Σάββατο 27 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΓΝΗ
Ατομικές συμβάσεις και στη σίτιση συνεχίζουν το «καθεστώς» των εργολάβων

Σύσκεψη και παρέμβαση στη διοίκηση οργάνωσε το Σωματείο Εργαζομένων

Σύσκεψη με εργαζόμενους στη σίτιση οργάνωσε προχτές το Σωματείο Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) σχετικά με το νέο εργασιακό καθεστώς των ατομικών συμβάσεων με το οποίο θα κληθούν να εργαστούν (σ.σ. μέχρι σήμερα δούλευαν σε εργολάβο). Το σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για μόνιμη και σταθερή δουλειά με ανθρώπινους μισθούς και σύγχρονα δικαιώματα, ώστε να εξασφαλιστούν και αναβαθμισμένες υπηρεσίες σίτισης στο νοσοκομείο.

Τόσο στη σύσκεψη όσο και στη συνέχεια σε παρέμβαση στη διοίκηση τονίστηκε πως η σύναψη των ατομικών συμβάσεων είναι απόρροια της επιχειρηματικής λειτουργίας των νοσοκομείων, με ασθενείς - πελάτες και φθηνούς εργαζόμενους. Οι ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου της κυβέρνησης εξακολουθούν και κρατούν σε καθεστώς ομηρίας τους εργαζόμενους και στη σίτιση, νομιμοποιούν όλα όσα υλοποιούσαν και οι εργολάβοι. Εργολάβος τώρα γίνεται η διοίκηση του νοσοκομείου και το κριτήριο της κυβέρνησης είναι να μην επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός.

Τα προβλήματα θα παραμείνουν. Οπως σημειώνει το σωματείο, προβλέπονταν 104 οργανικές θέσεις, πριν κάποια χρόνια δούλευαν 80 εργαζόμενοι και τώρα έχουν μείνει 15 μόνιμοι υπάλληλοι και 37 με τις νέες συμβάσεις για να φτιάξουν 1.200 μερίδες περίπου τη μέρα, χωρίς τη δυνατότητα να δίνεται απογευματινό, ενώ υπάρχει αδυναμία να δοθούν άδειες και ρεπό. Ο αριθμός των εργαζομένων που θα κληθούν να δουλέψουν με τις ατομικές συμβάσεις δεν εξασφαλίζει ότι θα αντιμετωπιστούν αυτά τα συσσωρευμένα προβλήματα.

Οπως φάνηκε και με τις καθαρίστριες του νοσοκομείου που υπέγραψαν ατομικές συμβάσεις, καταργούνται βασικά εργατικά δικαιώματα που αναγνωρίζονται στον ιδιωτικό τομέα, όπως 13ος και 14ος μισθός, επίδομα άδειας, άδεια εγκυμοσύνης, ενώ οι καθαρίστριες έχουν πολλά καθήκοντα (καθαρίστριες, βοηθοί θαλάμων, εργάτες). Στο μεταξύ, με την απαγόρευση να παρθούν άδειες εγκυμοσύνης και ανατροφής - γιατί αυτό θα σημάνει μη εκτέλεση του έργου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας - αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρό πρόβλημα 4 εργαζόμενες, καταγγέλλει το σωματείο.

  • Σε στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) και συγκέντρωση στις 11.30 π.μ. στα Επείγοντα προχωρούν οι εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό» την Τετάρτη 31 Αυγούστου, μετά από κάλεσμα του σωματείου τους. Διεκδικούν την καταβολή δεδουλευμένων 3 μηνών στους εργολαβικούς εργάτες, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων, άμεση χρηματοδότηση του νοσοκομείου από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ