Τρίτη 7 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
Περιμένοντας τις «βουλές» του υπουργού

«Η νύφη της Κούλουρης» από το ΚΘΒΕ
«Η νύφη της Κούλουρης» από το ΚΘΒΕ
Ακέφαλο είναι εδώ και λίγο καιρό το ΚΘΒΕ, καθώς έληξε η θητεία του καλλιτεχνικού διευθυντή Διαγόρα Χρονόπουλου, ενώ αναμένεται από το ΥΠΠΟ ο διορισμός νέου. Αγνωστες παραμένουν οι προθέσεις του υπουργού Πολιτισμού για το αν θα δώσει το «πράσινο φως» στον ίδιο καλλιτεχνικό διευθυντή ή σε κάποιον άλλο. Ωστόσο, οι καλοκαιρινές παραστάσεις με «Εκάβη - Κύκλωπα» και τη «Νύφη της Κούλουρης» συνεχίζουν κανονικά τις περιοδείες τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν επείγει ο διορισμός του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΚΘΒΕ προκειμένου να υπάρξει έγκαιρος προγραμματισμός για το άμεσο μέλλον.

Πάντως, σύμφωνα με στοιχεία από τον Απολογισμό του ΚΘΒΕ, στα τρία χρόνια πορείας του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Διαγόρα Χρονόπουλο, ο αριθμός των εισπράξεων από τις παραστάσεις του, όπως και το κοινό του αυξήθηκαν σημαντικά, ενώ με την πολιτική συμπαραγωγών, μετακλήσεων και το μεγάλο αριθμό δικών του παραγωγών, το θέατρο κάλυψε ένα ευρύτατο φάσμα ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου. Για τη δραστηριότητά του κατά τη χειμερινή περίοδο που πέρασε, τα έσοδα ήταν 500.000.000 δρχ, και 155.000 θεατές.

Συγκεκριμένα, το ΚΘΒΕ παρουσίασε δεκατέσσερις δικές του παραγωγές, στις οποίες συχνά η πληρότητα άγγιξε το 100%, όπως στη «Νόρα» του Ιψεν ή στη «Σαμία» του Μενάνδρου. Επίσης πραγματοποίησε έξι συμπαραγωγές, τρεις μετακλήσεις, καθώς και τη διοργάνωση στη Θεσσαλονίκη του Φεστιβάλ της Ενωσης των Θεάτρων της Ευρώπης. Πραγματοποίησε επίσης, τρεις παραγωγές χοροθεάτρου και μια όπερας Δωματίου.

Στις συμπαραγωγές, το ΚΘΒΕ συνεργάστηκε με την Εθνική Λυρική Σκηνή και το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, το Χοροθέατρο «Οκτάνα», το θίασο «Αρμα του Θέσπι», το «Νέο Θεατρικό Εργαστήρι Θεσσαλονίκης», το Θεατρικό Εργαστήριο «Θέσπις» του Δήμου Νεάπολης. Επίσης στο πλαίσιο των μετακλήσεων του ΚΘΒΕ παρουσιάστηκαν στη Θεσσαλονίκη οι παραστάσεις «Ψυχολογία Συριανού Συζύγου» από το θέατρο «Χυτήριο», «Ηρθες και θα μείνεις» από το θίασο Κάτιας Δανδουλάκη και «Curumi» από τη θεατρική ομάδα «Image Aigue» της Γαλλίας.

Η διεύθυνση του οργανισμού προχώρησε στη δημιουργία ενός απολογιστικού CD ROM, το οποίο παρουσιάζει με εικόνες πλέον και όχι μόνο με αριθμούς το έργο που επιτελέστηκε. Το CD rom περιέχει πλήρη στοιχεία για τις πέντε σκηνές του θεάτρου, λεπτομέρειες για τους συντελεστές, τη διανομή και το χώρο παρουσίασης κάθε μιας ξεχωριστά από τις παραγωγές, τις συμπαραγωγές ή τις μετακλήσεις του ΚΘΒΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ