι, βαρβαρότητες, σφαγές αμάχων κ.λπ.). Είναι θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων των ΗΠΑ - ΕΕ - Ρωσίας στην περιοχή τους με τη συνδρομή και των μοναρχιών του Κόλπου, της Τουρκίας, του Ισραήλ και άλλων δυνάμεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Είναι θύματα των ανταγωνισμών μεταξύ των μεγάλων ιμπεριαλιστικών κρατών, για το μοίρασμα των πλουτοπαραγωγικών πηγών και ενεργειακών δρόμων, προκειμένου τα μονοπώλια να βρουν τόπο να επενδύσουν τα λιμνάζοντα κεφάλαιά τους. Σε όλα αυτά η ελληνική κυβέρνηση (όπως και οι προηγούμενες) έχει βαριές ευθύνες. Συμφωνεί σε όλα και εφαρμόζει όλες τις αποφάσεις τόσο για τη μεταφορά των προσφύγων όσο και για το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, που προβλέπει ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Είναι υπεύθυνη για τις εδώ συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων».

Ενώ επαναφέροντας τη θέση του ΚΚΕ σχετικά με τη φιλοξενία των προσφύγων τόνισε:

«Για τους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικού πολέμου, κατοχής ή εμφυλίων, να δημιουργηθούν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς, ανοιχτοί και δημόσιοι, προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας, που θα λειτουργούν αποκλειστικά με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, όπου να παρέχονται οργανωμένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία, νομική αρωγή και προετοιμασία των εγγράφων που θα επιτρέψουν την ασφαλή συνέχιση του ταξιδιού όσων το επιθυμούν. Οσοι θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα να γίνεται άμεση και εξατομικευμένη εξέταση των αιτημάτων ασύλου. Ο χώρος της πρώην "Softex" είναι ακατάλληλος για παραμονή ανθρώπων, ιδιαίτερα γυναικών και παιδιών, ιδιαίτερα που η εγκατάσταση είναι σε σκηνές.

Καμία συμμετοχή ΜΚΟ στην υποδοχή, περίθαλψη, φιλοξενία και μεταφορά προσφύγων και μεταναστών. Καμία παρουσία στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ