Κυριακή 28 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Επιτάχυνση της υλοποίησης των αντιλαϊκών μέτρων για τις ανάγκες του κεφαλαίου

...στο φόντο εντεινόμενων «αβεβαιοτήτων» και ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προωθήσει μια ώρα αρχύτερα τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις θα μεταφέρει αύριο και στις Βρυξέλλες το οικονομικό της επιτελείο

Eurokinissi

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προωθήσει μια ώρα αρχύτερα τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις θα μεταφέρει αύριο και στις Βρυξέλλες το οικονομικό της επιτελείο
Η εμφανής πρεμούρα της κυβέρνησης να τελειώνει μια ώρα αρχύτερα με την υλοποίηση των «εκκρεμοτήτων» της πρώτης «αξιολόγησης», αλλά και να δρομολογήσει άμεσα τα αντιλαϊκά μέτρα που περιλαμβάνονται στη δεύτερη «αξιολόγηση», είναι το στοιχείο που ξεχώρισε στις κινήσεις και τις παρεμβάσεις του Μεγάρου Μαξίμου τη βδομάδα που πέρασε, μαζί βέβαια και με το γνωστό σκηνικό που στήνεται από τα αστικά επιτελεία, περί «αγώνα δρόμου» για την εκταμίευση μιας ακόμα υποδόσης από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (αυτή τη φορά ύψους 2,8 δισ. ευρώ).

Σε αυτό το πλαίσιο, στη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, ζήτησε από τους υπουργούς του επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, ενώ στην πιο χαρακτηριστική δημόσια τοποθέτηση, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης υπογράμμισε ότι «η δεύτερη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί χωρίς καθυστερήσεις και με μικρότερο χρονοδιάγραμμα»...

Η... βιασύνη της κυβέρνησης, βέβαια, είναι αναμενόμενη, καθώς τα αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα» που προωθούνται είναι στην πραγματικότητα αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο για τη στήριξη της ανάκαμψης των κερδών του, ενώ συνολικότερα η ολοκλήρωση των πρώτων δύο «αξιολογήσεων» συνδέεται άμεσα με την περιβόητη «επαναφορά της εμπιστοσύνης» στην ελληνική καπιταλιστική οικονομία, δηλαδή με τη δημιουργία προϋποθέσεων για την προσέλκυση επενδύσεων και την πρόσβαση του αστικού κράτους και του εγχώριου κεφαλαίου σε νέο δανεισμό από τις «αγορές», φορτώνοντας και νέα βάρη στην πλάτη του λαού.

Οι «σταθμοί» του αντιλαϊκού χρονοδιαγράμματος

Αύριο, Δευτέρα, τα αντιλαϊκά παζάρια μεταξύ της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των «εταίρων» του εγχώριου κεφαλαίου μεταφέρονται στις Βρυξέλλες, τόσο με τη συνεδρίαση του Euro Working Group όσο και με τις επαφές που θα πραγματοποιήσουν στο περιθώριο της συνεδρίασης ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης.

Συγκεκριμένα, στο περιθώριο της συνεδρίασης, η κυβερνητική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με τον επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, με το υπουργείο Οικονομικών να σημειώνει ότι «η συνάντηση είναι προπαρασκευαστικής φύσεως ενόψει του Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου και σε συνέχεια της επίσκεψης του κ. Μοσκοβισί στην Αθήνα τον Ιούλιο».

Παράλληλα, πληροφορίες κάνουν λόγο και για συνάντηση μεταξύ του Γ. Σταθάκη και της επιτρόπου της ΕΕ Κορίνα Κρέτσου, γύρω από τα ζητήματα του ΕΣΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση, στο επίκεντρο των επαφών και των παζαριών θα βρεθούν οι «εκκρεμότητες» για την ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης» και την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ από τα δάνεια του ESM, καθώς και η προώθηση των αντιλαϊκών μέτρων της δεύτερης «αξιολόγησης».

Η προθεσμία για την εκταμίευση της υποδόσης λήγει στις 31/10, ωστόσο η κυβέρνηση επιδιώκει να καταγραφεί σαφής «πρόοδος» μέχρι το Γιούρογκρουπ της 9ης Σεπτέμβρη στην Μπρατισλάβα.

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους «σταθμούς» του αντιλαϊκού χρονοδιαγράμματος, σύμφωνα με πληροφορίες, τα τεχνικά κλιμάκια του κουαρτέτου αναμένεται να επιστρέψουν την ερχόμενη βδομάδα στην Αθήνα, με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, τις διαπραγματεύσεις για την τελική διαμόρφωση των νομοθετικών παρεμβάσεων και των εφαρμοστικών διατάξεων που επιδιώκει να «τρέξει» η ελληνική κυβέρνηση.

Μέσα Σεπτέμβρη αναμένεται να επανέλθουν στην Αθήνα τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα βρεθούν και δεύτερη φορά στην Ελλάδα μετά τα μέσα Οκτώβρη και αφού θα έχουν προηγηθεί η νέα συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 10/10, η Φθινοπωρινή Σύνοδος του ΔΝΤ (7 - 9/10) και η κατάθεση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017 (αρχές Οκτώβρη).

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην έδρα του ΔΝΤ, στο περιθώριο της Φθινοπωρινής Συνόδου του, αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση και του λεγόμενου «Washington Group», με τη συμμετοχή των επικεφαλής από ΔΝΤ, Γιούρογκρουπ, ΕΚΤ, ESM, του επιτρόπου Οικονομικών της ΕΕ, καθώς και των υπουργών Οικονομικών Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας.

Εντεινόμενες ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις και διεργασίες

Στο φόντο των ενδοκαπιταλιστικών διαγκωνισμών που εντείνονται διεθνώς και σε άμεση διασύνδεση με αυτούς, στις παραπάνω συνάξεις των ιμπεριαλιστικών οργανισμών αναμένεται να συζητηθεί, μεταξύ άλλων, και το θέμα της διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους, όπως και αυτό των στόχων για τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα των κρατικών προϋπολογισμών μετά το 2018.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο άλλωστε - της αλληλεπίδρασης δηλαδή με τις συνολικότερες κόντρες εντός και εκτός ΕΕ για το μείγμα διαχείρισης, αλλά και τη διαχείριση των μεγάλων κρατικών χρεών - μπορεί να ερμηνευτεί και ο ντόρος των τελευταίων ημερών γύρω από την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ και τη δίωξη εναντίον του πρώην προέδρου της Α. Γεωργίου. Στην ανοιχτή παρέμβασή της στο εν λόγω θέμα, η Κομισιόν ανέφερε πως «για την Επιτροπή και την Eurostat είναι απολύτως σαφές ότι τα δεδομένα σχετικά με το ελληνικό δημόσιο χρέος κατά την περίοδο 2010 - 2015 ήταν απολύτως αξιόπιστα», ενώ τόνισε ότι δηλώσεις που «θέτουν υπό αμφισβήτηση την ποιότητα και την αξιοπιστία των επίσημων στατιστικών στην Ελλάδα (...) μεταξύ άλλων, θέτουν υπό αμφισβήτηση την εγκυρότητα των δημοσιονομικών δεδομένων στα οποία βασίζεται το Πρόγραμμα Στήριξης της Σταθερότητας για την Ελλάδα».

Οι «αβεβαιότητες», άλλωστε, γύρω από τη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους, τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, το βαθμό απόδοσης των αντιλαϊκών μέτρων κ.ο.κ., αντανακλούν άμεσα και στις αντιλαϊκές διεργασίες για τη διαμόρφωση των μεγεθών του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2017 - 2020, η κατάθεση του οποίου, σύμφωνα με αναφορές του Ευ. Τσακαλώτου, μεταφέρεται πλέον προς τα τέλη του έτους.

Χαρακτηριστικές εξάλλου για τους έντονους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς, που εκδηλώνονται γύρω από την υλοποίηση του μνημονίου, ήταν και οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, ο οποίος αναφερόμενος στις εξελίξεις στις εγχώριες τράπεζες και τη διαδικασία αξιολόγησης των Διοικητικών τους Συμβουλίων, ανέφερε πως «προσπάθειες ξένων κέντρων και ομάδων συμφερόντων να ενισχύσουν τις θέσεις και την επιρροή τους στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι σε ορισμένες περιπτώσεις υπαρκτές». «Υπάρχουν περιπτώσεις», πρόσθεσε, «που κάποιοι διεκδικούν ρόλο μεγαλύτερο από αυτόν που τους αναλογεί ή προσπαθούν να αγνοούν τη θέση της κυβέρνησης».

Την ίδια ώρα, κι ενώ εντείνονται οι διεργασίες για τη διαχείριση των μεγάλων επιχειρηματικών «κόκκινων» δανείων και τις ανακατατάξεις σε τομείς και κλάδους της οικονομίας, το υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε ότι «αποφάσισε να προχωρήσει στη δημιουργία ενός "Ταμείου Συμμετοχών" (Fund of Funds) και βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (EIF), που θα αναλάβει τη διαχείριση του νέου Ταμείου».

Οπως επισημαίνεται, «στόχος είναι η συγκέντρωση επενδυτικών κεφαλαίων από δημόσιους πόρους, το EIF, ενδεχομένως άλλες επενδυτικές τράπεζες, καθώς και από εξειδικευμένα ιδιωτικά funds, τα οποία θα μπορούν να αναλάβουν την αξιολόγηση των επιχειρήσεων. Το ποσό που θα συγκεντρώνεται, θα επενδύεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με τη μορφή της συμμετοχής στη μετοχική τους σύνθεση (equity capital, venture capital)».

Αντιλαϊκό μπαράζ για λογαριασμό του κεφαλαίου

Σε ό,τι αφορά τις «εκκρεμότητες» της πρώτης και τις νέες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις της δεύτερης «αξιολόγησης», αυτές αφορούν τόσο ήδη ψηφισμένα αντιλαϊκά μέτρα για τα οποία εκκρεμούν οι εφαρμοστικές διατάξεις, όσο και την προώθηση νέων αντιλαϊκών παρεμβάσεων.

Χαρακτηριστικά, πέρα από τα νέα χτυπήματα στα Εργασιακά, στο αντιλαϊκό μπαράζ του επόμενου διαστήματος περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και τα εξής:

-- Ολοκλήρωση της συγκρότησης του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και του κανονισμού λειτουργίας του.

-- Μεταφορά στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων της συμμετοχής του κράτους σε ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ», ΕΛΒΟ, «Αττικό Μετρό», ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και ενδεχομένως ΕΑΒ. Πρόκειται για τη δεύτερη παρτίδα (σε συνέχεια των ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ και ΕΛΤΑ), ενώ μέχρι το Δεκέμβρη η λίστα θα συμπληρωθεί και με νέες επιχειρήσεις υπό κρατική διαχείριση.

-- Μεταφορά μετοχών του ΟΤΕ από το Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ.

-- Απεύθυνση πρόσκλησης ενδιαφέροντος από το ΤΑΙΠΕΔ για την εκδήλωση ενδιαφέροντος σχετικά με μακροχρόνιες συμβάσεις για την Εγνατία Οδό.

-- Κύρωση από τη Βουλή της συμφωνίας ιδιωτικοποίησης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

-- Αναμόρφωση των τιμολογίων της ΔΕΗ για τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές (με κατεύθυνση τη μείωση του λεγόμενου «ενεργειακού κόστους» τους).

-- Μεταφορά στην εθνική νομοθεσία και προώθηση μέτρων για την παραπέρα προώθηση της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Εκκίνηση του διαγωνισμού για την πώληση τουλάχιστον του 20% του ΑΔΜΗΕ σε «στρατηγικό επενδυτή».

-- Σταδιακή ενεργοποίηση ενός εθνικού συστήματος «Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος», η οποία θα συνδεθεί με την «αξιολόγηση των κοινωνικών παροχών», μέσω της οποίας προαναγγέλλεται νέο «σφαγείο» στις παροχές - ψίχουλα για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας.

-- Κατάργηση όλων των εξαιρέσεων των χαμηλών εισφορών Υγείας.

-- «Ισοδύναμες δημοσιονομικές παρεμβάσεις» ως προϋπόθεση για το «πάγωμα» της αναστολής των μισθολογικών ωριμάνσεων στους εργαζόμενους στο Δημόσιο με ειδικά μισθολόγια (ένστολοι, πανεπιστημιακοί και άλλες κατηγορίες).

-- Νομοθεσία για την άμεση αδειοδότηση των επιχειρήσεων και εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων σχετικών διατάξεων.

-- Αξιολόγηση των διοικήσεων των τραπεζών και του ΤΧΣ.

-- Ανάλυση των «κόκκινων» δανείων, στοχοθέτηση της απομείωσής τους ανά τραπεζικό όμιλο και τροποποίηση του νομικού πλαισίου για την εξωδικαστική διευθέτηση.

-- Ενεργοποίηση εφαρμοστικών διατάξεων για το νέο καθεστώς αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.

-- Αλλαγή στο νομικό πλαίσιο χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ικανοποίηση» για την αντιλαϊκή επίθεση και προετοιμασία για τον επόμενο γύρο (2018-01-23 00:00:00.0)
Συμφωνία «επί της αρχής» για την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής (2016-09-09 00:00:00.0)
Ενταση ενδοαστικών ανταγωνισμών για διοικήσεις και «κόκκινα» δάνεια (2016-08-26 00:00:00.0)
«Τρέχει» το χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα μέτρα (2016-08-18 00:00:00.0)
Αντιλαϊκά μέτρα - «γέφυρα» με τον επόμενο κύκλο «αξιολόγησης» (2016-06-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ