Σάββατο 4 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ
Πληθαίνουν οι καταγγελίες

Με πλήθος ανακοινώσεων και ψηφισμάτων, που καταδικάζουν την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης, να προωθήσει νομοσχέδιο κατά των συγκεντρώσεων, απαντούν οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστές της χώρας και δηλώνουν αποφασισμένοι να το αντιπαλέψουν με κάθε μέσο.

- Να βάλει «φρένο» στις διαδηλώσεις, πορείες διαμαρτυρίας και συγκεντρώσεις, επιχειρεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μέσα από το νομοσχέδιο που προωθεί για ψήφιση το φθινόπωρο. Αυτό υπογραμμίζει, με ανακοίνωσή της, η διοίκηση της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων Μισθωτών Γραφικών Τεχνών - Τύπου και Συναφών Επαγγελμάτων.

Χρησιμοποιεί σαν «άλλοθι» ότι τα μέτρα είναι αναγκαία, τονίζουν οι συνδικαλιστές, ενόψει Ολυμπιάδος 2004, ώστε να μη διαταράσσεται η κοινωνικοοικονομική ζωή, ενώ η πραγματικότητα είναι διαφορετική, αφού, όπως επισημαίνουν, «πακέτο» με την αντιλαϊκή, αντεργατική πολιτική και την επικείμενη όξυνσή της, πάνε και οι νόμοι για την εξυπηρέτησή της.

Μετά την ψήφιση του «τρομονόμου», σημειώνουν, μετά τα στοιχεία που δόθηκαν στις ιταλικές αρχές για τους διαδηλωτές της Γένοβας, τώρα θέλει να πάρει μέτρα για τον περιορισμό ή την απαγόρευση κάθε μορφής κινητοποίησης, που αμφισβητεί την πολιτική της.

Και καταλήγουν στο κείμενό τους: «Είναι, όμως, γελασμένοι. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, μαθημένο χρόνια τώρα στις δυσκολίες της ταξικής πάλης, για μια ακόμη φορά, θα αφήσει τους νόμους στα χαρτιά, το δίκιο μας θα κριθεί στο πεζοδρόμιο, στο δρόμο του αγώνα».

- Κορυφαία αντιδημοκρατική πράξη, χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο κατά των συγκεντρώσεων η «Δημοκρατική Συνδικαλιστική Ενωτική Κίνηση». Οπως επισημαίνουν οι συνδικαλιστές στην ανακοίνωσή τους, «μετά την αφαίρεση σημαντικών ατομικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων με την αναθεώρηση του Συντάγματος, μετά τον "τρομονόμο", έρχεται τώρα η ουσιαστική απαγόρευση των συγκεντρώσεων, των διαδηλώσεων και των πορειών».

Επιχειρείται, τονίζεται, μ' αυτόν τον τρόπο, να μην μπορούν οι εργαζόμενοι και ο λαός να εκφράζουν την αντίθεσή τους, την αγανάκτησή τους, να μένουν παθητικοί δέκτες των μεθοδεύσεων της "νέας τάξης πραγμάτων"». Πρόκειται, καταλήγουν, για κορυφαία αντιδημοκρατική πράξη από μια κυβέρνηση που θέλει να εμφανίζεται ως «εκσυγχρονιστική», αλλά και ως ...«σοσιαλιστική».

- Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε απαγόρευση των διαδηλώσεων, με το νομοσχέδιο που προωθεί, καταδικάζει, με ομόφωνη απόφασή του, το Σωματείο Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Θεσσαλονίκης, που καλεί όλους τους συνταξιούχους να βρεθούν στο πλευρό των εργαζομένων και να δυναμώσουν την πάλη τους για «να μην περάσουν αυτά τα σχέδια της κυβέρνησης, η οποία υπηρετεί με συνέπεια τις εντολές του κεφαλαίου, της ΕΕ και των ΗΠΑ».

Στη σχετική ανακοίνωσή του, το Σωματείο Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Θεσσαλονίκης υπογραμμίζει ότι οι απόμαχοι της δουλιάς γνωρίζουν πολύ καλά «σε τι αποσκοπούν αυτά τα κατασταλτικά μέτρα. Κύρια, επιδιώκουν να περιορίσουν τη δυνατότητα του λαού να διαδηλώνει ελεύθερα και να διεκδικεί τα δικαιώματά του και αυτό ύστερα από τη μεγαλειώδη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Γένοβα».

Το ψήφισμα καλεί την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τους κατασταλτικούς της μηχανισμούς και δηλώνει ότι οι συνταξιούχοι του κλάδου θα βρεθούν στο πλευρό των εργαζόμενων στον αγώνα για να μην περάσουν αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα.

- Την καταδίκη των σχεδιασμών της κυβέρνησης για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, εκφράζει, με ανακοίνωσή της, και η «Δημοκρατική Κίνηση Επαγγελματιών - Βιοτεχνών και Εμπόρων Θεσσαλονίκης» (ΔΗΚΕΒΕ).

«Θεωρούμε ότι μια τέτοια ενέργεια», τονίζει η ανακοίνωση της ΔΗΚΕΒΕ, «αποβλέπει στο να καταργήσει το δικαίωμα συλλογικής έκφρασης για θέματα που αφορούν το κοινωνικό σύνολο και τις οργανώσεις του. Με τη θεσμική θωράκιση της αντιλαϊκής της πολιτικής και την ενεργοποίηση κατασταλτικών μηχανισμών, η κυβέρνηση παραβιάζει το Σύνταγμα της χώρας, υποκύπτει στις επιταγές της ΕΕ, των Αμερικάνων και του διεθνούς κεφαλαίου».

Η ανακοίνωση καλεί όλους τους επαγγελματίες, βιοτέχνες, μικρούς εμπόρους, συνταξιούχους, όλο το λαό, να αντιδράσουν έγκαιρα και άμεσα και να φράξουν το δρόμο αυτών που ετοιμάζουν για τη χώρα μας το νέο μεσαίωνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ