Τρίτη 25 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Οδομαχίες στο Γκρόζνι

Ρώσος στρατιώτης χειρίζεται όλμο κοντά στο Γκρόζνι

Associated Press

Ρώσος στρατιώτης χειρίζεται όλμο κοντά στο Γκρόζνι
ΜΟΣΧΑ.-

Ο εκτελών χρέη προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα στις επιχειρήσεις στην Τσετσενία και ότι δεν πρόκειται να πιέσει τις ομοσπονδιακές δυνάμεις να ολοκληρώσουν τις επιχειρήσεις τους σε μία συγκεκριμένη ημερομηνία. «Ο χρόνος της επιχείρησης αποφασίζεται μόνο με βάση τα στρατιωτικά δεδομένα και δεν πρόκειται να προσδιοριστεί με βάση το πολιτικό ημερολόγιο», τόνισε.

Στο μεταξύ, παρά τις κακές καιρικές συνθήκες, ρωσικά αεροπλάνα και ελικόπτερα έπληξαν το πρωί στόχους της πόλης, όπου συνεχίζονται σφοδρές συγκρούσεις των δυνάμεων των δύο πλευρών.

Το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, επικαλούμενο τη στρατιωτική διοίκηση του Βορείου Καυκάσου στο Μοζντόκ, μετέδωσε ότι μάχες διεξάγονται σε ολόκληρο το Γκρόζνι, με τις σφοδρότερες γύρω από την πλατεία Μινούτκα στο κέντρο της πόλης και στη γέφυρα του ποταμού Σούνζα, που συνδέει τους δύο τομείς της πρωτεύουσας της Τσετσενίας. Σύμφωνα πάντα με το ίδιο πρακτορείο, τα ρωσικά αεροπλάνα και τα ελικόπτερα πραγματοποίησαν περισσότερες από 160 εξόδους τις τελευταίες 24 ώρες. Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να εκκαθαρίσουν το Γκρόζνι από τους Τσετσένους ελεύθερους σκοπευτές.

Οι Τσετσένοι υποστηρίζουν ότι σκότωσαν 300 Ρώσους και κατέστρεψαν 24 τεθωρακισμένα οχήματα τις τελευταίες 48 ώρες και ότι οι δικές τους απώλειες είναι 20 νεκροί. Η ρωσική διοίκηση διέψευσε αυτές τις πληροφορίες, αναφέροντας ότι οι πραγματικές απώλειες της ρωσικής πλευράς είναι 5 στρατιώτες νεκροί και 8 τραυματίες. Πάντως τα ρωσικά ΜΜΕ κατηγορούν τις αρχές ότι αποκρύπτουν τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων του πολέμου στην Τσετσενία. Παρά τις πολύ κακές καιρικές συνθήκες οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να σφυροκοπούν τις θέσεις των ανταρτών και στις ορεινές περιοχές της Τσετσενίας.

Ρώσοι στρατιωτικοί αναφέρουν ότι στο Γκρόζνι βρίσκονται σήμερα περίπου 2.500 Τσετσένοι αντάρτες και μισθοφόροι. Την ίδια ώρα, ο ρωσικός στρατός ανακοίνωνε ότι βρέθηκε το πτώμα του υποστρατήγου Μιχαήλ Μαλοφέγεφ, η τύχη του οποίου αγνοούνταν από την περασμένη βδομάδα στο Γκρόζνι, όπου έπεσε στο πεδίο της μάχης. Σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, τα σωστικά συνεργεία βρήκαν το πτώμα του Μαλοφέγεφ σ' ένα χαράκωμα, στο σημείο όπου είχε ηγηθεί μιας επίθεσης. Σημειώνεται ότι Τσετσένοι αντάρτες είχαν ισχυριστεί ότι τον είχαν συλλάβει και τον ανακρίνουν κάπου στα περίχωρα του Γκρόζνι ή σε κάποια ορεινή περιοχή.

Η σύζυγος του Τσετσένου προέδρου Ασλάν Μασχάντοφ, Κουσάμα Μασχάντοφ διέψευσε από προσφυγικό καταυλισμό της γειτονικής Ιγκουσετίας, στον οποίο έχει καταφύγει, ότι ο άντρας της έχει τραυματιστεί και βεβαίωσε ότι επικοινώνησε μαζί του και είναι «σώος και αβλαβής». Ο ανώτατος διοικητής των ομοσπονδιακών δυνάμεων στην Τσετσενία στρατηγός Βίκτορ Καζάντσεφ δήλωσε την Κυριακή, 23 Γενάρη ότι ο Μασχάντοφ τραυματίστηκε και κρύβεται στην ορεινή Νότια Τσετσενία. Συχνά, Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν αναφέρει τραυματισμούς και θανάτους Τσετσένων διοικητών, αλλά αρκετές φορές οι πληροφορίες δεν επαληθεύτηκαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ