Σάββατο 20 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
«Κινητικότητα» για εκεχειρία στο Χαλέπι

Ισλαμιστές κοντά σε κατοικημένες περιοχές στο Χαλέπι, που τις χρησιμοποιούν για να κρύβονται σε άμαχο πληθυσμό
Ισλαμιστές κοντά σε κατοικημένες περιοχές στο Χαλέπι, που τις χρησιμοποιούν για να κρύβονται σε άμαχο πληθυσμό
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Αεροφωτογραφίες που αποδεικνύουν πως οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» στη βόρεια συριακή πόλη Μανμπίτζ χρησιμοποιούν σαν «ασπίδες» τους αμάχους που επιχειρούν να φύγουν από την πόλη, έδωσαν χτες στη δημοσιότητα εκπρόσωποι των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF), που απαρτίζουν κυρίως Κούρδοι και Αραβες μαχητές που συνεργάζονται με τις ΗΠΑ.

Οι φωτογραφίες δείχνουν αυτοκινητοπομπές εκατοντάδων οχημάτων, όπου είναι ευδιάκριτη η παρουσία ένοπλων τζιχαντιστών με παραστρατιωτικές στολές ανάμεσα στα αυτοκίνητα και τα φορτηγά των προσφύγων. Εκπρόσωπος των δυνάμεων SDF σημείωσε πως εξαιτίας της παρουσίας αμάχων δεν έγιναν επιχειρήσεις στη συγκεκριμένη περιοχή. Ωστόσο, παρακολούθησαν, όπως είπαν, στενά την κίνηση των τζιχαντιστών, που έδειχναν να κατευθύνονται προς τα τουρκικά σύνορα.

Στο μεταξύ, ανταποκριτές του αραβικού δικτύου «Αλ Τζαζίρα» μετέδωσε χτες πως το ρωσικό υπουργείο Αμυνας έθεσε συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις προκειμένου να εφαρμοστεί η πρόταση του απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, για 48ωρη εκεχειρία στο Χαλέπι σε εβδομαδιαία βάση σαν «πιλοτικό πρόγραμμα». Ο Ντε Μιστούρα, από την πλευρά του, χαιρέτισε την αντίδραση της Μόσχας, δηλώνοντας ότι ομάδα ανθρωπιστικών οργανώσεων του ΟΗΕ «κινητοποιήθηκε άμεσα για να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση», σημειώνοντας: «Το σχέδιό μας είναι η συλλογική δουλειά ώστε να συμφωνηθούν οι επιχειρησιακές λεπτομέρειες και να ετοιμαστούμε για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας το συντομότερο δυνατόν».

Το περασμένο 48ωρο, το ρωσικό πρακτορείο ΙΤΑΡ ΤΑΣΣ είχε μεταδώσει ως πιθανή τη διήμερη συνάντηση στο τέλος της ερχόμενης βδομάδας ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών ΗΠΑ, Τζον Κέρι, και Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, στη Γενεύη της Ελβετίας, με στόχο την επίτευξη ρωσο-αμερικανικής συμφωνίας για συντονισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των τζιχαντιστών στη Συρία.

Για τις ρωσικές επιδρομές από βάση στο Ιράν

Νωρίτερα, το κινεζικό πρακτορείο σε εκτενές άρθρο του, επικαλούμενο εκτιμήσεις Ρώσου στρατιωτικού, σχολίασε την έναρξη ρωσικών αεροπορικών επιδρομών στη Συρία από αεροπορική βάση του Ιράν ως εξέλιξη αμοιβαία επωφελή και για τις δύο χώρες. Για τη Ρωσία, αφενός επειδή μία επιπλέον βάση τη βοηθά να μειώσει το κόστος των αεροπορικών επιχειρήσεων στη Συρία, αφετέρου επειδή δημιουργεί κλίμα για ακόμη πιο στενές ρωσο-ιρανικές σχέσεις. Οσον αφορά το Ιράν, η συμφωνία εκτιμάται ως επωφελής διότι αυξάνει την ανάμειξή του στην ευρύτερη περιοχή, «δίνοντάς του ώθηση να διαδραματίσει έναν πιο ενεργό ρόλο στη διευθέτηση της συριακής κρίσης». Επιπλέον, εκτιμάται ότι εάν οι επιδρομές αυτές προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά στους τζιχαντιστές «και τους αναγκάσουν να υποχωρήσουν, τότε μια επίλυση της κρίσης στη Συρία θα μπορούσε να εξευρεθεί γρηγορότερα». Επιπλέον, η εξέλιξη θεωρείται πως «δείχνει στην Ουάσιγκτον ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι η μοναδική δύναμη που μπορεί να πραγματοποιεί στρατιωτικές επιχειρήσεις χρησιμοποιώντας αεροπορικές βάσεις σε χώρες της Μέσης Ανατολής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ