Παρασκευή 3 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ενταση και οργή

Αμερικανοί ειρηνιστές βρίσκονται στη Βηθλεέμ, όπου μπαίνουν εθελοντικά σαν ανθρώπινες ασπίδες μπροστά στα σπίτια Παλαιστινίων

Associated Press

Αμερικανοί ειρηνιστές βρίσκονται στη Βηθλεέμ, όπου μπαίνουν εθελοντικά σαν ανθρώπινες ασπίδες μπροστά στα σπίτια Παλαιστινίων
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΡΑΜΑΛΑ - ΓΑΖΑ - ΡΩΜΗ.-

Εξαιρετικά τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την πολύνεκρη ισραηλινή επιδρομή στη Ναμπλούς, αλλά και την έκρηξη που στοίχισε τη ζωή, στην ίδια πόλη, σε 6 μέλη της Φατάχ, και αποδίδεται στον ισραηλινό στρατό.

Οργή. Αυτή η χιλιοειπωμένη λέξη είναι ίσως η μοναδική που καταφέρνει να περιγράψει, έστω και ελλιπώς, την ατμόσφαιρα που επικρατεί στα παλαιστινιακά εδάφη. Με τα νεύρα τεντωμένα και τα όπλα προτεταμένα, τα επεισόδια βίας δεν έλειψαν ούτε χθες, αν και όλες οι πλευρές δείχνουν κάπως μουδιασμένες από το αιματοκύλισμα στη Ναμπλούς και μοιάζουν να αναμένουν το επόμενο. Στα περίχωρα της ίδιας πόλης σημειώθηκε, χθες το πρωί, σφοδρή ανταλλαγή πυρών, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένα 23χρονος Παλαιστίνιος και να τραυματιστεί σοβαρά ένας δεύτερος. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι «έβαλλε εναντίον δύο υπόπτων για τοποθέτηση βόμβας».

Την ίδια, περίπου, ώρα, πλήθος στρατιωτών, αλλά και στρατιωτικών ελικοπτέρων χτένιζαν την περιοχή, κοντά στην κοινότητα Τελ Τελομίν για την ανεύρεση του αγνώστου, που φέρεται να έδωσε τσάντα που περιείχε βόμβα σε 16χρονο Παλαιστίνιο. Ο 16χρονος, που συνελήφθη, προσπάθησε να ανέβει σε λεωφορείο που εκτελούσε το δρομολόγιο Ιερουσαλήμ - Κιριάτ Σιμόνα, αλλά έγινε αντιληπτός και η βόμβα εξουδετερώθηκε.

«Αγγίζουμε την τραγωδία»

«Η ειρηνευτική διαδικασία είναι στρατηγική επιλογή για τον παλαιστινιακό λαό, αλλά οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών και η δολοφονία δεκάδων Παλαιστινίων δείχνουν ότι η περιοχή ολόκληρη βαίνει ολοταχώς εκτός ελέγχου προς μια ανείπωτη τραγωδία». Με αυτά τα λόγια, περιέγραψε την κατάσταση ο Παλαιστίνιος ηγέτης, ολοκληρώνοντας, χθες, την 24ωρη επίσκεψή του στην Ιταλία, όπου συναντήθηκε με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τον υπουργό Εξωτερικών Ρενάτο Ρουτζέρο και τον πάπα Ιωάννη Παύλο το Β`.

Ο Γιάσερ Αραφάτ, σε δηλώσεις του προς τα ιταλικά ΜΜΕ, απηύθυνε έκκληση για «άμεσο τερματισμό κάθε είδους βίας, κάθε ισραηλινής επιδρομής και για άμεση ανάπτυξη διεθνούς δύναμης προστασίας του παλαιστινιακού λαού». Τόνισε, επίσης, ότι το τελευταίο ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την ένταση του σχεδίου των δολοφονιών ακριβείας, που, όπως ισχυρίστηκε, μέχρι σήμερα έχει στοιχίσει τη ζωή σε 50 Παλαιστινίους αξιωματούχους. Ο Αραφάτ, μεταφέροντας τη φημολογία που εδώ και καιρό κυριαρχεί και στα ισραηλινά ΜΜΕ παρά τις κυβερνητικές διαψεύσεις, υποστήριξε ότι η ισραηλινή ηγεσία στοχεύει, πλέον, στην ανατροπή της Παλαιστινιακής Αρχής μέσα από τις δολοφονίες όλων των στελεχών της.

Από την άλλη πλευρά, η ιταλική ηγεσία επανέλαβε τις «προθέσεις της για διαμεσολάβηση», χωρίς, όμως, να δεσμευτεί για κάτι συγκεκριμένο. Αλλωστε, μόλις είχαν δημοσιοποιηθεί οι τελευταίες δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Σιμόν Πέρες, ο οποίος, μετά από τηλεφωνική συνομιλία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αχμέντ Μάχερ, υπεραμυνόταν των δολοφονιών ακριβείας και απέρριπτε κατηγορηματικά τη γαλλική πρόταση για ανάπτυξη παρατηρητών της ΕΕ στην περιοχή, στο πλευρό των Αμερικανών. Ο πάπας, πάντως, επανέλαβε ότι μόνο οι διαπραγματεύσεις μπορούν να επιλύσουν το πρόβλημα, όπως επίσης και την πάγια θέση του για διεθνοποίηση της πόλης της Ιερουσαλήμ και ικανοποίηση των παλαιστινιακών αιτημάτων.

Από την πόλη της Γάζας, ο εκπρόσωπος του παλαιστινιακού Κοινοβουλίου Αχμέντ Κουρέια εκτόξευε κατηγορίες σε βάρος των ΗΠΑ, γιατί «αποδείχτηκαν ανίκανες ή απρόθυμες να τερματίσουν την κρίση». Την ίδια στιγμή, ο Παλαιστίνιος υπουργός Διεθνούς Συνεργασίας Ναμπίλ Σάαθ συναντιόταν, στη Γάζα, με τον γενικό πρόξενο των ΗΠΑ, Ρόναλντ Σλίτσερ. Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Σάαθ κατηγορούσε τις ΗΠΑ ότι «δημιούργησαν στο Ισραήλ στην αίσθηση ότι έχει το ελεύθερο να δολοφονεί χωρίς συνέπειες», ενώ τις κάλεσε να επέμβουν άμεσα, ειδάλλως «η εκεχειρία θα οδηγηθεί σε οριστικό θάνατο».

Συλλήψεις και οργή για τους «προδότες»

Την παραπομπή 6 στρατιωτών στη Στρατιωτική Δικαιοσύνη ανακοίνωσε, χθες, ο ισραηλινός στρατός, μετά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες ισραηλινών ανθρωπιστικών οργανώσεων με επικεφαλής την B'Tselem για κακοποίηση, άνευ λόγου, Παλαιστινίων. Η οργάνωση κατήγγειλε, ανάμεσα σε πολλές άλλες υποθέσεις, ότι πριν από 10 ημέρες, οι συγκεκριμένοι στρατιώτες σταμάτησαν, αναίτια, 2 παλαιστινιακά ταξί έξω από τη Χεβρώνα. Ανάγκασαν τους 12 επιβάτες να κατέλθουν, ελευθέρωσαν τους 3, και τους υπολοίπους τους μετέφεραν σε κοντινό σημείο όπου τους ξυλοκόπησαν άγρια με αποτέλεσμα οι 4 εξ αυτών να παραμένουν στο νοσοκομείο. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι οι 6 στρατιώτες παρουσιάστηκαν, ήδη, στο στρατοδικείο και αναμένεται, την επόμενη βδομάδα, η απόφαση.

Την ίδια στιγμή, παλαιστινιακό δικαστήριο καταδίκασε σε θάνατο άλλον έναν 50χρονο Παλαιστίνιο, που ομολόγησε τη συνεργασία του με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες στη δολοφονία του Σαλάχ Νταρουαζέχ της Χαμάς, πριν από μερικές μέρες στη Νάμπλους. Την προηγούμενη μέρα, άλλοι νεαροί Παλαιστίνιοι καταδικάστηκαν σε θάνατο για συνεργασία με το Ισραήλ στη δολοφονία του Τχαμπέτ Τχαμπέτ της Φατάχ, στις 31 Δεκεμβρίου, στην Τουλκαρέμ. Για να επικυρωθούν οι ποινές, θα πρέπει να εγκριθούν από τον Παλαιστίνιο ηγέτη, ενώ φουντώνει η οργή της παλαιστινιακής κοινής γνώμης, που θεωρεί τους Παλαιστινίους συνεργάτες του Ισραήλ υπεύθυνους για τις δολοφονίες ακριβείας. Δύο ακόμη Παλαιστίνιοι, ύποπτοι για συνεργασία με το Ισραήλ, βρέθηκαν νεκροί στη Ραμάλα, και στη Βηθλεέμ, αντίστοιχα. Για τη δολοφονία του πρώτου, την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση «Μάρτυρες της Ταξιαρχίας του Αλ Ακσά», προειδοποιώντας «τους προδότες ότι θα έχουν ανάλογο θάνατο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ