Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συλλήψεις, ανησυχίες και επίσκεψη Μπάιντεν

Αυτό που η κυβέρνηση Ερντογάν ονομάζει διαδικασία εκκαθαρίσεων στην Τουρκία ενάντια στο λεγόμενο παράλληλο κράτος του δικτύου του ιμάμη επιχειρηματία Φετουλάχ Γκιουλέν με έδρα τις ΗΠΑ, στον οποίο αποδίδει το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιούλη, συνεχίστηκε χωρίς διακοπή και χτες. Συνελήφθησαν 120 διευθυντικά στελέχη από 44 εταιρείες στην Κωνσταντινούπολη, που κατηγορούνται ότι παρέχουν οικονομική υποστήριξη στο δίκτυο του Γκιουλέν. Ηδη έχουν συλληφθεί πάνω από 35.000 άνθρωποι προς διερεύνηση από τον κρατικό μηχανισμό (στρατός, αστυνομία, δικαστικό σώμα, εκπαίδευση) αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα, από τους οποίους οι 17.000 είναι υπό κράτηση ενώ δεκάδες χιλιάδες είναι όσοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου στην Αγκυρα στις 24 Αυγούστου

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και ο Αμερικανός ομόλογός του, Τζον Κέρι, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χτες, συζήτησαν την πιθανή έκδοση του Γκιουλέν, που ζητά η Τουρκία, χωρίς να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες. Ωστόσο, επιβεβαιώθηκε ότι στις 24 Αυγούστου επίσκεψη στη χώρα θα πραγματοποιήσει ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στοιχείο που θεωρείται από την τουρκική πλευρά ως ένα θετικό βήμα.

Πάντως, η τουρκική Εισαγγελία ζήτησε την επιβολή δύο ποινών, ισόβιας κάθειρξης και μίας συμπληρωματικής, 1.900 ετών κάθειρξης για τον Γκιουλέν. Στο κατηγορητήριο 2.527 σελίδων ο 75χρονος ιμάμης επιχειρηματίας, πρώην σύμμαχος του Ερντογάν, κατηγορείται ότι «επιχείρησε να καταλύσει με τη βία τη συνταγματική τάξη» και ότι «συνέστησε και διηύθυνε μια ένοπλη τρομοκρατική ομάδα». Επίσης, ζητείται επιβολή προστίμου 4,8 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ.

Ανησυχία για τη βάση του Ιντσιρλίκ

Ενα ζήτημα που δείχνει τη σημαντική επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας - ΗΠΑ είναι τα δημοσιεύματα στον αστικό Τύπο των ΗΠΑ («New York Times», «Los Angeles Times» κ.ά.), που εκφράζουν μερίδες του κεφαλαίου, σχετικά με την ασφάλεια των πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ που είναι αποθηκευμένα στην κομβικής σημασίας βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία. Επίσης, έκθεση του Stimson Center (ιδρύθηκε το 1989 ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός), σημειώνει ότι «είναι αδύνατο να ξέρουμε αν οι ΗΠΑ θα είχαν μπορέσει να διατηρήσουν τον έλεγχο των όπλων σε περίπτωση παρατεταμένου εμφυλίου πολέμου στην Τουρκία». Θυμίζουμε ότι ο Τούρκος διοικητής της βάσης έχει ήδη συλληφθεί ως συμμετέχων στο πραξικόπημα.

Επίσης, ενδεικτικό είναι ότι ο γερμανικός τηλεοπτικός σταθμός ARD δημοσιοποίησε εμπιστευτική γνωμοδότηση της γερμανικής κυβέρνησης και των μυστικών υπηρεσιών (ΒΝD) ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν και το κόμμα του υποστήριξαν τρομοκρατικές ισλαμιστικές στρατιωτικές οργανώσεις σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

  • Τη Δευτέρα, στο μεταξύ, σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη στα περίχωρα της πόλης Ντιγιαρμπακίρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, με 4 νεκρούς, δύο αστυνομικούς και δύο πολίτες, που αποδίδεται σε μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Σε μια παράλληλη εξέλιξη, τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε να απαγορεύσει προσωρινά την κυκλοφορία της φιλοκουρδικής εφημερίδας «Οζγκιούρ Γκιουντέμ», κατηγορώντας την για προπαγάνδα υπέρ του ΡΚΚ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ