Σάββατο 4 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Μεγάλες καταστροφές στο Αλιβέρι

Σε απελπιστική κατάσταση έχουν περιέλθει οι κάτοικοι - αγρότες των κοινοτήτων των Αγίου Λουκά, Αη Γιάννη και Παραμεριτών του δήμου Ταμυναίων, μετά την προχτεσινή καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε στις 2.45 το μεσημέρι στην περιοχή. Μέσα σε λίγες ώρες - μέχρι τις 8 το βράδυ - με τη βοήθεια των ισχυρών βόρειων ανέμων, που έπνεαν, κατέκαψε πάνω από 3.000 στρέμματα δασικής και καλλιεργήσιμης έκτασης, καθώς και χιλιάδες ελαιόδεντρα, αριθμό αιγοπροβάτων, κάποιες αγροικίες των κατοίκων Αγ. Λουκά και Αη Γιάννη.

Κάλλιστα, μπορούμε να πούμε, ότι η πύρινη λαίλαπα αφού έκαψε ότι βρήκε στο διάβα της, μόνο τότε έγινε δυνατό να τεθεί υπό μερικό έλεγχο, παρά τη μεγάλη κινητοποίηση από τον αέρα (4 πυροσβεστικά αεροσκάφη, 3 ελικόπτερα) και τον όγκο των επίγειων δυνάμεων (30 πυροσβεστικά οχήματα, 90 πυροσβέστες, 30 πεζοπόρα άτομα, βυτιοφόρα του ΑΗΣ - ΔΕΗ Αλιβερίου) από το Αλιβέρι, τη Χαλκίδα, τη Θήβα, την Αμφίκλεια και την Αθήνα. Η καθυστέρηση, όμως, μέχρι να φτάσουν απ' αυτές τις περιοχές στο Αλιβέρι, η έλλειψη συντονισμού και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η άγνωστη γι' αυτούς περιοχή και η καθυστέρηση πρόσβασης, σε συνδυασμό με το δυνατό βόρειο άνεμο που συνέχιζε μέχρι και χτες, εξουδετέρωναν τις φιλότιμες και κοπιαστικές προσπάθειες των πυροσβεστών.

Τελικά, αργά προχτές, λίγο πριν τα μεσάνυχτα έγινε κατορθωτό να σχηματιστεί περιμετρική ζώνη και να εγκλωβιστεί η φωτιά πριν αγγίξει τα πρώτα σπίτια των χωριών. Ωστόσο και χτες παρέμεναν επιτόπου όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ η πυρκαγιά βρισκόταν σε ύφεση, οι μεγάλοι κορμοί, όμως των ελαιόδεντρων συνέχιζαν να καίγονται.

  • Περισσότερα από 200 στρέμματα δάσους έκαψε η φωτιά που εκδηλώθηκε χτες στις 11 το πρωί στη θέση Λακιά στο Παλιούρι Χαλκιδικής. Η φωτιά έκαιγε σε δύο μέτωπα χωρίς ευτυχώς να απειλήσει κατοικημένες περιοχές. Νωρίς το απόγευμα τέθηκε υπό έλεγχο, μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν δεκάδες άνδρες της πυροσβεστικής με 30 οχήματα από τη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη και πεζοπόρα τμήματα της ΕΜΑΚ. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο, που επιχειρούσαν ρήψεις μέχρι αργά το απόγευμα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ