Τρίτη 25 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συμφωνία για συνομιλίες, αλλά και για καθυστέρηση

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Την έναρξη μαραθώνιων συνομιλιών με στόχο να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ολοκλήρωσης του τελευταίου γύρου διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της ισραηλινο-παλαιστινιακής «ειρηνευτικής διαδικασίας» ανακοίνωσαν, χθες, οι διαπραγματευτές και των δύο πλευρών. Εντούτοις, τόσο ο Παλαιστίνιος Σάεμπ Ερακάτ όσο και ο Ισραηλινός Οντέντ Εράν παραδέχτηκαν ότι είναι μάλλον απίθανο να τηρηθεί το υπάρχον χρονοδιάγραμμα που θέτει ως όριο κατάληξης σε ένα κοινό σχέδιο οριστικής συμφωνίας τη 13η Φλεβάρη.

Από την 1η Φλεβάρη Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι εισέρχονται σε έναν κύκλο μαραθώνιων συνομιλιών, όπως ανακοίνωσαν χθες ο Ερακάτ και ο Εράν. Παρ' όλα αυτά και οι δύο επιβεβαίωσαν με ιδιαίτερη ικανοποίηση ότι, παρά τις καθυστερήσεις, επιτεύχθηκε συμφωνία για την τρίτη φάση της αποχώρησης του ισραηλινού στρατού από τη Δυτική Οχθη. Ο ισραηλινός στρατός αναμένεται να αποχωρήσει από άλλο ένα 6,1% της Δυτικής Οχθης, στις 10 Φλεβάρη, μετά, δηλαδή, από 3 εβδομάδες καθυστέρησης, καθώς η αποχώρηση αυτή είχε προγραμματιστεί για την 20ή Γενάρη. Αν και δεν επιβεβαιώθηκε, επισήμως, η ισραηλινή κυβέρνηση φέρεται να αποδέχτηκε το παλαιστινιακό αίτημα για αποχώρηση από 3 μεγάλα αραβικά προάστια της Ανατολικής Ιερουσαλήμ (το Αμπού Ντις, το Αζαρίγια, και το Αλ Ραμ).

Προβληματισμός για την πορεία του συνόλου των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη επικρατεί σε όλα τα αραβικά επιτελεία. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ ολοκλήρωσε, την Κυριακή, ολιγοήμερη περιοδεία στην Ιορδανία και τη Συρία, όπου είχε συνομιλίες τόσο για την ισραηλινο-παλαιστινιακή «ειρηνευτική διαδικασία», όσο και για την αναθέρμανση των ισραηλινο-συριακών διαπραγματεύσεων. Εντούτοις, κανένας Αραβας αξιωματούχος, ούτε η Παλαιστινιακή Αρχή ήταν σε θέση να βεβαιώσει ότι, όντως, θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση Αραφάτ, Εχούντ Μπάρακ και Μπιλ Κλίντον, στις 29 Γενάρη, στο Νταβός της Ελβετίας, όπως ανακοινώθηκε από την Ουάσιγκτον. Η συνάντηση, αν πραγματοποιηθεί, θα γίνει στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ