Παρασκευή 3 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα

«Ολα κρέμονται σε μια κλωστή...». Η δήλωση του γγ του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, Δ. Ευσταθιάδη, δείχνει την κατάσταση που επικρατεί στην ΕΛ.ΑΣ, μετά την αποτυχημένη επιχείρηση σύλληψης του καταζητούμενου Κ. Πάσσαρη και την αναμενόμενη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ που θα επιλέξει το νέο αρχηγό.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για κρίσεις που θα «ακουμπήσουν» πολλούς υψηλόβαθμους αξιωματικούς, αφού την εποπτεία, το σχεδιασμό και την εκτέλεση της αστυνομικής επιχείρησης είχαν και άλλοι αξιωματικοί, πλην του παραιτηθέντος αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ αντιστρατήγου Ι. Γεωργακόπουλου. Αλλωστε, ο Δ. Ευσταθιάδης έχει δηλώσει ότι «ήταν ένας σχεδιασμός που έγινε από τους αστυνομικούς στα υψηλότερα κλιμάκια που μπορούσε να γίνει. Από κει και πέρα, μέχρι την εκτέλεσή του, φαίνεται από τις πρώτες ενδείξεις ότι ήταν κακός σχεδιασμός». Ηδη, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει διατάξει έρευνα για το θέμα. Υπάρχουν, βέβαια, και εκείνοι οι αξιωματικοί που κάνουν λόγο για απαιτήσεις της πολιτικής ηγεσίας, για διεξαγωγή αστυνομικής επιχείρησης, η οποία δε θα έπρεπε να οδηγούσε σε συμπλοκή στην πολυκατοικία ή σε ελεύθερο χώρο. Τα αποτελέσματα από το φιάσκο της οδού Νιόβης και το κόστος της, ήταν παρόντα στο σχεδιασμό και στην εκτέλεση της επιχείρησης.

Οσον αφορά στα επιχειρησιακά λάθη, διατυπώνονται μια σειρά ερωτηματικά. Οπως, γιατί οι αστυνομικοί που είχαν κυκλώσει την πολυκατοικία της οδού Ιππάρχου στο Ν. Κόσμο και βρίσκονταν σε απόσταση σαράντα μέτρων από αυτήν πήραν εντολή να αποχωρήσουν; Γιατί δεν υπήρχαν κι άλλοι αστυνομικοί στην πολυκατοικία, ώστε να αποκλείσουν τις οδούς διαφυγής στον Κ. Πάσσαρη, γιατί οι άνδρες της ΕΚΑΜ δεν ειδοποίησαν αμέσως τους συναδέλφους τους ότι ο ύποπτος ξέφυγε, γιατί οι «παρατηρητές» της Ασφάλειας δεν κινήθηκαν κατά του υπόπτου, γιατί οι αστυνομικοί της τελευταίας ζώνης επιφυλακής δεν κινήθηκαν αμέσως μετά τους πυροβολισμούς για να κλείσουν τους γύρω δρόμους;

Πάντως, μια από τις πτυχές των δραστηριοτήτων του Κ. Πάσσαρη και του Δ. Πολυδωρόπουλου ήταν οι ληστείες σε τράπεζες. Εκτός από τα όπλα που βρέθηκαν στο διαμέρισμα, ανακαλύφθηκαν στο πατάρι του μια κοντόκαννη καραμπίνα, δώδεκα εκατομμύρια δραχμές σε μετρητά και δυο μηχανισμοί καταστροφής χαρτονομισμάτων και ταινίες δεσμίδων της Εμπορικής Τράπεζας. Οι αρχές πιθανολογούν ότι τα χρήματα προέρχονται από ληστείες που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες στην Αττική. Ερευνούν και τη συμμετοχή του συλληφθέντος και του καταζητούμενου στην αιματηρή ληστεία στα ταμεία της ΔΕΗ στο Περιστέρι, όπου δολοφονήθηκε ο ταμίας Γιάννης Παπαλεξανδρής.

Το παρελθόν του 27χρονου Δ. Πολυδωρόπουλου, ο οποίος το 1994 είχε τοποθετήσει εμπρηστικό μηχανισμό σε υποκατάστημα της Εθνικής και είχε εκτίσει διετή ποινή φυλάκισης στον Κορυδαλλό όπου γνώρισε τον Κ. Πάσσαρη, έχει προκαλέσει ερωτηματικά στους αξιωματικούς της Ασφάλειας, καθώς μια καινούρια πτυχή προκύπτει στην πολυσχιδή δραστηριότητα του κακοποιού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά πληροφορίες, η ...ενημέρωση της Ασφάλειας για τη γιάφκα του Κ. Πάσσαρη στο Ν. Κόσμο, προήλθε από την Αντιτρομοκρατικη Υπηρεσία. Η τελευταία το έμαθε από «πηγή» της στις φυλακές Κορυδαλλού. Η εμπλοκή της Αντιτρομοκρατικής σχετίζεται με τον πολιτικό χώρο, στον οποίο κινείται ο Δ. Πολυδωρόπουλος. Οι διωκτικές αρχές στρέφονται για έρευνες και προς το λεγόμενο αναρχικό χώρο. Εξετάζεται, αν υπάρχει εμπλοκή του Κ. Πάσσαρη σε περιπτώσεις εμπρηστικών ή άλλων ενεργειών ή αν υπήρξαν επαφές του με άτομα του χώρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ