Σάββατο 4 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ
Επεκτείνονται τα προνόμια σε όλες τις τράπεζες

Επεκτείνονται σε όλες τις εμπορικές τράπεζες, τα προνόμια που συνόδευαν τη χρηματοδότηση της στεγαστικής πίστης (στεγαστικά δάνεια κλπ) που είχαν μόνο δύο τράπεζες. Συγκεκριμένα, με Πράξη του διοικητή της ΤτΕ, καταργείται το ειδικό προνομιακό καθεστώς, μέσα στο οποίο λειτουργούσαν οι κτηματικές τράπεζες (Εθνική και Ασπίς). Τα προνόμια που απαλάμβαναν αυτές οι δύο τράπεζες ήταν η καταβολή μειωμένης εισφοράς του Ν.128/75 για κάθε χορήγηση στεγαστικού δάνειου, η απαλλαγή από το σύστημα των υποχρεωτικών καταθέσεων που τηρούνται στην Τράπεζα της Ελλάδας και το αποκλειστικό δικαίωμα να χορηγούν επιδοτούμενα από το κράτος και την Εργατική Εστία, στεγαστικά δάνεια.

Με τη χτεσινή Πράξη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, τα δύο από τα τρία αυτά προνομία καταργούνται, ενώ το τρίτο - η χορήγηση επιδοτούμενων δάνειων - επεκτείνεται σε όλες τις τράπεζες. Βέβαια, μετά τις συγχωνεύσεις των δύο θυγατρικών στεγαστικών τραπεζών της Εθνικής, της Εθνικής Στεγαστικής και της Κτηματικής Εθνικής Τράπεζας, η μονή καθαρά στεγαστική τράπεζα που λειτουργεί είναι η μικρή ιδιωτική «Ασπίς Μπανκ».

Στην απόφαση της ΤτΕ, αναφέρεται τέλος ότι ο θεσμός του στεγαστικού ταμιευτηρίου, επεκτείνεται σε όλες της εμπορικές τράπεζες, με όρους που θα αναφέρονται ρητά στα προαναφερόμενα στο εξής συνδυασμένα προγράμματα στεγαστικής αποταμίευσης. Η απόφαση αυτή της Τράπεζας της Ελλάδας, εντάσσεται στα πλαίσια των κυβερνητικών ρυθμίσεων για τη διασφάλιση... «ίσων όρων ανταγωνισμού» και στον τομέα της στεγαστικής πίστης, που στην ουσία δίνει το το δικαίωμα σε ΟΛΕΣ τις εμπορικές (κρατικές και ιδιωτικές) τράπεζες να εκμεταλλεύονται στο έπακρο τους εργαζόμενους που έχουν την ατυχία να ζουν ακόμη με το «βραχνά του ενοικίου» και θέλουν να αποκτήσουν δική τους στέγη.

Να σημειώσουμε επίσης ότι το δικαίωμα χορήγησης επιδοτούμενων στεγαστικών δάνειων σε όλες τις τράπεζες, έχει δοθεί πριν από μερικούς μήνες, όταν παρουσιάστηκε και το τραγελαφικό φαινόμενο, ιδιωτικές τράπεζες να διαφημίζουν τα χαμηλά στεγαστικά επιτοκία που προκύπτουν από την κρατική επιδότηση, σαν δικά τους...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ