Παρασκευή 3 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Ζητούν αυτονόμηση των Σέρβων του Κοσσόβου

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Την παροχή καθεστώτος αυτονομίας για τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε πως θα ζητήσει από τη διεθνή κοινότητα ο Σέρβος πρωθυπουργός Ζόραν Τζίντζιτς. Σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα «Φρανκφούρτε Βέστι», ο Τζίντζιτς τάχθηκε υπέρ της θέσπισης ξεχωριστών διοικητικών θεσμών για τη σερβική μειονότητα στο Κοσσυφοπέδιο πάνω στο «ίδιο ακριβώς μοντέλο που είχε προτείνει η διεθνής κοινότητα πριν 12 χρόνια για τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου».

Ο Σέρβος πρωθυπουργός πρόσθεσε πως ένας από τους βασικούς όρους που θέτουν οι εκδιωχθέντες Κοσσοβάροι Σέρβοι προκειμένου να επιστρέψουν στις εστίες τους και να λάβουν μέρος στις εκλογές που έχει προκηρύξει για τις 17 Νοέμβρη ο ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο, θα είναι «να μην τεθούν άμεσα σε ισχύ οι κεντρικοί διοικητικοί θεσμοί που θα αναδειχτούν από τις εκλογές στις περιοχές που υπάρχουν κοινότητες Σέρβων. Θα ζητήσουμε να δοθεί αυτονομία στους Σέρβους όσον αφορά την αστυνομία, τη δικαιοσύνη, την υγεία και την εκπαίδευση».

Κλιμάκιο υπουργών στις ΗΠΑ

Επίσκεψη στην Ουάσιγκτον πραγματοποιεί το τελευταίο 48ωρο τριμελές κλιμάκιο υπουργών της γιουγκοσλαβικής και σερβικής κυβέρνησης. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, Μιρολιούμπ Λάμπους, ο Γιουγκοσλάβος υπουργός Εξωτερικών Γκόραν Σβιλάνοβιτς και ο υπουργός Οικονομικών της σερβικής κυβέρνησης Μπόζιντας Ντζέλιτς θα έχουν συναντήσεις με αξιωματούχους της κυβέρνησης του Προέδρου των ΗΠΑ και μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, κατά τις οποίες θα συζητήσουν την κατάσταση σε Κοσσυφοπέδιο, ΠΓΔΜ, την οικονομική βοήθεια που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση του Τζορτζ Ουόκερ Μπους στο Βελιγράδι, τη δυναμική αμερικανικών επενδύσεων και το γενικότερο πλαίσιο των σχέσεων των ΗΠΑ με την Ομοσπονδία της Γιουγκοσλαβίας.

Σύμφωνα με τη γιουγκοσλαβική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, χτες, οι τρεις Γιουγκοσλάβοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν με μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (μεταξύ τους ήταν και η Κοντολίζα Ράις...), με μέλη της Γερουσίας και του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, ενώ αργότερα χτες βράδυ επρόκειτο να έχουν συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ