Σάββατο 4 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συνεχίζει να «διψάει» η Πέλλα

Κουβέντα για τις πραγματικές αιτίες του προβλήματος και την παντελή απουσία έργων υποδομής, δεν είχε να πει ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γ. Πασχαλίδης στη διάρκεια επίσκεψής του στην Πέλλα, όπου οι κάτοικοι στενάζουν από την έλλειψη νερού, ως αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής των κυβερνήσεων τις τελευταίες δεκαετίες. Οπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο δημοσίευμα, οι 2.500 κάτοικοι της έδρας του Δήμου Πέλλας δεν μπορούν να χρησιμοποιούν το νερό του δικτύου που προέρχεται από γεωτρήσεις, διότι βρέθηκαν αυξημένα νιτρικά, δύο φορές πάνω από το όριο επικινδυνότητας για τον ανθρώπινο οργανισμό. Το γεγονός αποδόθηκε στην αλόγιστη χρήση γεωργικών λιπασμάτων, αφού το πρόβλημα - που εμφανίστηκε από το Μάρτη- επιδεινώθηκε τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε υπήρξε ταχύτατη υπεράντληση του νερού και άρχισε να εμφανίζεται στα λίγα αποθέματα των γεωτρήσεων, η αρνητική επίδραση των νιτρούχων λιπασμάτων που χρησιμοποιούν οι αγρότες για τις καλλιέργειές τους.

Ετσι λοιπόν, ο Γ. Πασχαλίδης περιορίστηκε να κάνει συστάσεις για την αλόγιστη χρήση γεωργικών λιπασμάτων, αγνοώντας τη σπατάλη των υδάτινων πόρων που προκύπτει ως αποτέλεσμα της έλλειψη έργων υποδομής για τη συγκέντρωση αποθεμάτων με παράλληλο εμπλουτισμό των υπόγειων υδροφορέων. Και είπε πως η οριστική λύση του προβλήματος «θα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο της νέας πολιτικής του νερού, που η κυβέρνηση προωθεί με τη δημιουργία του ενιαίου φορέα διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού».

Στο μεταξύ και μέχρι να λυθεί το πρόβλημα δηλαδή σε διάστημα περίπου 20 ημερών, οπότε αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία δύο νέες γεωτρήσεις σε περιοχή όπου το νερό είναι κατάλληλο, οι 2.500 κάτοικοι της Πέλλας, θα τροφοδοτούνται με νερό από υδροφόρες.

Εξάλλου, τις επόμενες μέρες αναμένονται τα αποτελέσματα έρευνας σε νέα δείγματα νερού από τις γεωτρήσεις της Πέλλας, όπου το νερό εμφάνισε αυξημένα νιτρικά. Πάντως, ο Δήμος Πέλλας, με ανακοίνωσή του, έκανε γνωστό ότι ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των μετρήσεων του ΑΠΘ, οι παλιές γεωτρήσεις θα εγκαταλειφθούν. Και αυτό «διότι ακόμη και αν τα αποτελέσματα δείξουν χαμηλότερα ποσοστά νιτρικών αλάτων, η απόσταση από τα επιτρεπτά για τον ανθρώπινο οργανισμό όρια είναι τόσο μεγάλη που δε μας επιτρέπει να συνεχίσουμε τη χρήση των παλαιών γεωτρήσεων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σταματάει και το έργο ανασύστασης της λίμνης Κάρλας! (2012-07-07 00:00:00.0)
Μαθητές πίνουν νερό - δηλητήριο (2009-10-14 00:00:00.0)
Θύματα της εμπορευματοποίησης του νερού (2009-10-01 00:00:00.0)
Νερό - δηλητήριο και στην Τανάγρα (2007-09-27 00:00:00.0)
Για τη διαχείριση του νερού (2007-05-25 00:00:00.0)
Χαράτσια με πρόσχημα τη λειψυδρία (2007-03-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ