Τρίτη 9 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Α. Τάσσος - Η εικόνα της γυναίκας στις ξυλογραφίες του»

Eκθεση χαρακτικής με έργα του μεγάλου μας δημιουργού, του «χαράκτη του αγώνα», του Α. Τάσσου (Αλεβίζου), του καλλιτέχνη που λάμπρυνε την ελληνική τέχνη και τη ζωή του τόπου μας, συνδιοργανώνουν η Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών «Α. Τάσσος», η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δήμος Μεσσήνης και ο Σύλλογος Λευκοχωριτών. Τα εγκαίνια θα γίνουν την Παρασκευή 12 Αυγούστου, στις 8 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Λευκοχώρας.

Η έκθεση έχει τίτλο «Α. Τάσσος - Η εικόνα της γυναίκας στις ξυλογραφίες του» και γίνεται στο πλαίσιο του θεσμού «Πολιτιστική Εβδομάδα Α. Τάσσος», που πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι στη γενέτειρα του καλλιτέχνη, Λευκοχώρα Μεσσηνίας, στον τόπο που τον καθόρισε και τον ακολούθησε σε όλη του τη ζωή. Από αυτόν τον τόπο άντλησε έμπνευση για τις δημιουργίες του και δύναμη για τις δράσεις του.

Η επιλογή του συγκεκριμένου θέματος έχει σκοπό την επιμέρους παρουσίαση της γυναίκας μέσα στα έργα του Α. Τάσσου. Σε όλο το διάστημα της καλλιτεχνικής του πορείας, η γυναικεία μορφή βαραίνει σε κάθε ενότητα έργων του, είτε αυτή συναντά την Ιστορία, είτε αποτυπώνει το δράμα και συνάμα το μεγαλείο της ζωής. Η έκθεση περιλαμβάνει 16 πρωτότυπες ξυλογραφίες από το αρχείο της «Εταιρείας Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος» καθώς και από την προσωπική συλλογή της οικογένειας Μιχάλη Αλεβίζου. Το διαχρονικό, οικουμενικό και βαθιά ανθρώπινο έργο του αποτέλεσε ύμνο στη Μητέρα, στη Γυναίκα, στην Αντίσταση, στην Ειρήνη. Κραυγή διαμαρτυρίας για τη χούντα, τον πόλεμο στο Βιετνάμ, τη διχοτόμηση της Κύπρου... Ο Τάσσος Α. άφησε πίσω του ένα μεγαλειώδες εικαστικό έργο, ακριβό κειμήλιο για τους νεότερους, που οφείλουν να το διαφυλάξουν. Το έργο του, πρωτότυπο, ρωμαλέο και σύγχρονο, αποτυπώνει το σφυγμό, το πάθος, τις ελπίδες και τους αγώνες του λαού μας, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην ελληνική και παγκόσμια χαρακτική.

Το μαρτύριο και ο θάνατος της Ηλέκτρας Αποστόλου, 1967, 136χ73 εκ.
Το μαρτύριο και ο θάνατος της Ηλέκτρας Αποστόλου, 1967, 136χ73 εκ.
Την έκθεση οργάνωσε ο Μιχάλης Αλεβίζος και επιμελήθηκε η Ειρήνη Οράτη. Μετά τα εγκαίνια της έκθεσης θα ακολουθήσει μουσική βραδιά «Αφιέρωμα στη γυναίκα», με τον Γιάννη Θωμόπουλο και το συγκρότημά του.

Το σχεδιασμό και την επιμέλεια του συλλεκτικού καταλόγου (300 αριθμημένα αντίτυπα) που συνοδεύει την έκθεση έκανε ο Δημήτρης Τσεβάς. Την ανάρτηση της έκθεσης επιμελήθηκαν οι Ιωάννης Ασημακόπουλος και Δημήτρης Τσεβάς. Η έκθεση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Αγροτικού Συνεταιρισμού καθώς και του Συλλόγου Γυναικών Λευκοχώρας.

Διάρκεια έκθεσης έως 22 Αυγούστου. Ωρες λειτουργίας: Καθημερινά, 6 μ.μ. - 8.30 μ.μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ