Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ»
Κανένας εφησυχασμός απέναντι στα εργοδοτικά σχέδια για τη «διάσωση» της εταιρείας

Σε σύσκεψη που έγινε προχτές, έκαναν απολογισμό της μέχρι τώρα δράσης τους και καθόρισαν τα επόμενα βήματα

Συγκέντρωση των εργαζομένων έξω από το υπουργείο Εργασίας
Συγκέντρωση των εργαζομένων έξω από το υπουργείο Εργασίας
Τις προσπάθειες για ενημέρωση και οργάνωση των εργαζομένων, μπροστά στην ανάγκη να δυναμώσει η ετοιμότητα και να οργανωθούν νέες κινητοποιήσεις, συνεχίζουν οι Επιτροπές Αγώνα που έχουν συγκροτηθεί σε καταστήματα της επιχείρησης «Μαρινόπουλος». Εκπρόσωποι των Επιτροπών προχώρησαν το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης σε σύσκεψη, στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, συζητώντας για τον απολογισμό της μέχρι τώρα δράσης, καθώς και για τα επόμενα βήματά τους.

Οι Επιτροπές Αγώνα φτιάχτηκαν μετά τις πρόσφατες εξελίξεις - την αίτηση υπαγωγής της εταιρείας στον πτωχευτικό κώδικα, τη συστηματική καθυστέρηση και την τμηματική καταβολή της μισθοδοσίας, την αβεβαιότητα για το μέλλον των 12.000 περίπου θέσεων εργασίας πανελλαδικά - από εργαζόμενους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των κλαδικών σωματείων και μπήκαν μπροστά στο χώρο της δουλειάς τους.

Μ' αυτόν τον τρόπο, ανέλαβαν οι ίδιοι και άλλοι πρωτοπόροι εργαζόμενοι την ευθύνη για την οργάνωση και την κινητοποίηση των συναδέλφων τους, κόντρα στον εφησυχασμό που καλλιεργούν από κοινού εργοδοσία και συνδικαλιστική πλειοψηφία στο επιχειρησιακό σωματείο. Στο σύντομο χρονικό διάστημα της δράσης τους, έχουν ήδη στο ενεργητικό τους αρκετές συσκέψεις και Γενικές Συνελεύσεις στα καταστήματα, αλλά και την οργάνωση μιας απεργιακής κινητοποίησης, στις 22 Ιούλη, με τη στήριξη των κλαδικών σωματείων εμποροϋπαλλήλων.

Τις επόμενες μέρες, οι Επιτροπές θα συγκαλέσουν νέα σύσκεψη, στην οποία, με βάση τις συζητήσεις και τις συνελεύσεις που θα έχουν γίνει μέχρι τότε στα καταστήματα, θα αποφασίσουν τις επόμενες πρωτοβουλίες τους. Ιδιαίτερο βάρος δίνουν στην προσπάθεια να φτιαχτούν Επιτροπές από τους εργαζόμενους σε περισσότερα καταστήματα, αλλά και να συντονίσουν τα βήματά τους με τους εργαζόμενους της επιχείρησης στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Σε ετοιμότητα να απαντήσουν σε εξελίξεις και σενάρια

Μέσα από τα δημοσιεύματα στον Τύπο, αλλά και «πληροφορίες» που σκόπιμα διαρρέονται από στελέχη της επιχείρησης, στα αυτιά των εργαζομένων φτάνουν φήμες για το «σχέδιο διάσωσης», τη συμφωνία μεταξύ «Μαρινόπουλου» και «Σκλαβενίτη», για τα δάνεια των τραπεζών και τη χρηματοδότηση του «Σκλαβενίτη» που θα «σώσουν» την εταιρεία. Σύμφωνα με διαρροές, το σχέδιο περιλαμβάνει και «κούρεμα» των οφειλών στους προμηθευτές μέχρι και 50%.

Η σχετική συζήτηση φουντώνει όσο πλησιάζει η εκδίκαση της αίτησης υπαγωγής σε άρθρο του πτωχευτικού κώδικα, η οποία έχει οριστεί για τις 21 Σεπτέμβρη. Ενα μέρος των εργαζομένων αντιλαμβάνεται, ωστόσο, ότι είτε προχωρήσουν είτε ναυαγήσουν τα σχέδια της εταιρείας, οι ίδιοι θα βρεθούν στο στόχαστρο. Οπως τονίζουν οι εργαζόμενοι που συσπειρώνονται και δρουν μέσα από τις Επιτροπές Αγώνα, οι θέσεις εργασίας, οι μισθοί, τα δικαιώματα δεν θα «σωθούν» μαζί με το «Μαρινόπουλο», οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να περιμένουν ως «σωτήρα» κανέναν επιχειρηματία και επενδυτή.

«Μας πιπιλάνε τα αυτιά με τη συμφωνία, αλλά κανείς δεν ξέρει τι ισχύει», λένε. Γι' αυτό και στην καθημερινή συζήτηση με τους συναδέλφους τους επιμένουν στην ανάγκη να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να προετοιμάσουν τις επόμενες κινητοποιήσεις τους. Ετσι κι αλλιώς η κατάσταση που αντιμετωπίζουν δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Η μισθοδοσία τους καταβάλλεται τμηματικά, σε δόσεις της τάξης του 5%, ενώ δεν έχει μπει εντελώς «στον πάγο» χάρη στις κινητοποιήσεις τους.

Εξαγορές και ενίσχυση στο διεθνή ανταγωνισμό

Κι ενώ η συζήτηση για το μέλλον της εταιρείας «Μαρινόπουλος» καλά κρατεί, με όλα τα σενάρια να προοιωνίζονται αρνητικές για τους εργαζόμενους εξελίξεις, οι εργοδότες επεκτείνουν την επιχειρηματική τους δράση σε άλλους κλάδους και τομείς. Συγκεκριμένα, η φαρμακοβιομηχανία «ΦΑΜΑΡ», η οποία ανήκει στην οικογένεια Μαρινόπουλου, ανακοίνωσε πως προχωρά στην εξαγορά των εγκαταστάσεων της «Roche» στη Μαδρίτη.

Η εξαγορά αυτή δεν είναι η πρώτη στην οποία προχωρά αλλά ούτε και η τελευταία που σχεδιάζει η εταιρεία, που διαθέτει δίκτυο 11 εργοστασίων στην Ευρώπη. Είχε προηγηθεί, το 2011, η εξαγορά του εργοστασίου της «Sanofi», επίσης στη Μαδρίτη, ενώ στο πλαίσιο του επενδυτικού σχεδιασμού έχει γνωστοποιήσει το ενδιαφέρον της για την εξαγορά εγκαταστάσεων της «Bayer» στον Καναδά. Μάλιστα, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, οι εξαγορές αυτές ενισχύουν την παρουσία της επιχείρησης στην αγορά των ΗΠΑ και συνολικά της Βόρειας Αμερικής.

Οσο κι αν τα μέλη της οικογένειας Μαρινόπουλου που δραστηριοποιούνται στη φαρμακοβιομηχανία προσπαθούν να διαχωρίσουν τη θέση τους από τις εξελίξεις στα σούπερ μάρκετ, το παράδειγμα του ομίλου «Μαρινόπουλου» είναι ενδεικτικό για το γεγονός ότι η μεγαλοεργοδοσία ανοίγει και κλείνει επιχειρήσεις, εγκαταλείπει προηγούμενα επιχειρηματικά σχέδια και επενδύσεις σε όφελος άλλων, στρέφεται από τον έναν κλάδο στον άλλο, με αποκλειστικό κριτήριο την κερδοφορία της.

Τη στιγμή που τα καταστήματα των σούπερ μάρκετ της επιχείρησης «πτωχεύουν», η «ΦΑΜΑΡ» μέσα από εξαγορές εγκαταστάσεων και εταιρειών ενισχύει τη θέση της στον διεθνή ανταγωνισμό μεταξύ των μεγαλύτερων παρασκευαστών στον κλάδο των φαρμακευτικών και καλλυντικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ