Σάββατο 4 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τη Δευτέρα η φιλειρηνική κινητοποίηση

Την εγκληματική επιθετικότητα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού θα καταδικάσει τη Δευτέρα 6 Αυγούστου το φιλειρηνικό κίνημα της Θεσσαλονίκης, με πικετοφορία που θα ξεκινήσει στις 8 μ.μ από το άγαλμα του Βενιζέλου και θα κατευθυνθεί στο αμερικάνικο προξενείο. Η πικετοφορία διοργανώνεται από την ΕΔΥΕΘ με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 56 χρόνων από τη ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. «Η επικαιρότητα της συγκεκριμένης επετείου», τονίζει η ανακοίνωση της Γραμματείας της ΕΔΥΕΘ, «έχει να κάνει με το γεγονός της διατήρησης 30.000 πυρηνικών κεφαλών σε όλο τον κόσμο, με την πλειονότητά τους να ανήκουν στις ΗΠΑ, ενώ με το νέο πρόγραμμα της Εθνικής Αντιπυραυλικής Αμυνας οι ΗΠΑ απειλούν με νέα κλιμάκωση των πυρηνικών εξοπλισμών».

Για να τιμήσει τα θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος η ΕΔΥΕΘ στην αντιιμπεριαλιστική πικετοφορία της Δευτέρας προβάλλει τα αιτήματα: Κατάργηση όλων των ατομικών όπλων. Να σταματήσει το πρόγραμμα για την Εθνική Αντιπυραυλική Αμυνα των ΗΠΑ. Να φύγει το ΝΑΤΟ απ' τα Βαλκάνια και να διαλυθεί. Καμία συμμετοχή της χώρας μας στους ΝΑΤιϊκούς σχεδιασμούς. Κανένας Ελληνας φαντάρος έξω από τα σύνορά μας - Να καταργηθεί ο νόμος για το μισθοφορικό στρατό. Οχι στα ΝΑΤΟικά σχέδια για διχοτόμηση της Κύπρου και του Αιγαίου.

Σε δήλωσή του στο «Ρ» για την τραγική επέτειο και την εκδήλωση μνήμης της 6ης Αυγούστου, ο Μιχάλης Σπυριδάκης πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, τόνισε: «Η ΕΔΥΕΘ, όπως κάθε χρόνο, αλλά περισσότερο φέτος, κινητοποιείται, για να τιμήσει τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων του βομβαρδισμού της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, πριν 56 χρόνια, που εξαπέλυσε ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός. Πρέπει να τονίσουμε ότι ο επιθετικός και εγκληματικός χαρακτήρας του ιμπεριαλισμού επιβεβαιώνεται και στις μέρες μας με τη χρήση όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου στη Γιουγκοσλαβία, αλλά και στον πόλεμο του Κόλπου.

Η «παγκοσμιοποίηση» και το πρόσωπό της ήταν πάντα βάρβαρο, απάνθρωπο και εγκληματικό. Η απειλή για τους λαούς σήμερα είναι μεγαλύτερη δεδομένου ότι η αποτρεπτική δύναμη που σταματούσε αυτή την επιθετικότητα (η ΕΣΣΔ) δεν υπάρχει. Στη θέση αυτής της δύναμης», υπογράμμισε ο Μιχάλης Σπυριδάκης, «πρέπει να βγουν στον αγώνα πιο δυναμικά και αποφασιστικά οι λαοί για να μη δοκιμάσουν τις συνέπειες της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, όπως τη δοκίμασαν οι λαοί της Ιαπωνίας, της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ και άλλοι».

Στις Σέρρες

Αντιπολεμική εκδήλωση πραγματοποιεί η ΕΔΥΕ ν. Σερρών τη Δευτέρα 6 Αυγούστου στις 9 το βράδυ στην πλ. Ελευθερίας, για να τιμήσει τα θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος, να καταδικάσει τα φοβερά εγκλήματα των ιμπεριαλιστών κατά της ανθρωπότητας, να απαιτήσει την κατάργηση των πυρηνικών όπλων και το σταμάτημα του προγράμματος του πολέμου των άστρων που προωθούν οι ΗΠΑ. Στην εκδήλωση θα προβληθεί video ντοκουμέντο από τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία.

Στην Καβάλα

Η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας διοργανώνει συγκέντρωση στο λιμάνι δίπλα στο χώρο του Τελωνείου, επίσης τη Δευτέρα 6 Αυγούστου και ώρα 8.30 μ.μ. Οι διαδηλωτές θα πραγματοποιήσουν πορεία - λαμπαδηφορία στον παραλιακό δρόμο της πόλης και θα καταλήξουν στο πάρκο Φαλήρου, όπου θα γίνει ομιλία και θα ακολουθήσει συναυλία από ντόπιους καλλιτέχνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ