Σάββατο 4 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακόμα πιο ψηλά το εμπορικό έλλειμμα

Παρά τη μικρή βελτίωση (μείωση 102 εκατ. ευρώ) που εμφάνισε το Μάη το εμπορικό έλλειμμα, στο 5μηνο Γενάρη - Μάη 2001 έκλεισε στα 9.160,3 εκατ. ευρώ (από 9.144,1 εκατ. ευρώ στο 5μηνο του 2000), ενώ το συνολικό έλλειμμα (τρεχουσών συναλλαγών) παραμένει στο ...ύψος του

Σε ύψος ρεκόρ, παραμένει η «μαύρη τρύπα» των ελλειμμάτων της Ελλάδας με τις άλλες χώρες του κόσμου, παρά τη μικρή βελτίωση που εμφάνισε τον περασμένο Μάη το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, στο οποίο περιλαμβάνονται οι κάθε είδους συναλλαγές. Αυτή είναι η γενική εικόνα που προκύπτει από το επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, στα οποία αποτυπώνονται τα φτωχά αποτελέσματα του συγκεκριμένου μοντέλου ανάπτυξης, στην ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας στο διεθνή καταμερισμό εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά το Μάη του 2001, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (στο οποίο περιλαμβάνονται οι εμπορικές και όλες οι άλλες συναλλαγές της Ελλάδας με το εξωτερικό), έκλεισε τελικά στα 815 εκατ. ευρώ (από 1.002,5 εκατ. ευρώ το Μάη του 2000). Ηταν, δηλαδή, μειωμένο κατά 187 εκατ. ευρώ χαμηλότερο εκείνου του ίδιου μήνα του προηγούμενου έτους. Η βελτίωση αυτή οφείλεται στη μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου και την αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των μεταβιβάσεων, ενώ το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε σε σχέση με εκείνο του Μάη του 2000 και το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων αυξήθηκε.

Βελτίωση (μείωση κατά 104 εκατ. ευρώ) παρουσίασε το Μάη και το εμπορικό έλλειμμα (περιλαμβάνονται μόνο οι εισαγωγές και εξαγωγές εμπορευμάτων) που έκλεισε στα 1.959,5 εκατ. ευρώ από 2.063,5 εκατ. ευρώ το Μάη του 2000.

Η μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου τον Μάη 2001 κατά 104 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με το Μάη του 2000 είναι αποτέλεσμα κυρίως του περιορισμού του ελλείμματος των αγαθών εκτός καυσίμων και του περιορισμού των καθαρών εισαγωγών καυσίμων, ενώ η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων οφείλεται στην αύξηση των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη.

Οσον αφορά την περίοδο του πενταμήνου Γενάρη- Μάη 2001, οι σημαντικότερες εξελίξεις στο ισοζύγιο, είναι οι ακόλουθες:

  • το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών περιορίστηκε κατά 289 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2000 και διαμορφώθηκε σε 3.257 εκατ. ευρώ. Παρά τη μικρή βελτίωση, που εμφανίζει, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έχει σημάνει εδώ και αρκετό καιρό «σήμα κίνδυνο». Κι αυτό, γιατί το ύψος, σαν ποσοστό του ΑΕΠ, κινείται στα ίδια ή και υψηλότερα επίπεδα από εκείνα του 1985, όταν η τότε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Α. Παπανδρέου και υπουργό Εθνικής Οικονομίας τον Κ. Σημίτη, είχε προσφύγει στη «βοήθεια» από τα Ταμεία της κοινότητας, θέτοντας την ελληνική οικονομία υπό τον έλεγχο του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών, στα πρότυπα του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου. Αυτό, είναι εμφανές, αν συγκρίνει κανείς, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών του φετινού πενταμήνου, με το έλλειμμα του πενταμήνου του 1999, (ήταν 1.881,8 εκατ. ευρώ) που είναι σχεδόν... διπλάσιο!
  • Το εμπορικό έλλειμμα στο πεντάμηνο παρουσίασε μικρή μόνο άνοδο (16 εκατ. ευρώ), που αποδίδεται στην αύξηση των καθαρών εισαγωγών καυσίμων και διαμορφώθηκε τελικά στα 9.160,1 εκατ. ευρώ, έναντι 9.144,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2000 και 6.022,7 εκατ. ευρώ το 1999.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ