Σάββατο 4 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνεχίζεται η τραπεζική υπερχρέωση

Στα 6,5 τρισ. δραχμές ή στο 15% του ΑΕΠ ανέρχονταν στο τέλος του Μάη τα υπόλοιπα των καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων

Με φρενήρεις ρυθμούς συνεχίζει να αυξάνει η καταναλωτική πίστη στην Ελλάδα και η υπερχρέωση των νοικοκυριών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, προσωπικά δάνεια κλπ., τον προηγούμενο Μάη, αυξήθηκαν σε ετήσια βάση με ρυθμό μέχρι και 60%! Τον ίδιο αυτό μήνα, τα υπόλοιπα του συνόλου των καταναλωτικών δανείων, ανέρχονταν σε 2.180 δισ. δραχμές και είναι αυξημένα κατά 51,8% ως προς τον αντίστοιχο μήνα του 2000. Αν, τώρα, προσθέσουμε στα καταναλωτικά και τα στεγαστικά δάνεια, τα υπόλοιπα των οποίων στο τέλος του Μάη ανέρχονται σε 4.361 δισ. δραχμές, το σύνολο υπολοίπων καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων, ανέρχονται σε 6.541 δισ. δραχμές, ή το 15% του τρέχοντα ονομαστικού ΑΕΠ της χώρας.

Η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει δύο πράγματα. Κατά πρώτο η κίνηση στην αγορά και κατ' επέκταση η άνοδος του τζίρου που καταγράφει η στατιστική υπηρεσία, στηρίζονται στα τραπεζικά καταναλωτικά δάνεια. Πρόκειται ασφαλώς για μια παράλογη εξέλιξη. Μη δυνάμενοι πολλοί εργαζόμενοι να καλύψουν τις διάφορες ανάγκες από τα προσωπικά τους εισοδήματα, καταφεύγουν στη λύση του τραπεζικού δανεισμού, με επιτόκια βέβαια που φτάνουν τα 16 - 16,5%. Οι καταναλωτικές τους, δηλαδή, προτιμήσεις πληρώνονται πανάκριβα με τα τοκογλυφικά επιτόκια. Κατά δεύτερο και αυτό είναι το επικίνδυνο, αυξάνει η υπερχρέωση των νοικοκυριών, τα οποία αναγκάζονται πλέον να δεσμεύσουν ένα σημαντικό μέρος των μελλοντικών τους εισοδημάτων, για να ξεπληρώσουν μακροχρόνιες τοκοχρεολυτικές δόσεις.

Το ενδιαφέρον του τελευταίου στατιστικού δελτίου της Τράπεζας της Ελλάδας, είναι ότι για πρώτη φορά παρουσιάζει την εξέλιξη της καταναλωτικής πίστης αναλυτικά. Δηλαδή, παραθέτει στοιχεία για την εξέλιξη των δανείων με πιστωτικές κάρτες, την εξέλιξη των προσωπικών δανείων και τέλος των δανείων με δικαιολογητικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, τα υπόλοιπα των δανείων με πιστωτικές κάρτες, από το τέλος του 1999 μέχρι το Μάη του 2001, σχεδόν διπλασιάστηκαν. Από 520,9 δισ. δραχμές έφτασαν αισίως τα 954,1 δισ. δραχμές. Στο δε δωδεκάμηνο Μάη 2001/Μάη 2000 αυξήθηκαν κατά 60%, μεταβολή ρεκόρ για όλη την τριετία. Αντίστοιχα, τα προσωπικά δάνεια από το τέλος του '99 μέχρι το Μάη του 2001, αυξήθηκαν κατά 50%, από 458 δισ. δραχμές σε 681,5 δισ. δραχμές, ενώ στο δωδεκάμηνο Μάη 01/00, αυξήθηκαν κατά 38,4%. Τέλος, τα καταναλωτικά δάνεια με δικαιολογητικά, αυξήθηκαν από τα τέλη του 99 κατά 61,7%, από 493,5δισ. δραχμές, σε 545,2 δισ. δραχμές και στο δωδεκάμηνο Μάη 01/00 κατά 56,6%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ